Vendel
7 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Csodára várva

2002.08.27. 09:31
A Ferencváros 95-ös Bajnokok Ligája-beli szereplése óta nem volt ekkora futball-láz Magyarországon. A kupaújonc Zalaegerszeg Manchesterben lép fel a BL-főtáblára jutásért, és mint már az első meccs előtt utaltunk rá: a labda gömbölyű. Ebben bízhatunk ezúttal is.
Estére kiderül, hogy az a bizonyos hatszázalékos esély, amiről Bozsik Péter az első, győztes meccs után beszélt, mire lesz elegendő az Old Traffordon. Látatlanban valószínűleg semmire, de az első találkozó alapján ennél azért jóval többre. A ZTE vezetőedzője azt sem titkolta, hogy nem dorgálta meg úgy a játékosait az MTK elleni kínos kudarc után, mint szokta, mert pontosan tudta, fejben már Angliában voltak.

Harmincmilliárdtól esne el a MU

Nagy kérdés viszont, hogy amikor kell, akkor is ott lesznek-e. Ha a hatvanhétezres arénában a meccs elején beijednek, akkor mindennek vége. Ha úgy kezdenek, mint Zágrábban - a második percben gólt kaptak -, akkor aligha fognak feltámadni, a vörösök gyorsan kihasználják a megingásokat, és könnyedén jutnak tovább.

Ami, valljuk meg, a kötelező minimum a számukra. Felesleges leírni, hogy amiatt, mert nagyobb sztárok, azt pedig végképp, hogy keresetekben - a világ leggazdagabb klubjáról lévén szó -, rangban, valamint tudásban mekkora a különbség. A United harmincmilliárd forintnak megfelelő összegtől esik el, ha nem jut be a BL-be.

A ZTE-nek "kevés" a feladata

A BBC-vezér a ZTE-nek szurkol
A BBC közismerten Manchester United-drukker vezérigazgatója, Greg Dyke esetleg örülne annak, ha zalaegerszegi győzelem születne Manchesterben. A Bajnokok Ligája meccsek közvetítési joga ugyanis - sokmillió fontért - nem a BBC-é, hanem a nagy rivális ITV-é. Ha Beckhaméket kiverné a Zalaegerszeg, akkor automatikusan már csak az UEFA-kupában küzdhetnének tovább, márpedig ezeknek a kupameccseknek a közvetítési jogát az ITV nem kötötte le, így a BBC-nek komoly esélyei lennének - ráadásul nem is kellene százmillió fontokat feláldoznia. Arról nem is szólva, hogy a Manchester United meccseit rendszerint egymillióval több tévénéző szokta megnézni, mint az utána következő második legnépszerűbb csapatét, a Liverpoolét.
Viszont ezek a tények egyszersmind a nagyokat nyomják, igaz a Beckhamék olykor hetente játszanak nagy téttel bíró összecsapásokat. Természetesen bíznak magukban, a továbbjutásban, és erre meg is van az alapjuk. És mégis. Bizakodunk egy kicsit, rég tartotta futballmeccs ekkora lázban az országot. (Dávid és Góliát, ugye, meg az első, unos-untig felhozott szerencsés meccs.)

A ZTE-nek "kevés" feladata van. Lassítani a játékot, pontosan adogatni, megbecsülni a labdát, a támadásokat lövéssel befejezni, hogy lehetőleg ne tudjanak lefordulni az angolok a középpályásokról. Így egyszerűnek tűnik a dolog, de sokan megpróbálták már, és túl sokan bukták már el ezt a taktikát Manchesterben.

Még a kieséssel is 160 ezer svájci frankot kereshet a ZTE

Bozsik Péter talán az egyetlen magyar, aki megőrizte realitásérzékét (mint azt a hatszázalékos esélylatolgatás is mutatja). Ettől függetlenül továbbjutásra játszik. "Ha csak egy egész kis esélyünk is adódik, akkor azt meg kell ragadni" - nyilatkozta az Indexnek hétfőn.

A meglepetés egyértelműen a gyors gólszerzés - a csodaszerű 2-0-s előny - lehetne, ami nem is annyira titkolt célja együttesének. A Zete anyagilag már mindenképpen jól jár. a Manchesterrel szemben a BL csoportmeccsek nem voltak bekalkulálva a költségvetésbe. Az alapcél, az UEFA-kupába jutás teljesítve, a klub 160 ezer svájci frankkal (26,5 millió forinttal) gazdagodik kiesése esetén is.

Ferguson csapata eközben egyre jobb formába lendül, a Chelsea ellen már kifejezetten jól játszott a második félidőben. Akkor folyamatosan nyomás alatt tartották a hazaiakat, és egyenlítettek. Ha a ZTE ugyanúgy játszana, mint a Chelsea, akkor.

BL-selejtező, visszavágó
Manchester, Old Trafford stadion, 21.10 (magyar idő szerint), Jv: Cortez Batista (portugál)
Manchester: Carroll - Ph. Neville, Blanc, Ferdinand, Silvestre - Beckham, Verón, Keane, Giggs - Van Nistelrooy, Solskjaer
Zalaegerszeg: Ilic - Csóka, Urbán, Budisa, Szamosi - Babati, Ljubojevic, Molnár B., Vincze O. - Kenesei, Egressy