Valér
-1 °C
0 °C

Döntetlen a világbajnoki negyeddöntős ellen

2002.08.21. 20:30
A Puskás Ferenc 75. születésnapjára rendezett találkozón a magyar labdarúgó válogatott a spanyolokat látta vendégül. Az első félidőben többnyire a vendégek támadtak - eredménytelenül. A második játékrész elején hamar előnybe kerültek a spanyolok, ám Miriuta első válogatottbeli góljával sikerült Gellei Imre együttesének egyenlítenie.
Tekintse meg galériánkat
A találkozó előtt Jánosi György a GYISM első embere és Dr. Bozóky Imre az MLSZ elnöke az ünnepelttel egyetemben hivatalosan is Puskás Ferenc stadionná avatta az egykori Népstadiont. Ezután Baumgartner Zsolt Forma 3000-es versenyző egy luxusautón - a szurkolók vastapsától kisérve - vitte körbe az egykori kispesti klasszist.

Az ünnepség után a két válogatott vette át a főszerepet, és a himnuszok elhangzása után elkezdődöt a találkozó. A hispánok kezdték aktívabban a mérkőzést, a mieink azonban magabiztosan verték vissza a próbálkozásokat.

Folyamatos spanyol rohamok

Az első komolyabb lehetőség Raúl előtt adódott, ám Király hárítani tudott. A mieink sajnos nem tudták huzamosabb ideig megtartani a labdát, így főleg a védekezésre kellett az energiákat fordítani. Az első magyar lehetőségre a 18. percig kellett várni, ekkor Miriuta ívelt be szabadrúgást, ám mentettek a védők.

A 25. percben aztán csak Gyepes közbelépése mentette meg a kapunkat a góltól. A Fradi hátvédje az utolsó pillanatban lépett bele Morientes lövésébe. Az első félóra végig a hazai térfélen folyt, a magyar támadók szinte semmi veszélyt nem jelentettek Casillas kapujára, igaz labda nélkül ez nehéz is lett volna.

Az első félidőt megúsztuk gól nélkül

A 38. percben a meccs addigi legnagyobb helyzete maradt ki. Vicente három ember között tört be, passzát Mendieta 12 méterről alig lőtte mellé. A spanyolok szinte azonnal letámadták a magyar játékosokat, így nem volt meglepő, hogy Casillasnak nem volt védeni valója az első játékrészben.

A szünetben Gellei Imre hármat cserélt, Urbán, Gera, Lisztes le, Böőr, Korolovszky és Fehér Miklós be. A cserék azonban nem sokat változtattak a játék képén, a magyar válogatott továbbra is kizárólag a védekezéssel volt elfoglalva. Az 52. percben Királynak kellett kétszer is bravúrral hárítania, előbb Joaquin, majd Vicente lövését hatástalanította.

A cserék mattolták a mieinket

Az 55. percben aztán már a Hertha kapusa is tehetetlen volt. A vb tragikus hőse Joaquin alaposan becsapta Lőwöt és pontos beadását Tamudo 5 méterről fejelte a kapuba. A magyar válogatott a 63. percben kétszer is egyenlíthetett volna. Előbb Dragóner csúsztatásáról alig maradt le Gyepes, majd még ugyanebben a percben Lőw emelt át remekül a rosszul kifutó kapuson, ám a labda a kapufáról kipattant.

Miriuta egyenlített

Tovább folytatódtak a spanyol rohamok, mégis a magyar válogatott ért el gólt. Miriuta tört át a spanyol védő vonalon, kényszerítőzött Keneseivel és a visszakapott labdát tizenkét méterről ballal, a jobb felső sarokba bombázta.

Nem sokat kellett várni a válaszra, Joaquim még Királyt is kicselezte, ám az üres kapu fölé lőtt. Egy perccel később ismét Kenesei adott remek labdát, de Fehér nem tudta lekezelni azt a kaputól nyolc méterre, így oda lett a lehetőség.

Összességében elmondható, hogy a magyar csapat - igaz jórészt védekezett - de a bekapott gól után remekül talpra állt, végig bírta az iramot, amiért dícséretet érdemel.

Gellei Imre:
- Az első félidőben minden energiánkat felemésztette a védekezés. A második játékrészben már jóval nyíltabban játszott a csapat, és azt hiszem, a Puskás Ferenc tiszteletére rendezett találkozón végül jó futballt láthatott a közönség. Maradéktalanul elégedett vagyok a védelemmel, s remélem, sikerül megtalálnom azt a csapatot, amely eredményesen veheti fel a küzdelmet a svédek elleni Eb-selejtezőn, Stockholmban

Inaki Sáez:
- Ezen a mérkőzésen nem az eredmény volt az elsődleges, hanem a csapatépítés, amit egyébként már előtte is hangsúlyoztam. Felkészülésünket kiválóan szolgálta a a találkozó. Gratulálok a magyaroknak, hogy fel tudtak állni a padlóról, de úgy érzem, hogy nekünk volt több helyzetünk.

Magyarország-Spanyolország 1-1 (0-0)
Puskás Ferenc-stadion, 20.000 néző.
Vezette: Fleischer (Ehing, Salver - németek)

Magyarország: Király - Urbán (Korolovszky, 46.), Dragóner, Gyepes - Bodnár L., Sebők V. (Fehér Cs., 60.), Miriuta, Lisztes (Böőr, 46.), Lőw (Halmosi, 78.) - Gera (Fehér M., 46.), Tököli (Kenesei, 63.)

Spanyolország: Casillas (Ricardo Lopez, 46.) - Puyol, Garcia Calvo, Marchena (Juanito, 46.), Bravo (Sergio, 62.) - Orbaiz (Aranzabal, 62.), Xavi, Mendieta (Joaquin, 46.), Raúl (Valerón, 46.), Vicente - Morientes (Tamudo, 46.)

Gólszerzők: Miriuta (72.), illetve Tamudo (55.)
Sárga lap: Puyol (71.), Garcia Calvo (87.)

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!