Jusztina
3 °C
16 °C

A Real Madrid nyerte a Bajnokok Ligáját

2002.05.15. 23:04
A Real Madrid nyerte a labdarúgó Bajnokok Ligája döntőjét, miután a fináléban legyőzte 2-1-re a Bayer Leverkusen gárdáját. Az első félidőben Raul szerezte meg a vezetést egy potyagóllal, melyre Lúcio fejjel válaszolt. Zidane ritkán látható parádés kapásgóljával a félidőben 2-1-es vezetésre tett szert a spanyol együttes. A találkozó 97 percig tartott, és az utolsó másodpercekben a csereként beállt Iker Casillas bravúrjainak köszönhetően nyerte meg a kupát a spanyol együttes.
Szerdán este befejeződtek a Bajnokok Ligája küzdelmei. A legrangosabb európai labdarúgó kupa fináléjába a Real Madrid és a Bayer Leverkusen jutott. A kilencedik kupaelsőségükre készülődő hispánok vezetőedzője Del Bosque- a leverkuseni kollégájával szemben, aki nélkülözni kényszerül a sérült Nowotny mellett az eltiltott Zé Robertót is- a lehető legjobb kezdőcsapatát küldhette pályára.

Gyors Real-vezetés

A Real Madrid kezdte a mérkőzést, az első percekben azonban jobbára csak a pálya közepén folyt a játék. Az első érdekes jelenetre hat percet kellett várni: Figo 25 méteres szabadrúgását mentették a védők. Két perc múlva megszerezte a vezetést a Real. Roberto Carlos bedobásával Raul fordult le, majd meglehetősen gyengécskén gurított kapura, ám a labda az elalvó Butt kapus kezei mellett a hálóba jutott( 1-0).

Egyenlített a Leverkusen

A 15. percben egyenlített a német gárda. A tizenhatos sarkánál a leverkuseniek végezhettek el szabadrúgást. A beívelt labdára a brazil légiós, Lúcio ugrott a legmagasabbra, és tíz méterről nagyszerű mozdulattal fejelt a kapu közepébe (1-1).

A gólok jót tettek a mérkőzésnek: egyre több helyzet alakult ki a kapuk előtt. A legnagyobbat Brdaric hagyta ki, miután egyedül tört kapura, ám a labdát belevezette a kivetődő Césarba. "Vérszemet kapott" a Leverkusen, a németek jónéhányszor zavarba hozták a spanyolok védelmét.

Félóra rohanás után visszavettek a csapatok a tempóból. A biztos védekezést tartották szem előtt, és némileg kevesebb energiát fordítottak a támadások szervezésére. A 40. percben cserélt a Leverkusen: Brdaric helyett Berbatov lépett pályára.

Zidane-parádé a végén

A félidő utolsó percében sokáig emlékezetes bombagóllal jutott előnyhöz ismét a Real Madrid. Roberto Carlos futott el a szélen, beadott, és a jókor érkező Zidane a tizenhatos vonaláról fordulásból, ballal, fantasztikus kapáslövést zúdított kapura, amely a felső sarokba vágódott (2-1).

Közjáték a kezdés előtt

A második félidő némi késéssel indult, mivel egy teljesen meztelen úr- mindössze egy skót sapka volt rajta- berohant a pályára és egy szép gólt rúgott az egyik kapuba. A kezdésre felsorakozott játékosok mosolyogva nézték, amint a rendezők elvezetik az önjelölt főszereplőt.

Az apró közjáték után Leverkusen rohamokkal folytatódott a meccs. Előbb Ballack lőtt a sorfalba egy szabadrúgást 25 méterről, majd a kipattanóból Sebescen találta telibe a hispánok védőfalát. A túloldalon Raul vett át pazar mozdulattal egy labdát, de védők az utolsó pillnatban szerelték.

Cserék futószalagon

Egy óra után cserélt Del Bosque: Figo helyére McManaman állt be a középpályára. Toppmöller mester is érezte az idő szorítását, mivel a védő Sebescen helyére a veterán "gólvágót", Kirstent küldte pályára. És még mindig nem volt vége a cseresorozatnak: a megsérült Cézar kapust a fiatal válogatott hálóőr, Iker Casillas váltotta a madridi kapuban.

A hajrára behúzódott a saját kapujának előterébe a Real, de természetesen nem mondtak le a gólszerzés lehetőségéről sem. Kontratámadásiak - az elől tartózkodó Morientes kétszer is növelhette volna a fehérmezesek előnyét- életveszélyesek voltak.

Iker Casillas volt a hétperces hosszabbítás hőse

Az utolsó percekben teljesen beszorította ellenfelét a kapuja előterébe a Leverkusen, de Placente lövése és Berbatov fejese is célt tévesztett. A hétperces (!) hosszabbításban még Butt kapus is előrejött egy szabadrúgáshoz, ám fejese, ha kevéssel is, de elkerülte a kaput.

A 97. percben- már szakadó esőben- Bastürk lövése után egymás után két szögletet rúgtak a leverkuseniek, de Iker Casillas mind a két alkalommal parádés védéssel hárított. A végeredmény maradt 2-1, mellyel a Real Madrid történet során kilencedik alkalommal elhódította a legrangosabb európai kupa trófeáját.

Jegyzőkönyv
Real Madrid- Bayer Leverkusen 2-1 (2-1)
Glasgow, Hampden Park, 50 ezer néző v: Urs Meier
Real Madrid: Cesar (Iker Casillas, 68.) - Salgado, Hierro, Helguera, Roberto Carlos - Solari, Makelele (Flavio Conceciao, 73.) - Figo (McManaman, 61.), Zidane, Raul - Morientes
Bayer Leverkusen: Butt - Sebescen (Kirsten, 65.), Zivkovic, Lucio, Placente - B. Schneider, Ramelow, Ballack, Bastürk, Brdaric (Berbatov, 39.) - Neuville
Gólszerzők: Raul (9.), Zidane (45.)ill. Lucio (14.)
Sárga lap: Salgado (45.), Makelele (64.)