Zelma, Rajmund
-4 °C
-1 °C

Ismét kikapott a magyar válogatott

2002.05.08. 17:00
A magyar labdarúgó válogatott a világbajnoki bronzérmes Horvátországot fogadta Pécsen barátságos találkozón. Míg a vendégek a hónap végén kezdődő világbajnokságra készülnek, addig a mieink igyekeztek megúszni egy újabb súlyos hazai vereséget (Három héttel ezelőtt a fehéroroszoktól szenvedtek súlyos vereséget Juhárék.) Nos ez a "bravúr" sikerült, hiszen Dárdaiék két góllal maradtak alul, a szinte végig jobban játszó horvátoktól.
Nem a legjobb előjelekkel készülődhetett a magyar együttes a találkozóra, hiszen a délelőtti átmozgatás során megsérült a csapat első számú irányítója Lisztes Krisztián. Ennek ellenére telt ház, 8000 néző várta a csapatokat.

A találkozó egy perces néma gyásszal kezdődött, a tegnap eltemetett egykori kiváló válogatott játékos, Simon Tiborra emlékezve. Két újonc is szerepelt a magyar válogatottban, a soproni Pintér Zoltán és az újpesti Lőw Zsolt személyében.

Kényszerű csere és horvát előny rögtön az elején

Az első percek játéka után nem nagyon tűnt fel melyik együttes készül Japánba, és melyik az őszi Eb-selejtezőkre. . . Alig telt el kilenc perc a meccsből, amikor az egykori pécsi Bódog Tamás egy becsúszás után megsérült, (később kiderült eltört a bokája)helyére Korolovszky Gábor állt.

A 13. percben aztán egy szerencsétlen öngóllal vezetést szeeztek a vendégek. Egy jobb oldali beadásba - a szintén egykori pécsi Dárdai - olyan szerencsétlenül ért bele, hogy klubtársának Királynak esélye sem volt a hárításra.

Erőtlen magyar próbálkozások

A gól - szokás szerint - visszavetette a mieinket, és csak a 20. perc tájékán tértek magukhoz Tököliék. Ekkor több veszélyes akció is futott, főleg a bal oldalon. Mégsem volt meglepő, hogy tíz perc elteltével újabb horvát gólt láthattak a nézők. Bal oldali beadásba Niko Kovac tette bele a lábát - védőink csak nézték - és Király ismét tehetetlen volt.

Szurkolói afférok
Az első félóra végén percekig állt a játék, miután több horvát szurkoló bemászott, ezzel is hergelve az amúgy is letört magyar szurkolókat. Sajnos ezt néhány hazánkfia felvette, és bízva egy jó kis bunyóban ők is bemásztak. Végül a rohamrandőröknek kellett "rendet tenni".

Helyzetek nélküli negyedórák

Ennél izgalmasabbak sajnos a félidő hátralévő részében nem is történtek. A mieink nem tudtak, a horvátok pedig minden bizonnyal nem nagyon akartak támadni. A magyar csapatnak már a labda kihozatal is gondot okozott, Jarniék pedig néha "belehaltak" a szépségbe.

A második negyvenöt percre Babos Gábor is lehetőséget kapott a kapuban, míg Waltnert Gera váltotta. Azonban a cserék sem hoztak jelentős változást a játékban, a horvátok akadály nélkül jutottak el a magyar tizenhatosig, míg a mieink. . .

A szurkolókon ismét nem múlt

Pedig a magyar szurkolókon semmi nem múlt. A gyatra játék ellenére is olyan hangulatot varázsoltak a pécsi stadionba, mint ha a mieink vezetnének és utaznának a vb-re. Egy óra elteltével állandósulni látszott a magyar fölény, egyre több időt töltöttünk az ellenfél tizenhatosa előtt, de komoly helyzetet nem sikerült kialakítani.

A játék képére a legjellemzőbb kép talán az lehet, hogy a horvát válogatott csillagát Proszinecskit, csak a 77. percben cserélték be. Ekkor sem azért mert szükség volt egy irányítóra, csak ha már eljött Pécsre, hagy játszon egy kicsit.

A 80. percben az első komoly helyzet

A 80. percben pedig magyar helyzetet láthatott a közönség! Lőw futott el a bal oldalon, pontos beadását Fehér fejelte kapura, ám a vendégek kapusa vetődve hárítani tudott. Két perccel később pedig Böőr lövésénél kellett bravúrral hárítania Vasiljnak.

Ezzel ki is merültek a magyar csapat szépítési reményei. Gellei Imre csapata csak az utolsó húsz percben játszott úgy, ahogy az elvárható lenne. Az első félidőben szinte úgy mozogtak a mieink, mint akik az öltözőben találkoztak először, és nem is ismernék egymást.

Még mindig nincs csapatunk

És erre még az sem lehet mentség, hogy Bódogot már a találkozó legelején lekellett cserélni. Mert ha az utolsó percekben a cserék után - felforgatva - tudott viszonylag jól játszani a csapat, akkor semmi mentséget nem lehet találni az első félidő produkciójára.

A szomorú csak az a dologban, hogy most még nem számít az eredmény, míg az őszi vb-selejtezőkön már igen. Ám nagyon úgy tűnik Gellei Imre legalább annyira nem tudja kire számíthat, mint az egyszerű szurkoló. . .

Magyarország-Horvátország 0-2 (0-2)
Pécs, 8.000 néző
Vezette: Stuchlik (Gorgon, Hocha - mindhárom osztrák)

Magyarország: Király (Babos, 46.) - Bódog (Korolovszky, 11.), Dragóner, Juhár, Lőw - Sowunmi (Böőr, 74.), Pintér (Rósa H., 56.), Dárdai, Tóth N. (Kuttor, 90.) - Waltner (Gera, 46.), Tököli (Fehér M., 59.)

Horvátország: Butina (Vasilj, 68.) - Sablic, Tapalovic, Simunic, Jarni (Petric, 46.) - Saric, N. Kovac, Leko (Prosinecki, 78.), Rapajic (Agic, 65.) - Maric (Babic, 46.), Vugrinec (Boric, 61.)

Gólszerző: Dárdai (13., öngól), N. Kovac (24.)
Sárga lap: Leko (16.), N. Kovac (72.)

Keretes címe
Gellei: Vannak bíztató jelek
Gellei Imre, a magyar válogatott szövetségi kapitánya az MTI-nek elmondta:
- Két balszerencsés gólt kaptunk. Több kulcsjátékosunk is sérült volt, így eleve nehéz helyzetből indultunk. Ami biztató, a ligaválogatottból többen is igazolták, hogy helyük van az A-csapat keretében. A horvátok jobbak, ezt eddig is tudtuk. Sajnos Bódog bokatörést szenvedett, így hosszú hetekre kiesett.

Mirko Jozic, a horvát válogatott szövetségi kapitánya:
- Jó eredményt értünk el, igaz, amikor már a cserék voltak a pályán, a magyaroknak is adódtak helyzeteik. A vb-re Ausztriában készülünk tovább és ott döntöm el, hogy kik utaznak.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!