Előd
7 °C
17 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

A Juventus Olaszország bajnoka

2002.05.05. 18:00
Az Internek nem sikerült megkoronáznia idei - hosszú idő óta várt - remek teljesítményét, az olasz bajnokság utolsó fordulójában ugyanis veszített, így a Juventus ünnepelhette meg a bajnoki címet. Az Inter a Lazio ellen idegenben maradt alul, a Juventus az Udinese ellen nyert - vendégként. A milánóiakat a címvédő Roma is megelőzte.
Az olasz bajnokság véghajrája kísértetiesen emlékeztetett a németére, hiszen még itt is három csapatnak volt esélye, hogy megszerezze a végső diadalt. A legkecsegtetőbb helyzetben egyértelműen az első helyen álló Internazionale volt, hiszen ha nyernek Rómában, a Lazio ellen, akkor övék a scudetto. Erre ráadásképpen azért is nagy volt az esély - legalábbis a szurkolói vélekedések szerint -, mert a Lazio ősi ellensége a forduló előtt harmadik helyezett címvédő, AS Romának.

Két szögletet értékesített az Inter, de ez is kevés volt

Eredmények:
Lazio-Internazionale 4-2
Udinese-Juventus 0-2
Torino-Roma 0-1
Piacenza-Verona 3-0
Milan-Lecce 3-0
Parma-Venezia 2-1
Brescia-Bologna 3-0
Chievo-Atalanta 2-1
Perugia-Fiorentina 2-0

Aztán a békés meccsből nem lett semmi, és a felek bebizonyították, hogy a szóbeszédnek, a "pontleadásról" szóló pletykáknak jottányi alapja sincs. A Lazio ugyanis, ha kétszer hátrányba is került az első félidőben - Poborsky egyenlített mindkét alkalommal -, a másodikban a maga javára fordította a mérkőzést, ezzel részt vehet az UEFA-Kupa küzdelmeiben.

A Valenciától az Interhez szerződött tréner, Hector Cúper bármennyire zseniális is, Olaszországban sem tud túllépni saját árnyékán, ott sem tud bajnoki címet szerezni.(Emellett két BL, és egy KEK-döntőt veszített el.) Tegyük hozzá, az Internek idén nemcsak sztárjai, hanem stílusa is lett, amiért nyilván az ősz mestert illeti a dicséret, ám ettől a tény, még tény marad. (A lecserélt Ronaldo a kispadon pityergett.)

Az első negyedórában eldöntötte a meccset a Juve

Így hát nagy esélyt kapott a szezon második felében kiegyensúlyozottan és eredményesen játszó Juventus, amelyik a kieséstől még veszélyeztetett Udineséhez látogatott. Itt is hallani lehetett ezt, azt, ám a cáfolat itt is egyértelmű volt. A Juve biztosan nyert - Trezeguet a második, Del Piero a tizedik percben volt eredményes -, és annak ellenére, hogy Zidane-tól megváltak, Lippi ismét bizonyította mekkora varázsló. Ismét bajnoki címhez segítette csapatát. (Fájdalmasan csak a BL-ből való korai búcsú érintette a Zebrák híveit) Az Udinese a vereségtől függetlenül tagja maradt az élvonalnak.

A Roma mindeközben szenvedett Torinóban, ám Cassano - hetvenedik percben lőtt - góljával elhozta a pontokat, vagyis megtette a tőle telhetőt, ez pedig a második helyre volt elég, mert pontszámban megelőzte a kék-feketéket.

Kiesett a Verona, UEFA-Kupás a Chievo

A sokáig botladozó Milan a végére belejött, így a már kiesett Lecce elleni győzelem azt jelentette, hogy a Bajnokok Ligája selejtezőben ott lehetnek - helyi riválisukkal egyetemben. A forduló nagy vesztese az Inter mellett a Verona és a Bologna volt. Előbbi piacenzai súlyos veresége azt jelenti, hogy kiestek az élvonalból. A másik veronai csapat ellenben, a Chievo megkaparintotta az ötödik helyet. Ezúttal is hátrányból nyertek.

A Bologna bresciai - ugyancsak 3-0-s - vereségével a hetedik helyen kötött ki, így nem indulhat kupában. Baggio csapata - a második gólt ő jegyezte - viszont bennmaradt az élvonalban a magabiztos sikernek köszönhetően.

A bajnokság végeredménye:
1. Juventus 71 pont
2. AS Roma 70
3. Internazionale 69
4. AC Milan 55
5. Chievo 54
6. Lazio 53
7. Bologna 52
8. Perugia 46
9. Atalanta 45
10. AC Parma 44
11. Torino 43
12. Piacenza 42
13. Brescia 40 (43-52)
14. Udinese 40 (41-52)
15. Verona 39
16. Lecce 28
17. Fiorentina 22
18. Venezia 18