Timót, Xénia
-3 °C
4 °C

Muszbek: nem csak az MFB segítheti a futballt

2002.05.17. 13:15
Az államnak a Magyar Fejlesztési Bankon kívül több lehetősége is van, hogy elősegítse a magyar futball fejlődését - válaszolta érdeklődésünkre Muszbek Mihály, az MLL igazgatója. A futballvezető szerint az MFB-nek, a futballból történő esetleges kiszállása esetén az állam akár adókedvezményekkel, akár a szerencsejátékokból való nagyobb részesedéssel is támogathatja honi labdarúgást.
Még az év elején jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök, hogy a Magyar Fejlesztési Bank hússzázalékos tulajdonrészt szerezhet a labdarúgócsapatokban. A hír után megindultak a tárgyalások, sőt volt olyan csapat- az Újpest- ahol már a megállapodásig is eljutottak a felek.

Mi lesz az MFB-vel?

A választások után azonban a pénzügyminiszteri bársonyszék elsőszámú várományosa, László Csaba úgy nyilatkozott, hogy a Magyar Fejlesztési Bankot meg kell szabadítani a nem fejlesztési banki funkcióktól. László szerint a futballbefektetésekre például egyáltalán nincs szükség.

Elsődleges az utánpótlás

Muszbek Mihály a Magyar Labdarúgó Liga igazgatója mindenestre nem aggódik az esetleges változások miatt: "A Liga számára az elsődleges prioritást az utánpótlás nevelés jelenti. Számunkra a legnagyobb jelentősége a Bozsik programnak van, mert ez biztosíthatja hosszabb távon a labdarúgás fejlődését. A fiatalok után második legfontosabb feladatunknak a futball infrastruktúrájának javítását tekintjük, erre szolgál például a stadionrekonstrukciós program."

A csapatok tőkével való megerősítése csupán ezek után következik a képzeletbeli rangsorban. Ráadásként nem a liga áll kapcsoltban az MFB-vel, hanem a klubok tárgyalnak közvetlenül a bankkal a tulajdonvásárlásról.

Az államnak döntenie kell

Az igazgató szerint az államnak dönteni kell, hogy a futball fejlesztését olyan közcélnak tekinti, melyre jelentősebb összeget is áldozni hajlandó vagy sem. Az utóbbi esetben a sportág "önfejlődésére" kell számítani, amely azt jelenti, hogy a közeljövőben aligha lesz elmozdulás a világranglista alsóbb régióiból.

Ugyanakkor hozzátette, hogy nem csak az MFB-n keresztül tudja közvetett módon támogatni a labdarúgást az állam, hanem számos más módon is: így a szerencsejátékokból- totó, tipmix stb- származó bevételek nagyobb részének visszaforgatásával a sportba, a társasági- és forgalmi adójogszabályok kedvezőbbé tételével és jegyvásárlások támogatásával.

Muszbek hangsúlyozta, hogy a Liga nem kötődik egyik párthoz sem, ő személy szerint mind kormánypárti, mind pedig ellenzéki politikusokkal korrekt viszonyra törekszik. A leendő új kormányzattal folytatandó megbeszélést firtató kérdésünkre annyit mondott: "természetesen állunk a tárgyalások elé".

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!