Ödön
1 °C
11 °C

Vesztegetés a világbajnokságon

2002.08.21. 18:12
A júniusi világbajnokságon már botrány volt a játékvezetők sorozatos tévedései miatt. A csalás vádjával talán legkeményebben támadott bíró most a meggazdagodás váratlan tüneteit mutatja.
Az egyik japán napilap állítása szerint gyanús gyorsasággal meggazdagodott az az ecuadori játékvezető, aki súlyos hibáival döntően befolyásolta a Dél-Korea - Olaszország labdarúgó vb-nyolcaddöntő mérkőzésen.

Byron Moreno
Ezek közül a legnagyobb tévedés Totti kiállítása és Tommasi góljának érvénytelenítése volt. A Tokióban megjelenő Sukan Bunsu szerint Byron Moreno nem sokkal a világbajnokság befejezése után vett magának egy méregdrága Chevrolet gépkocsit, luxuskörülmények között vakációzott, s visszafizette minden adósságát.

A 2-1-es olasz vereséggel végződő mérkőzés után az olasz sajtó elsősorban a játékvezető tévedéseinek tudta be a vereséget, és leginkább Blatternek, a FIFA elnökének befolyását sejtette a történet mögött. "A FIFA uraságainak a szégyene, akik elcsalták a mérkőzéseket" - irták egész konkrétan.

Blatter később elismerte, hogy a játékvezető elfogultan bíráskodott. Bár Blatter személyes (vagy a FIFA bármilyen szintű) érintettsége azóta sem igazolódott, a világbajnokság folytatása még tovább erősítette a bundagyanút, miután a koreaiak újabb döntő bírói tévedésekkel verték ki Spanyolországot is.

A 2002-es vb-t, minden idők legdurvább bírói tévedéseinek világbajnokságaként könyvelték el, egyúttal hosszú vitasorozatot is elindítva a lehetséges okokról. Felgyorsult a játék, és/vagy részletesebb közvetítés miatt látjuk, amit korábban nem, és/vagy a "minél több helyről érkezzenek bírók" FIFA-policy miatt alkalmatlan játékvezetők jöttek (ld. még Knézy Jenő: "Nekem egy maldív-szigeteki ne integessen").

Bár a bírók jópár meccset elvezettek, a korrupció gyanúja igazán komolyan csak a dél-koreai csapat győzelmeivel kapcsolatban merült fel. A vb házigazdájának sikeres szereplése egyébként már valóban a FIFA érdeke is, hiszen az meghatározza az egész vb gazdaságosságát is.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?