Ágnes
-5 °C
2 °C

Az angol bajnokság a világ legjobbja

2002.07.09. 13:06
A labdarúgás történetével és statisztikáival foglalkozó szervezet (IFFHS) szerint a világ legerősebb bajnoksága jelenleg az angol Premier League. Második helyen a spanyol, harmadik helyen a német áll, a korábban sokáig egyeduralkodónak tűnő olasz már csak negyedik.
A szervezet ebben az összevetésben különböző statisztikai adatokat vizsgál, mint például a meccsek iramát egyszersmind nívóját, a nézőszámot, a játékosok értékét, a gólok számát, a csapatok nemzetközi helytállását stb. Emellett újságírók is szavazhatnak, melyik bajnokságot ítélik a legszínvonalasabbnak.

A Campionato már csak a negyedik

Az élmezőny
1. Anglia 580 pont
2. Spanyolország 566
3. Németország 521
4. Olaszország 503
5. Argentína 430
6. Mexikó 429
7. Uruguay 367
8. Görögország 350
9. Brazília 348
10. Hollandia 342

Noha mindeddig a spanyol bajnokság volt az első, a világbajnokság érdekes módon hatott a sorrendre. A Primera Division leszorult az első helyről, az angol élvonal pedig kis különbséggel ugyan, de átvette a vezető helyet.

Magyarázat eddig nem született, de valószínűsíthető, hogy a bajnoki hajrá izgalmasabb volt a szigetországban, mint a spanyoloknál. Meglepetés az is, hogy a Bundesliga megelőzi az olasz bajnokságot, bár annak fényében aligha, hogy immáron második éve nem jut olasz csapat a legjobb nyolc közé a Bajnokok Ligájában, míg idén kettő német is ott volt.

A görögök a brazilok előtt

Az Európán kívüli pontvadászatok közül az argentin az első, majd a sorrendben a következő az itthon szinte teljesen ismeretlen mexikói - erejét talán a válogatott mutathatja meg - és az uruguayi. (Utóbbi azért nagy szám, mert uruguayi játékosok hada edződik Európában.)

A világbajnokságon győztes Brazília bajnoksága mindössze a kilencedik, de a korábbi címvédő franciáknál még így is előkelőbb helyen áll, mert az csupán a tizenegyedik. Ugyancsak meglepő, hogy a görög bajnokság színvonala, erőssége a nyolcadik helyet érdemelte ki, bár ha belegondolunk, hogy a Panathinaikosz a BL-negyeddöntőbe jutott, akkor igazán nincs min csodálkozni.

A jelentés nem szól a magyarról, de gyanítható: az első ötvenben nem szerepelne a Borsodi Liga.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!