Pandora, Gabriella
-1 °C
4 °C

A Fradi és az Újpest erősített a legjobban

2002.07.23. 13:10
Egy hónapig tekintetünket a televízióra szegeztük, és nem is vettünk tudomást a nagy(!) igazolásokról. Pedig ismét rengeteg külföldi szerepelt próbajátékon, ám többségük még a magyar színvonalhoz is gyenge teljesítménnyel rukkolt elő. De sebaj, a hazai piac így is számos meglepetéssel szolgált.
Véget ért a világ legjobb labdarúgóinak négyévenkénti összejövetele, ám röpke három nap múlva kezdődik az igazi izgalom, a magyar NB I küzdelemsorozata. Kit érdekel mostantól Ronaldo góljai, a franciák (argentinok, portugálok) égése, amikor itt van nekünk újra Kriston, Ferenczi, vagy akár az egész Kispest.

Kit érdekel már a vb?

Szasa Ilics
Hallgathattuk az éppen a vb ideje alatt a BKV-tól kirúgott Urbányi okoskodásait, a mindent tudó és megmagyarázó - ám eredményt nem sokat produkáló - Tornyi sziporkáit, vagy Kovács Kálmán tanácsait, hogyan kellett volna lőni Ronaldonak - miközben máig fülünkben cseng annak a meccsnek a tudósítása, amikor a riporter úgy fogalmazott: Kovács lövését(!) beérték a védők. Eközben itthon zajlott az élet!

Az új névszponzorral (e.on) pénzügyileg is megizmosodott bajnok Zalaegerszeg elsősorban kapusposzton kívánt erősíteni, mivel Bardi Finnországba szerződött, és Turi sem nyújtott az elmúlt szezonban emlékezetes teljesítményt. Jelöltek sorát próbálgatták, végül az angol Charlton jugoszláv portása, Szasa Ilics lett a befutó. A legnagyobb fogásnak azonban mindenképpen az egykori ferencvárosi Vincze Ottó ígérkezik, aki Cottbusból költözik három évre a BL-selejtezőre készülő zalai csapathoz. A Boca Juniorshoz távozó Waltner helyére Kispestről megszerezték Faragót.

A Fradi és az Újpest igazán erősödött

Megújult csatársorral vág az új idénynek a Ferencváros. A fővárosi zöld-fehérek szerződtették a Dunaferrtől a kétszeres gólkirály, Tököli Attilát, valamint a Panionioszhoz távozó Pinte helyére a háromszoros román válogatott Bogdan Andonét. A Galati támadója mellett a középpálya bal oldalán juthat szerephez a Haladástól jött brazil Leandro, míg a védelemben a hosszas huzavona után Győrből megszerzett Bognár Zsolt vár játéklehetőségre. Továbbra is bizonytalan Hrutka János sorsa, őt külföldre szeretné eladni egyesülete. Szili Attila továbbra is marad az FTC-ben, ráadásként érkezett egy újabb középpályás: az ETO-ból Károlyi Sándor írt alá a fővárosiakhoz. A kiegészítő emberek közül Siófokra igazolt Németh és Fülöp, a sérülés miatt sokat kihagyó Horváth Péter pedig a Dunaferrhez írt alá, érkezett viszont három egykori FTC-játékos, a kapus Udvarácz, és a korábban Celldömölkre kölcsönadott Halgass és Somorjai.

Újpesten bár távozott a brazil Túlio és cseh Rober Wagnert- utóbbit Lőw Zsolttal egyetemben a Cottbusnak adták el, ám nincsenek elkeseredve a Megyeri úton. Hazatért külföldről az egyesület korábbi csatára, Kovács Zoltán. A védelmet az immár csak volt vasasos Juhár Tamás irányítja, ráadásként a középpályán is jelentősen erősödött gárda, mivel sikerült megszerezniük a Dunaferrtől Rósa Henriket, a Győrből Farkas Balázst, kölcsönvették egy évre Simek Pétert a Vasastól és jött egy légiós is: Daniel Tchur korábban a cseh Slavia Praha labdarúgója volt. A kapuban várhatóan a Szántai Leventéért cserébe érkező MTK-s Vlaszák Géza fog kezdeni. Lejárt viszont Pető Zoltán és Erős károly kölcsönvétele, így mindketten visszatértek az MTK-ba, és a távozók listáján találjuk még Herczeg Miklóst (aki Győrbe igazolt).

Az MTK az új edzőben, a Loki a régi játékosaiban bízik

MTK-Hungária a tavaszi katasztrofális szereplés t követően új vezetőedzővel, Egervári Sándorral vág neki az új idénynek. A trénerrel tartott Dunaújvárosból a védő Molnár Zoltán is, külföldről pedig három játékost sikerült megszerezniük. A még tinédzserkorú, de már tízszeres moldáv válogatott középpályást Andronicot, a csatár Aliou Dragant pedig a UT Aradból igazolták. Visszatért az újpesti kölcsönadásból Erős Károly és Pető Zoltán, a kapus Szántai Leventét pedig Vlaszák Gézáért cserélték el. Távozott a jugoszláv különítmény jelentős része (Branenzsac, Skorics, Lazics, Markovics) valamint Szili (FTC), míg Mónos, a BKV Előrében folytatja.

A már kipróbált, jól ismert játékosokban bíznak Debrecenben. Így került vissza a viszontagságos külföldi kalandozások után a Hajdúságba Sándor Tamás és Dombi Tibor. A két egykori közönség kedvenc mellett ketten érkeztek Szombathelyről: a brazil védő Flavio Pim és a hajdani román válogatott, Selymes Tibor. A békéscsabai Balog Zsolt és a már szintén nem újonc Vincze Gábor (Sopron) az érkezők táborát növelte, ugyanakkor Sopronba távozott a gólfelelős Tiber Krisztián és Majoros.

Siófoki nagybevásárlás

A klubszíneket piros-feketéről sárga-kékre váltó Siófok nagybevásárlást rendezett a nyáron. Csank János együttesébe főleg olyan támadók érkeztek, akik a múltban már többször kipróbálták magukat a legmagasabb osztályban. Fülöp az FTC-től, Csordás Celldömölkről, Filipovics pedig Szombathelyről tette át székhelyét. Kapusposzton a fradista Németh Gábor lehet megoldás, a védelemben a szombathelyi Juhász és a jugoszláv Pantics verekedheti be magát a kezdőcsapatba, míg a középpályán Kovács Attila lesz Schulz Levente vetélytársa. Az átigazolási szezon zárásaként két magyar szinten meghatározó játékot Erőst az mtk-tól és Kuttort a Debrecentől sikerült még a Balaton partjára csábítani.

Békéscsabán nem titkolták, hogy nem kívánnak túlságosan kiköltekezni. Ennek megfelelően jobbára másodosztályból töltötte fel keretét az újonc együttes. A BKV Előréből egy egész különítmény érkezett, Cseke, Vincze Zoltán, Megyesi mellett a legismertebb név a Vasast és az Újpestet is megjárt Szilveszter Ferenc. Egy külföldit igazolt Pásztor József gárdája, a szerb középpályás Grujics Kínából költözött a Viharsarokba. Távozott a csapattól Balogh a DVSC-hez, Simon pedig Újpestre került.

"Válogatott" csatársor Győrött

Válogatott csatársorral kezdi az új szezont a Győri ETO: a Sopronból jött Nagy Tamás, és az ex-újpesti Herczeg Miklós is többször szerepelt már a nemzeti tizenegyben. Rajtuk kívül főleg horvát játékosok érkezése várható, de hogy pontosan kik, az még nem dőlt el, mivel összesen kilenc játékossal tárgyalnak az ETO vezetői. A védelemben a Siófoktól megszerzett Baranyai jelenthet erősítést, középen pedig a Kispestről igazolt Füzi Krisztián csatasorba állításával javulhat a zöld-fehér csapat. Elment viszont Károlyi és Bognár a Fradiba, Farkas Balázs az Újpestbe, Balla Mihály és Bajusz pedig Szolnokon folytatja.

Ászait vesztette a Dunaferr. A sor elejére mindenképpen az MTK-val szerződést kötő vezetőedző, Egervári Sándor kívánkozik, de nincs már Dunaújvárosban Tököli Attila sem, aki az FTC-be, ék párja, Sowunmi Thomas pedig a korzikai Ajaccióba igazolt. A középpályán Rósa Henrik Újpestre távozása, a védelemben pedig az átigazolási szezon elején a Hungária körútra aláíró Molnár Zoltán kiesése okozhat fejfájást a frissen jött trénernek, Tornyi Barnabásnak és segítőjének, Keszei Ferencnek. A távozottak helyére a sérüléssel bajlódó Horváth Péter jött a Fraditól, Dávid a Kazincbarcikából, Alex a Haladástól, míg a kölcsönadott Pompert visszarendelték a Videotonból.

Csendes átigazolási időszakon vannak túl Sopronban. A legnagyobb izgalmat a Debrecenből szerződtetett Tiber Krisztián érkezése keltette, rajta kívül a székesfehérvári Komódi Lászlónak és vasból jött Tóth Andrásnak lehet a legtöbb esélye az első csapatba kerüléshez. A távozók közül ismertebb név a védő Vincze Gábor (Debrecenbe költözött) és válogatottban is bemutatkozott Nagy Tamás (Győrbe igazolt).

Kispesten az indulás is kérdéses volt

A Kispest-Honvédnál nem az új játékosok szerződtetése volt a központi téma, hanem, hogy egyáltalán elindul-e gárda a bajnokságban. A pénztelenség alaposan rá is nyomta bélyegét a játékosmozgásra, mivel gyakorlatilag senkit sem tudtak leigazolni a piros-feketék. Visszatért ugyan Pandur és Szekeres Dorogról, Piroska az Újpestből de ők játékukkal aligha tudják feledtetni a pénztelenséget.

Mindössze négy játékossal erősített a Videoton. Érkezett a jugoszláv Risztics, Sztanojavics, míg a magyar mezőnyből Róth (ZTE) és Fogarsi (Siófok) került a piros-kékekhez. Balassa visszatért Szombathelyre, Filó Diósgyőrbe, Komódi pedig Sopronba igazolt. A brazil Sorato hazautazott és várhatóan Dunaújvárosban folytatja az elmúlt idényt kölcsönben Fehérvárott töltő Pomper. Kiskapusi és Gáspar sorsa bizonytalan, ők minden valószínűség szerint távoznak a csapattól.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?