Lukács
5 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Menekülő argentin futballisták

2002.07.28. 15:20
Minél mélyebb a gazdasági válság Argentínában, annál több labdarúgó igyekszik külföldre szerződni. Még a korántsem gazdagságáról híres Guatemalába is tizenhat futballista szerződött, de Örményországba is mentek néhányan. Mindeközben Waltner Róbert épp fordított úton jár: odament, ahonnan mindenki menekül, a Boca Juniorshoz.
A legjobb argentin játékosok már eddig is Európában profiskodtak, a világbajnokságra nevezett 23 futballista közül csak kettő szerepelt hazai klubban. A Boca Juniors legnagyobb sztárja, Riquelme is hátat fordított hazájának, és Barcelonába szerződött.

A kivándorlás azonban immár minden osztályt elért. A játékosok tavaly kétszer sztrájkoltak elmaradt keresetük miatt, emellett fontos szempont, hogy míg otthon a gyorsan elértéktelenedő pesóban - ezer százalékos infláció sem volt ritka a téli hónapokban -, külföldön dollárban vagy euróban kapják a fizetésüket.

"Mindenki tudja, hogy egy év alatt legalább 20 ezer dollárt kereshet Európában" - mondta Alejandro Bouza menedzser. A Zalaegerszeggel bajnoki címet szerző Waltner Róbert azonban épp ellenkező utat jár be. A hírek szerint neki Buenos Airesben 150 ezer dollárt fizetnek egy évben. (Rosszmájúak szerint, amíg nem volt válság, addig a szertáros is kapott ennyit.) Waltner amúgy elmondása szerint nem érzékeli a nyomort.

Akiknek nem sikerül a legjobb csapatokhoz igazolni, Közép-Amerika vagy Kelet-Európa felé veszik az irányt. Mexikóba kilencvenöten szerződtek a dél-amerikai országból, Guetamalába tizenhatan, de találni argentin labdarúgót Haitin, Malajziában, Cipruson, Japánban, Izraelben, Örményországban, Lengyelországban és Litvániában is.

A magyar menedzserek e tekintetben is alulmaradtak kollégáikkal szemben, hiszen nálunk egyetlen argentin sem próbálkozott, pedig őket - ahogyan a példa mutatja - alighanem egyszerű lenne leigazolni