Szilárda
-4 °C
2 °C

Király és Lisztes elismerése

2002.05.10. 09:55
A Bundesligában szereplő magyarok közül Király Gábor, Dárdai Pál és Lisztes Krisztián csapata is jó szezont mondhat idén a magáénak, hiszen a Hertha BSC és a Werder Bremen is ott lehet az UEFA Kupában. Emellett külön bravúr: Király a kapusok összevetésében a negyedik, Lisztes a középpályások között az ötödik lett. Az Index bizonyítványuk kiállítására kérte őket.
Kezdjük a sort Király Gáborral, aki a tekintélyes német sportlap, a Kicker szerint Oliver Kahn, Rost és Lehmann mögött 2,88-as átlaggal - a németek egytől hatig osztályoznak, az egyes a klasszis teljesítmény - a negyedik helyre került. Pedig Király idei szezonja nem indult jól, ráadásképpen november negyedikén, amikor gólpasszt adott a Mönchengladbach ellen, megsérült.

Király: megmagyarázhatatlanul gyenge idénykezdet

Király Gábor
"Összességében elégedett is lehetnék, de számomra is örök rejtély, hogy ősszel miért nyújtok minden évben mérsékeltebb teljesítményt. A szezon elején ugyanis, a statisztikákban soha nem remekelek, előfordult még az a csúfság is velem, hogy mindössze a tizenhatodik helyen álltam a ranglistán a kapura ment lövések, és a hárított labdák tekintetében. Aztán fokozatosan belendülök, és többnyire ledolgozom a hátrányomat, a Bréma meccs után például az első helyre ugrottam előre." - értékelt a huszonöt találkozón pályára lépő hálóőr.

Király a sérülése után egy ideig a kispadot volt kénytelen koptatni, majd visszatért a kapuba, és a csapattal együtt egy kitűnő szériába került. "Izomszakadásom volt - emlékszik vissza -, és mivel vérrögök szorultak a rostok közé, ezért körülményesebb volt a gyógyulásom."

Volt már ennél jobb is

Kérdésünkre, miszerint ez volt-e a legjobb szezonja, határozott nem a válasza. "Tisztában vagyok azzal, hogy a 98-as teljesítményemnél, amikor a liga legjobb külföldije voltam, igen nehéz lesz felülmúlni" - mondta.

Azt gyorsan tegyük hozzá, hogy valamennyi játékost tekintve, csak a Leverkusen hátvédje, a brazil válogatott Lucio foglal el nála előkelőbb pozíciót. Ő a kilencedik, a 17 gólt elérő német Ballackkal előzi meg, jóllehet osztályzatuk azonos.

Dárdai két sorsdöntő gólt jegyzett

Csapattársa, Dárdai Pál sem panaszkodhat ebben az évben, hiszen a tavalyi BL-győztes, Bayern München és az idei BL-döntős, Leverkusen ellen is az ő találatával szerezte meg a berlini együttes a győzelmet. Emellett a Német Kupában is két sorsdöntő gól fűződik a nevéhez. A Kicker 3,56-os átlagra méltatta, ami a középpályások között a 33., összesítésben a kilencvenedik. Megelőzi többek között a bayeres Sebescent és Neuville-t is, de a Dortmunddal bajnok Reuter is mögötte van.

"A minimális elvárást a csapat és jómagam is teljesítette idén - magyarázza szerényen a szerdai válogatott meccsen öngólt vétő középpályás. - Felemás érzések kavarognak bennem, mert a gólok ellenére lehetett volna jobb az idényem. Ahogyan lenni szokott, szeptemberben nem voltam a kezdőcsapatban, de aztán kivívtam a helyet magamnak. Ezen én csak mosolyogtam, mert biztos voltam benne, hogy sikerül helyet követelnem a csapatban."

Helyes döntés volt, hogy nem ment a Bayernhez

Dárdai Pál
Dárdai - hasonlóképpen Királyhoz - úgy érzi, hogy három évvel ezelőtt - amikor a Bajnokok Ligájában szerepeltek - volt a legjobb idénye, hiszen akkor kereste meg ajánlatával a Bayern München, amit nem fogadott el. A további fejlődésben akkor azonban megakadályozta egy bokasérülés, hiszen nyolc hónapot volt kénytelen kihagyni emiatt.

"Úgy érzem jól döntöttem, amikor nem fogadtam el a müncheniek ajánlatát, hiszen így fejlődhettem igazán sokat, aminek a kétségkívüli eredménye, hogy idén már fontos gólokat lőttem. Aztán némiképp hátravontabb szerepkörbe kerültem, és tavasszal ezért maradtak el a találataim" - összegzett.

Az új edzőre várva

Mindkét válogatott játékosunknak még kétéves szerződése van a berlini csapatnál - Királynak 2+2 -, és abban is megegyeznek mindketten, hogy a válogatottban is szeretnének már egyszer sikereket elérni, mert ez a fajta sikerélmény hiányzik az életükből, és ily módon ugyancsak keverednek bennük a felemás érzések.

A Herthához Huub Stevens személyében új edző érkezik, és a posztjukért ismételten harcra kényszerülnek, de természetesen állnak a kihívás elébe.

Lisztes meggyőzően verte Balakovot

Lisztes Krisztián
Lisztes Krisztiánt sokan féltették az idei szezontól, hiszen a Stuttgarttól a Brémába került, ahol az osztrák irányítóval, Herzoggal kellett felvennie a versenyt. Lisztes azonban minden várakozást felülmúlva nemcsak kiszorította a zöld-fehér társulatból Herzogot, hanem gólerős is volt - ötször volt eredményes -, és így korántsem meglepő, hogy a középpályások között - 3,21-es átlaggal - az ötödik lett, közvetlenül a francia világbajnok Lizarazu előtt végzett.

Döntő szerepe volt abban, hogy a Bremen a hatodik helyen futott be. Stuttgarti nagy ellenlábasát, Balakovot mindazonáltal megelőzte - a bolgár a tizenkilencedik lett -, ami jelentős előrelépés az életében.

Miriuta és Mátyus a sergehajtók között

Mátyus és Miriuta a mezőny második felében szerepelt - összesítésben előbbi a 211., utóbbi a 184. -, Sebők pedig - sérülései miatt - nem játszott kellő mennyiségű mérkőzést, hogy az értékekésben szerepelni tudjon. Rá és Miriutára azonban számítanak a keletnémet csapatnál, Mátyusra azonban nem.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!