Piroska
3 °C
3 °C

Menekülő argentin futballisták

2002.07.28. 15:20
Minél mélyebb a gazdasági válság Argentínában, annál több labdarúgó igyekszik külföldre szerződni. Még a korántsem gazdagságáról híres Guatemalába is tizenhat futballista szerződött, de Örményországba is mentek néhányan. Mindeközben Waltner Róbert épp fordított úton jár: odament, ahonnan mindenki menekül, a Boca Juniorshoz.
A legjobb argentin játékosok már eddig is Európában profiskodtak, a világbajnokságra nevezett 23 futballista közül csak kettő szerepelt hazai klubban. A Boca Juniors legnagyobb sztárja, Riquelme is hátat fordított hazájának, és Barcelonába szerződött.

A kivándorlás azonban immár minden osztályt elért. A játékosok tavaly kétszer sztrájkoltak elmaradt keresetük miatt, emellett fontos szempont, hogy míg otthon a gyorsan elértéktelenedő pesóban - ezer százalékos infláció sem volt ritka a téli hónapokban -, külföldön dollárban vagy euróban kapják a fizetésüket.

"Mindenki tudja, hogy egy év alatt legalább 20 ezer dollárt kereshet Európában" - mondta Alejandro Bouza menedzser. A Zalaegerszeggel bajnoki címet szerző Waltner Róbert azonban épp ellenkező utat jár be. A hírek szerint neki Buenos Airesben 150 ezer dollárt fizetnek egy évben. (Rosszmájúak szerint, amíg nem volt válság, addig a szertáros is kapott ennyit.) Waltner amúgy elmondása szerint nem érzékeli a nyomort.

Akiknek nem sikerül a legjobb csapatokhoz igazolni, Közép-Amerika vagy Kelet-Európa felé veszik az irányt. Mexikóba kilencvenöten szerződtek a dél-amerikai országból, Guetamalába tizenhatan, de találni argentin labdarúgót Haitin, Malajziában, Cipruson, Japánban, Izraelben, Örményországban, Lengyelországban és Litvániában is.

A magyar menedzserek e tekintetben is alulmaradtak kollégáikkal szemben, hiszen nálunk egyetlen argentin sem próbálkozott, pedig őket - ahogyan a példa mutatja - alighanem egyszerű lenne leigazolni

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!