Nándor
9 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Jegyhisztéria Zalában és Budapesten

2002.08.12. 21:55
Hétfőn egész nap erősen gerjedt a szerdai ZTE-Manchester United jegyelosztása körüli helyzet. Budapesten már verekedtek, Zala megye az érzelmi összeroppanás közelébe sodródott.

Két nappal a ZTE-Manchester United-meccs előtt általános felháborodás tombol a jegyelosztás körül. A Puskás Ferenc (magyarul: Nép-) Stadionba, a balesetveszélyes felső karéj lezárása miatt csak 28 ezer néző - a jegyigénylők nagyjából egyharmada - juthat be. A többség tehát már eleve kint maradt volna, de a szurkolók esélyeit tovább rontja a protokolljegyek meglepően magas aránya. A csapatukat Zágrábba is elkísérő fanatikus ZTE-drukkerek elkeseredetten vonják felelőségre a klubvezetőket, miközben a sportsajtó is ki van bukva: ők sem tudják, hogy tudnának bejutni.

Eredetileg még ennyi se lenne

A Zalagerszeg zágrábi továbbjutását követően azonnal elkezdődött a Manchester-meccs jegyeinek országos hajszája. A ZTE vezetőségének azonban csak idővel jött le, hogy tényleg mekkora az érdeklődés, és ekkor váltottak az eredetileg tervezett 18 ezres Üllői útról a Puskás Stadionra. (A zalaegerszegi stadiont egyébként a bajnokság megnyerése után elkezdték átépíteni, de persze két hónap alatt nem készült még el. Amiben csak az a meglepő, hogy miért áltatták vele magukat).

Időközben megjelent viszont a Vodafone is, a Manchester United főszponzora. A Zalaegerszeget egy háromlépcsős szponzorációs ajánlattal keresték meg - első menetben a szerdai meccs jegyei közül 12 ezer belépő azonnali megvásárlásával. A telefon társaság ennek túlnyomó részét egy SMS-játék keretében, saját ügyfélkörében sorsolja ki. (A Vodafone egerszegi szerepvállalásának további elemei a ZTE hazai bajnoki mérkőzéseinek szponzorációja, valamint az egyelőre csak tervezett stadionnév-használat).

Szponzor vs. szurkolók

A jegyekből 2670 darabot a Manchester szurkolói, kétezret pedig a ZTE első számú szponzora, az E-on kapott. A maradék jegyek közül eredetileg Budapesten három, Zalaegerszegen pedig nyolcezret akartak értékesíteni 3500 és 4500 forintos árakon. Zalaegerszegi jelentések szerint azonban a városba legfeljebb négyezer jegy érkezett meg. A csalódott ZTE-szurkolók (sokan közülük Zágrábba is elutaztak csapatukat támogatni, mégse láthatják eddigi legfontosabb mérkőzésüket) most leginkább a klubvezetőséget és a Vodafone-t támadják.

A Puskás Ferenc Stadionnál verekedés tört ki, a zalai megyeszékhelyen pedig a klubház előtt tüntettek a "hoppon maradt" drukkerek - jelentette hétfő délután az MTI. Lang József, a ZTE elnöke még egy utolsót kezdeményezett a stadion felső karéjának - legalább részleges - megnyitására, de kérését visszautasították. Orbán Sándor, az intézmény főigazgatója indoklásában a balesetveszélyre hivatkozott.