Sára, Márió
-6 °C
2 °C

Másfél éve nem épül a Fradi stadionja

2002.05.30. 13:55
A stadion-rekontrukciós program elkészítésekor ígéretet kapott a Ferencváros egy az eddiginél 12 ezerrel nagyobb befogadó képességű, vagyis 30 ezres létesítmény megépítésére, de a tervek zátonyra futottak. Mivel a klub nem érzi magát hibásnak a késedelemben, furcsa módon tiltakoztak a diszkrimináció ellen. A Fradi-pálya mindettől függetlenül otthont adhat nemzetközi meccseknek.
Az Ifjúsági és Sportminisztérium, a stadionépítésekért felelős Stadion Invest Rt. valamint a Magyar Labdarúgó Liga illetékesei 532 nappal - idestova másfél éve - ezelőtt ígéretet tettek arra, hogy a Ferencváros stadionjában az elsők között, a legnagyobb ráfordítással kezdődik el a rekonstrukció.

Csak Újpesten és Hévízen készült el a stadion

Nos, 532 nap alatt mindeddig csupán ígéretek hangoztak el - noha a csapat vezetői éles kritikával illették a sportminisztérium elöljáróit a késedelem miatt -, de a munkálatok továbbra sem kezdődtek el, mi több, később kiderült: még a tervek sem kerültek elfogadásra.

Ezzel szemben időközben Újpesten és Hévízen már befejeződött a stadion felépítése - előbbit a novemberi macedónok elleni válogatott meccsen adták át -, míg Székesfehérváron, Dunaújvárosban, Zalaegerszegen, Kecskeméten, Nyíregyházán, Pápán, Kaposváron, Monoron, Celldömölkön, Dorogon valamint a BKV Előre stadionjában jelenleg is folyik a felújítás.

Az újabb körből is kimaradt az Üllői úti pálya

A felsorolásból kitűnik: mindössze három élvonalbeli helyszínen kezdtek neki a munkálatoknak, és az is érzékelhető, hogy Budapesten egyetlen stadion épül jelenleg, az is másodosztályú.

Az előzetes tervek szerint idén Marcaliban, Sopronban, Győrben és a Bozsik-stadionban is nekilátnak a munkálatoknak. Mivel a Fradi ebből a körből is kimaradt, ezért úgy döntöttek az egyesületnél, hogy elégedetlenségünket kifejezve a virtuális Fradi Aréna megépítésével tiltakoznak az érthetetlen diszkrimináció ellen. (Pedig a Ferencváros még a nemzetközi kupában is rajthoz állhat.)

Lisztes is a támogatók között

Így jobb híján Szeiler József, az FTC Labdarúgó és Sport Kft. ügyvezető igazgatója ásta el azt a számítógépes lemezt, mely tartalmazza a virtuális FTC-stadion terveit. A klub korábbi középpályása, jelenleg a Bremen színeiben futballozó Lisztes Krisztián a virtuális Fradi Aréna megnyitásakor volt az első, aki egy SMS-üzenetben biztosított magának helyet a stadionban. (A szurkolók csatlakozhatnak hozzá a stadion@ftc.hu email-címen.)

Csonka: nem miattunk, hanem Várszegi miatt nem épül

Már háromnegyed évvel ezelőtt készen voltak az FTC Üllői úti stadionjával kapcsolatos rekonstrukció tanulmánytervei és gyakorlatilag ma ugyanitt tartunk - reagált Csonka Gábor, az államilag finanszírozott pályafelújítási program koordinálásáért, lebonyolításáért felelős Stadion Invest Rt. vezérigazgatója.

Csonka szerint a késedelmet az okozta, hogy Várszegi a saját hatáskörébe szerette volna vonni az építkezést, ám később nemet mondott. Ettől függetlenül biztos benne, hogy még idén elkezdődik az 1.2 milliárd forintos beruházás, s a munkálatok mintegy 6-7 hónapot vesznek majd igénybe.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!