Auguszta
-7 °C
0 °C

Másfélmilliárd a Juventus nyeresége

2002.08.14. 16:26
A Fiatot birtokló Agnelli család és a líbiai államfő, Moamer el-Kadhafi örülhetnek, mert futballcsapatuk, az olasz bajnoki címvédő Juventus immár hatodik éve állandósította nyereségét. Érdekesség, hogy a rekordprofitot nem akkor érték el, amikor csúcsösszegért, 77 millió euróért eladták Zidane-t a Real Madridnak.
Sorozatban hatodik éve nyereséges a Juventus labdarúgócsapata, a torinói klub az elmúlt üzleti évet 6.1 millió eurós - több, mint másfélmilliárd forint - pozitív mérleggel zárta. "Büszkék vagyunk arra, hogy a Manchester Uniteddel és a Bayern Münchennel együtt az európai elit csúcsát alkotjuk" - mondta Roberto Bettega, a klub alelnöke.

Zidane 77 millió eurót ért

Talán meglepő, hogy az egykori nagyszerű csatár nem sorolta a legjobbak közé a Real Madridot, amit nyilván azért nem tette meg, mert a BL-első pillanatnyilag is adóssággal küszködik.

A pozitív folyamat 97-ben indult el, ám akkor még csak 900 ezer euró volt a klub profitja. Érdekesség azonban, hogy a rekordnyereségre nem tavaly tett szert a fekete-fehér csapat, amikor a francia világbajnok Zinedine Zidane-t eladták a Real Madridnak pillanatnyilag is rekordnak számító 77 millió euróért, hanem 98-ban.

Pedig a BL-ben még a nyolcba sem jutott a gárda

Az azóta eltelt négy évben rendre öt és hatmillió euró volt a klub nyeresége, még akkor is, ha a tavalyi szezonban és tavalyelőtt is lemaradtak a bajnoki címről, emellett a Bajnokok Ligájában sem kerültek a legjobb nyolc együttes közé.

Idén azonban bajnokságot nyertek, alighanem ez a tény is hozzájárult ahhoz, hogy a tőzsdén a csapat papírjai szinte egész évben tartották két eurós árukat, mi több: decemberben 3 eurót és hetven centet is adtak a részvényekért.

Ronaldo mégis elmegy?

A klub többségi tulajdonosa (62.7 százalék) a Fiatot birtokló Agnelli-család. Moamer el-Kadhafi líbiai államfő befektetési társasága, a Lafico 7.5 százaléknyi üzletrészt mondhat magáénak.

A Juventus eredménye azért is figyelemre méltó, mert az olasz kluboknál is jellemző a spórolás illetve a megszorító intézkedések bevezetése, hiszen az Internél Vieri és társai még arra is hajlandóak, hogy lemondjanak a prémiumuk egy részéről. (Ugyancsak ma látott napvilágot, hogy Ronaldo noha kétszeresére emelték a fizetését, nem elképzelhetetlen, hogy mégis elköltözik a bajnoki címre aspiráló Intertől.)

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!