Sámuel, Hajna
18 °C
32 °C

Vesztegetés a világbajnokságon

2002.08.21. 18:12
A júniusi világbajnokságon már botrány volt a játékvezetők sorozatos tévedései miatt. A csalás vádjával talán legkeményebben támadott bíró most a meggazdagodás váratlan tüneteit mutatja.
Az egyik japán napilap állítása szerint gyanús gyorsasággal meggazdagodott az az ecuadori játékvezető, aki súlyos hibáival döntően befolyásolta a Dél-Korea - Olaszország labdarúgó vb-nyolcaddöntő mérkőzésen.

Byron Moreno
Ezek közül a legnagyobb tévedés Totti kiállítása és Tommasi góljának érvénytelenítése volt. A Tokióban megjelenő Sukan Bunsu szerint Byron Moreno nem sokkal a világbajnokság befejezése után vett magának egy méregdrága Chevrolet gépkocsit, luxuskörülmények között vakációzott, s visszafizette minden adósságát.

A 2-1-es olasz vereséggel végződő mérkőzés után az olasz sajtó elsősorban a játékvezető tévedéseinek tudta be a vereséget, és leginkább Blatternek, a FIFA elnökének befolyását sejtette a történet mögött. "A FIFA uraságainak a szégyene, akik elcsalták a mérkőzéseket" - irták egész konkrétan.

Blatter később elismerte, hogy a játékvezető elfogultan bíráskodott. Bár Blatter személyes (vagy a FIFA bármilyen szintű) érintettsége azóta sem igazolódott, a világbajnokság folytatása még tovább erősítette a bundagyanút, miután a koreaiak újabb döntő bírói tévedésekkel verték ki Spanyolországot is.

A 2002-es vb-t, minden idők legdurvább bírói tévedéseinek világbajnokságaként könyvelték el, egyúttal hosszú vitasorozatot is elindítva a lehetséges okokról. Felgyorsult a játék, és/vagy részletesebb közvetítés miatt látjuk, amit korábban nem, és/vagy a "minél több helyről érkezzenek bírók" FIFA-policy miatt alkalmatlan játékvezetők jöttek (ld. még Knézy Jenő: "Nekem egy maldív-szigeteki ne integessen").

Bár a bírók jópár meccset elvezettek, a korrupció gyanúja igazán komolyan csak a dél-koreai csapat győzelmeivel kapcsolatban merült fel. A vb házigazdájának sikeres szereplése egyébként már valóban a FIFA érdeke is, hiszen az meghatározza az egész vb gazdaságosságát is.