Vince, Artúr
-3 °C
1 °C

Egy sima, egy fordított

2002.08.15. 23:43
A Zalaegerszeg teljesen váratlan BL sikere után az FTC magabíztos hazai győzelmmel az Újpest pedig a Feröer-szigeteken elszenvedett kínos döntetlennel kezdett az UEFA-kupában.
Az egész európai kupa-forduló legnagyobb meglepetését a Zalaegerszeg győzelme jelentette. A nemzetközi meglepődésből nyilván főleg a Manchester kudarca jön le, de már az is annyira régen volt utoljára, hogy magyar csapat játsza el az aktuális nagycsapat ölő kiscsapat szerepet, hogy teljesen indokolt a nemzeti elájulás.

Már hat pontot hozott a Zete

A ZTE továbbjutási esélye persze még ezzel együtt is minimiális, de legalább már nem teljesen lehetetlen (Bozsik Péter hat százalékot ad maguknak). Legalább ennyire fontos, hogy ha Urbánék ki is esnek, akkor is szereztek a két selejtező körben már hat pontot, és ezek kifejezetten jól jönnek a nemzetközi kupákban induló magyar csapatok számát meghatározó UEFA rangsorban. Az UEFA-Kupában egyébként még mindenképp folytathatják.

Könnyed FTC győzelem

A Ferencváros ugyan esélyesebbnek tűnt az AEL Limassolnál, de az elmúlt évek tapasztalatai alapján (a Dunaferrnek például tavaly itthon vágott négyet ugyancsak ciprusi ellenfele) kifejezetten tartottunk a meccstől. Bíztatónak tűnt viszont az a tény, hogy a Limassol legjobb játékosának egybehangzóan Sebők Józsefet tartják.

A Fradi azonban a legbátrabb reményeket igazolta, és a játékot végig irányítva, Tököli két, valamint Gera és Skukalek góljaival könnyedén nyert 4-0-ra. A hazai játékosok időnként már csak a látványosságra törekedtek, góljaikat kétsze két percen belül, komolyabb megerőltetés nélkül szrezték.

A Limassol nagyon gyenge csapatnak tűnt, védőik képtelenek voltak tartani a magyar csatárokat, támadójátékuk pedig gyakorlatilag nem volt. A Fradinak győznie kellene Cipruson is, a bizonyos UEFA rangsor miatt, meg egyébként presztizs okokból is, de a továbbjutás kérdése már eldőlt.

Újpesti szégyen

Amilyen szenzációs a Zalaegerszeg és megnyugtató az FTC győzelme, olyan gáz az Újpest feröer szigeteki döntetlenje. A mostanában leggólerősebb UTE játékos, Juhár középhátvéd korai gólját egy durva kapushibából, majd egy félpályáról(!) szerzett góllal fordították meg a hazaiak. Végül Farkas Balázs mentette meg csapatát a katasztrófális égéstől.

A nyáron magyar szinten rendkívül jól erősítő lilák egyébként is mélyen vannak (bár a hazai bajnokságban legutóbb éppen megszerezték első győzelmüket). Az amúgy váratlan szélviharban lejátszott meccsen szerzett két gól és a döntetlen ugyan a magyar csapat továbbjutását valószínűsíti, de igazából már az is megdöbbentő, hogy ez még nem dőlt el száz százalékosan.

BL-selejtező
Zalaegerszeg-Manchester United 1-0

UEFA Kupa selejtező
Ferencváros - AEL Limassol 4-0
KI Klaksvik-Újpest 2-2

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!