Vince, Artúr
-3 °C
1 °C

Hajrá csoda!

2002.08.14. 10:37
A labda gömbölyű - jelentette az Index tudósítója a Puskás stadion közeléből. Ez lehet a ZTE legnagyobb reménye a Manchester United ellen.
Az elmúlt tíz évben kétféle esélylatolgatás létezett magyar csapatok komoly nemzetközi meccse előtt. Az egyik az elfogult, a másik a reális. Egy döntetlenre akár ki is húzhatja a ZTE, ha mondjuk Vincze Ottónak jól megy a játék, ha Kenesei esetleg tökéletesen talál el egy szabadrúgást, vagy ha a védelem sokkal jobban és biztosabban játszik, mint Zágrábban. Ezzel szemben elképzelhetjük a ma esti meccset objektíven is: az a kérdés, hogy hármat vagy négyet kapunk.

Segít-e, hogy nem kezdődött még el az angol bajnokság?

A ZTE esélyeit talán növelheti, hogy Angliában nem kezdődött el a bajnokság, a manchesteriek hosszú szünet végén vannak. Ferguson és játékosai állandóan hagsúlyozzák viszont, hogy mennyire komolyan veszik a BL-selejtezőt. Ha Beckham vagy a többi sztár közül bárki is élete legrosszabb teljesítményét nyújtja, feltehetően akkor is jobb, mint Szamosi - neki kellene semlegesíteni Beckhamet - vagy Csóka. De még akkor is, ha a zalaegerszegieknek éppen minden összejön.

28 ZTE egyenlő Ferdinanddal

Ami viszont tény: a Manchester jelenleg másik galaxisban szerepel, a világ legértékesebb játékosai közül négyen - Ferdinand, Beckham, van Nistelrooy, Verón - ott játszanak, előbbiért 14 milliárd forintot fizettek ki a Leedsnek, ami a ZTE költségvetésének huszonnyolcszorosa. Persze a többiek, Scholes és Giggs is klasszisok, az ő bérükből is lehetne fedezni a zalaiak büdzséjét. A United-részvények emelkednek a tőzsdén, a Manchester kultuszcsapat, nemcsak Angliában, hanem az egész világon.

A Zalaegerszeg esetleg a csodában bízhat, Bozsik Péter szerint két százalék az esély, és ígéri a minimumot, miszerint az utolsó percig küzdeni fognak.

Másfél éve még a kiesés elkerülése volt a cél Egerszegen

A ZTE-nek viszont még van hová fejlődnie. A ma esti meccset elképesztő, precedens nélküli szervezési hiányosságok vezették fel: sajtófőnökük nincsen, a jegyelosztás teljesen összeomlott.

A történet azért nem annyira meglepő. Zalaegerszegen másfél éve még az volt a téma, hogyan maradnak benn az első osztályban. Ekkor azonban tudatos munka kezdődött el, szisztematikus erősítések következtek - Bozsik Péter volt az egyik legnagyobb fogás -, mindez elegendő is volt az idei bajnoki címhez. Ettől függetlenül a klubnak jelenleg legalább három olyan játékosa van, akik nemhogy a nemzetközi, de olykor még a magyar mércét sem ütik meg. Ők sereghajtóként, a bennmaradásért küzdve még húzóerőt jelentettek: ma már többnyire féket.

Az UEFA-kupa kínálhat menedéket

Mindenkit persze nem lehetett elküldeni, ezért fordulhatott elő, hogy a harmatgyenge Zágrábot egy igen jóindulatú tizenegyessel verték ki. A lényeg azonban az, ha a Manchester ki is oktatja a ZTE-t, akkor még az UEFA-kupa további nemzetközi szereplést biztosít Bozsik csapatának. Meg az esélyt, hogy egyszer végre Egerszegen játszanak.

Bajnokok Ligája - selejtező
Puskás stadion, 20.45, jv: Stark (német)

ZTE: Ilic - Csóka, Urbán, Budisa, Szamosi - Babati, Vincze O. Ljubojevic, Egressy - Faragó, Kenesei
Manchester United: Carroll - Brown, Blanc, O'Shea, Silvestre - Beckham, Keane, Verón, Giggs - Van Nistelrooy, Solksjaer

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!