Teréz
5 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Muszbek: nem csak az MFB segítheti a futballt

2002.05.17. 13:15
Az államnak a Magyar Fejlesztési Bankon kívül több lehetősége is van, hogy elősegítse a magyar futball fejlődését - válaszolta érdeklődésünkre Muszbek Mihály, az MLL igazgatója. A futballvezető szerint az MFB-nek, a futballból történő esetleges kiszállása esetén az állam akár adókedvezményekkel, akár a szerencsejátékokból való nagyobb részesedéssel is támogathatja honi labdarúgást.
Még az év elején jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök, hogy a Magyar Fejlesztési Bank hússzázalékos tulajdonrészt szerezhet a labdarúgócsapatokban. A hír után megindultak a tárgyalások, sőt volt olyan csapat- az Újpest- ahol már a megállapodásig is eljutottak a felek.

Mi lesz az MFB-vel?

A választások után azonban a pénzügyminiszteri bársonyszék elsőszámú várományosa, László Csaba úgy nyilatkozott, hogy a Magyar Fejlesztési Bankot meg kell szabadítani a nem fejlesztési banki funkcióktól. László szerint a futballbefektetésekre például egyáltalán nincs szükség.

Elsődleges az utánpótlás

Muszbek Mihály a Magyar Labdarúgó Liga igazgatója mindenestre nem aggódik az esetleges változások miatt: "A Liga számára az elsődleges prioritást az utánpótlás nevelés jelenti. Számunkra a legnagyobb jelentősége a Bozsik programnak van, mert ez biztosíthatja hosszabb távon a labdarúgás fejlődését. A fiatalok után második legfontosabb feladatunknak a futball infrastruktúrájának javítását tekintjük, erre szolgál például a stadionrekonstrukciós program."

A csapatok tőkével való megerősítése csupán ezek után következik a képzeletbeli rangsorban. Ráadásként nem a liga áll kapcsoltban az MFB-vel, hanem a klubok tárgyalnak közvetlenül a bankkal a tulajdonvásárlásról.

Az államnak döntenie kell

Az igazgató szerint az államnak dönteni kell, hogy a futball fejlesztését olyan közcélnak tekinti, melyre jelentősebb összeget is áldozni hajlandó vagy sem. Az utóbbi esetben a sportág "önfejlődésére" kell számítani, amely azt jelenti, hogy a közeljövőben aligha lesz elmozdulás a világranglista alsóbb régióiból.

Ugyanakkor hozzátette, hogy nem csak az MFB-n keresztül tudja közvetett módon támogatni a labdarúgást az állam, hanem számos más módon is: így a szerencsejátékokból- totó, tipmix stb- származó bevételek nagyobb részének visszaforgatásával a sportba, a társasági- és forgalmi adójogszabályok kedvezőbbé tételével és jegyvásárlások támogatásával.

Muszbek hangsúlyozta, hogy a Liga nem kötődik egyik párthoz sem, ő személy szerint mind kormánypárti, mind pedig ellenzéki politikusokkal korrekt viszonyra törekszik. A leendő új kormányzattal folytatandó megbeszélést firtató kérdésünkre annyit mondott: "természetesen állunk a tárgyalások elé".