Móric
14 °C
15 °C

Óvatosan ünnepeljünk

2002.08.21. 10:08
Noha Puskás Ferenc már április 2-án ünnepelte 75. születésnapját, a Magyar Labdarúgó Szövetség augusztus 21-re szervezte meg a futball-legenda köszöntését. A gálára sikerült idecsalogatni azt a spanyol válogatottat, melynek színeiben Puskás is pályára lépett négy találkozón.
Az elmúlt napok futballsikerei (ZTE, FTC) után a közvélemény hasonló folytatást vár a válogatottól is. Azonban a kép csalóka, elég csak a Fradi 95-ös BL-szereplésére gondolni, ami után a nemzeti csapat simán kikapott Svájctól. A keret tagjai természetesen fogadkoznak, miként Gellei Imre szövetségi kapitány is. Gellei véleménye szerint, rég volt ilyen elszánt, sikeréhes a válogatott keret, míg a játékosok többsége - ha szoros meccsen is - de győzelmet vár a világsztárokkal felálló ellenféllel szemben.

Az ellenfél persze nem egy egyszerű gálaelőadás passzív szereplője akar lenni. Az idei világbajnokságon a legjobb nyolc között büntetőkkel kiesett spanyolok - bár tisztelik Puskást - biztosak győzelmükben. Az új szövetségi kapitány Inaki Sáez, több fiatalt is beszeretne építeni a csapatba, de a nagy nevek közül szerepet kap többek között Raúl, Morientes és Mandieta is.

Nekünk azonban vigyázni kell az ünnepi gálameccsekkel. Szepesi György születésnapján, Siófokon az izraeliek vertek minket simán 2-0-ra, Puskás 70. születésnapján, az ausztrálok oktattak a Népstadionban. De ugyancsak kellemetlen emlék a debreceni ünnep (Fehéroroszok 2-5) vagy az MLSZ 100. születésnapján rendezett "gála", amikor a németek aláztak Budapesten, szintén 2-5.

A találkozó kezdőrúgását maga a 84-szeres válogatott ünnepelt fogja elvégezni, a mai naptól hivatalosan is Puskás Ferenc stadionnak nevezett egykori Népstadionban, ahol anno az őrületbe kergette ellenfeleit.

A várható összeállítások
Magyarország - Spanyolország barátságos mérkőzés
Puskás Ferenc stadion, 20.30, vezeti: Fleischer (német)
Magyarország: Király - Urbán, Dragóner, Gyepes - Bodnár L., Sebők V., Lisztes, Miriuta, Lőw - Gera, Tököli.
Spanyolország: Casillas - Puyol, Garcia Calvo, Marchena, Bravo - Mendieta, Xavi, Raúl, Orbaiz, Vicente - Morientes.

A mieink összecsapásán kívül számos barátságos válogatott mérkőzést rendeznek Európában. A magyar válogatottal egy EB selejtezőcsoportban szerepelő svédek Oroszországban szerepelnek, míg a szintén a mi csoportunkban található lengyel válogatott a belgákat fogadja. De említést érdemel a norvég-holland, a bulgár-német, vagy a skót-dán találkozó is.