Etelka, Aletta
-3 °C
1 °C

A világ leggazdagabbjai a ZTE ellen

2002.08.27. 11:32
Érdekes összehasonlítást közölt a legnagyobb példányszámú brit vasárnapi bulvárlap, a News of the World. A sportmellékletben összehasonlítják a keddi Manchester-Zalaegerszeg BL-selejtező visszavágó két csapatának és két esetleges főszereplőjének, David Beckhamnek és Koplárovics Bélának az anyagi helyzetét. Beckham és a MU ezt a párharcot megnyerte.
A Manchester United jelenleg a világ leggazdagabb futballcsapata. Évi 130 millió fontos (közel 50 milliárd forintos) költségvetéssel bír, ami mellett igencsak eltörpül a zalaiak 1.3 millió fontos (500 millió Ft) büdzséje. Egész pontosan egy százaléka. . .

Az Old Trafford-ba egy belépő átlagosan 19-30 fontba (7 - 12 ezer Ft) kerül , míg Urbánék egy bajnokijára 3 font (1200 Ft) a beugró. A Zete stadionjának befogadó képessége 15 ezer, és elég ritkán telik meg teljesen, az angoloké 68 ezer, és gyakorlatilag minden meccsen telt ház van. 15 ezer néző (tehát az egerszegi maximum) Manchesterben legutóbb a bajnokságot megelőző utolsó nyilvános edzésen volt. A magyar bajnoknál a játékosok összjövedelme évi 1.2 millió fontot (470 millió Ft) tesz ki, míg Giggséknél ez az összeg 60 millióra (23 milliárd Ft) rúg.

Az igazi döbbenet a parkoló

Az angol klub szponzorai 35 millió fonttal (13,5 milliárd Ft) járulnak hozzá a költségvetéshez, a Zalaegerszeg évente 600 ezer fontot (235 millió Ft) kap támogatóitól. A két szakvezető juttatása között is jelentős a különbség, hiszen Ferguson évi 3 millió fontja (1,2 milliárd Ft) mellett Bozsik Péter 45 ezer fontos (17 millió Ft) fizetése eltörpül.

A cikk írója ellátogatott Zalaegerszegre is, ahol szemet szúrt neki, hogy a magyar csapatnak nincs külön edzőpályája. Az irodaház romos állapotára is kitért, ám az igazi megdöbbenést számára a parkoló adta. Amíg Manchesterben Ferrarik, Porschék vagy Aston Martinok sorakoznak, addig a zalai megyeszékhelyen a játékosok autói között Trabant, 650-es Fiat és Lada is található.

Négyszázszoros pénzt keres Beckham

És ott van köztük Koplárovics Béla Opel Vectrája is. Ezzel szemben Beckham tulajdonában egész gépkocsipark van, benne egy 165 ezer fontot (63 millió Ft)érő Bentley és "természetesen" két Ferrari is. Ez persze érthető a két játékos fizetéséből is, hiszen Beckham hetente 100 ezer fontos (39 millió Ft) fizetést kap, Koplárovics heti 250 fontnyi (97 ezer Ft) bérével szemben.

Az angol középpályás értéke az átigazolási piacon 30 millió font (11,7 milliárd FT) körül mozog, míg az első találkozó egyetlen gólját szerző Koplárovicsot alig több, mint 20 ezer fontért (8 millió forintért) szerződtette a ZTE a nyáron a másodosztályú Hévíztől. A legújabb kori zalai hős egy 60 négyzetméteres lakást bérel Zalaegerszegen heti 27 fontért (10 ezer FT), a második gyermekét váró David pedig a sokak által csak Beckingham-palotaként emlegetett hárommillió font (1,2 milliárd FT) értékű udvarházban él.

Adidas, Pepsi, Vodafone a támogatók között

Az angol válogatott csapatkapitányának évi 5 millió font (1,8 milliárd Ft) értékű szponzori szerződése van többek között olyan cégekkel, mint az Adidas, a Pepsi vagy a Vodafone. Az angolt az egyik legnevesebb konzultációs cég, az SFX képviseli, miközben Koplárovicsnak jelenleg nincs egyéni szponzora és ügynöke sem.

Egy továbbjutást jelentő gól a 91. percben ezen sokat változtathatna. . .

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!