Auguszta
-7 °C
0 °C

Spórolnak az európai sztárcsapatok

2002.07.24. 16:11
Annak ellenére, hogy az angol védő, Rio Ferdinand 53 millió eurós rekordösszegért szerződött a Manchesterbe, idén a világbajnokság jótékony hatása nem érződik, és pang a játékospiac. A brazil világbajnok Rivaldo nem kelendő, körülbelül ötször kevesebb pénz forog a klubok között, mint tavaly.
Össze sem lehet hasonlítani az idei átigazolási szezont a tavalyival. Egy éve röpködtek az eurómilliók, Zidane - az érte adott 73 millió jelenleg is csúcs -, Mendieta, Verón, Rui Costa, Inzaghi, Thuram és Buffon is klubot váltott, valamennyien harmincmillió feletti összegért keltek el.

Önmagukat korlátozó futballisták

Kétezerben is nagy volt a nyüzsgés, az argentin Crespo mindössze néhány napig mondhatta magát a világ legértékesebb játékosának, Figo Madridba csábítása ugyanis négy millióval került többe.

1. Zidane
2. Figo
3. Crespo

Idén aztán egyre inkább arról lehet hallani, hogy a klubok kiköltekeztek az elmúlt években, bevételeiket igen nehezen képesek növelni. Olaszországban a játékosok önmaguktól ajánlották fel, hogy kevesebb pénzért is hajlandóak futballozni, mint korábban, nehogy csődbe menjen egyesületük. A németeknél is ugyanez a helyzet, mégha a bajnok Dortmundnál, nem is kerül sor az ígért megszorító intézkedésekre.

Ferdinand a negyedik helyre ugorott előre

A piac beszűkült, az árak stagnálnak. Idén sokáig az argentin Riquelme - a Barcelona vásárolta meg - átigazolása jelentette szenzációt, ám az érte adott 11 millió euró viszonylag csekélynek mondható. Ez a transzfer nem került a ranglistán a legjobb harmincba.

Aztán hétfőn jött a nyári csúcs: 53 millió eurót - több, mint 12 milliárd forintot - adott végül a Manchester United a Leedsnek. Ez az átigazolás sem ment azonban zökkenők nélkül, hiszen a Leeds kétszer is cáfolta, hogy megszabadulna a 23 éves játékostól, akiért már ők is rekordösszeget fizettek két éve. Végül a United emelte a tétet, így Ferdinandot a soraiban tudhatja. Ezek után gyorsan be is jelentették: nem kívánnak másokat elcsábítani.

Real: se Nesta, se Ronaldo, se Rivaldo

A legdrágábbak:
1. Zidane 73 millió euró
2. Figo 61
3. Crespo 57
4. Ferdinand 53
5. Mendieta 48
6. Verón és Vieri 45
8. Rui Costa 44
9. Overmars 40
10. Buffon 39
11. Inzaghi 37
12. Thuram és Batistuta 36
14. Anelka 35
15. Amoroso 34
A Barcelonától kiebrudalt világbajnok, Rivaldo nekik sem kell. Pedig ő pillanatnyilag klub nélküli, így kivásárolni semmiképpen sem kell, csak az általa kért évi keresetet kellene átutalni neki. A Nestát is csábító Real Madrid is nemet mondott, noha korábban még Ronaldóért is jelentkezett. (Meglehet azonban, hogy mindez Roberto Carlos vágyálma volt.)

A Milan ugyanakkor kísérletezik, de nem tudni mire megy. A Newcastle már korábban jelezte, hogy szívesen látná a soraiban, oda meg valószínűleg Rivaldo nem vágyakozik.

Hol van már a Bayern elképzelése?

Az UEFA is tapasztalja, hogy ez így nem mehet tovább - nem véletlenül csökkentette a BL-meccsek számát -, hiszen hiába utal át rendre milliós összegeket a jogdíjakból, a közvetítésekből, a lehetőségek alighanem behatároltak. A sztárok mellett kiegészítő embereket is fizetni kell, korábban a Bayern még azt sem találta lehetetlennek, hogy a bajnokságban és a nemzetközi kupában két különböző társulatot léptet pályára, mondván így marad idő a pihenésre.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!