Vince, Artúr
-3 °C
1 °C

Csodára várva

2002.08.27. 09:31
A Ferencváros 95-ös Bajnokok Ligája-beli szereplése óta nem volt ekkora futball-láz Magyarországon. A kupaújonc Zalaegerszeg Manchesterben lép fel a BL-főtáblára jutásért, és mint már az első meccs előtt utaltunk rá: a labda gömbölyű. Ebben bízhatunk ezúttal is.
Estére kiderül, hogy az a bizonyos hatszázalékos esély, amiről Bozsik Péter az első, győztes meccs után beszélt, mire lesz elegendő az Old Traffordon. Látatlanban valószínűleg semmire, de az első találkozó alapján ennél azért jóval többre. A ZTE vezetőedzője azt sem titkolta, hogy nem dorgálta meg úgy a játékosait az MTK elleni kínos kudarc után, mint szokta, mert pontosan tudta, fejben már Angliában voltak.

Harmincmilliárdtól esne el a MU

Nagy kérdés viszont, hogy amikor kell, akkor is ott lesznek-e. Ha a hatvanhétezres arénában a meccs elején beijednek, akkor mindennek vége. Ha úgy kezdenek, mint Zágrábban - a második percben gólt kaptak -, akkor aligha fognak feltámadni, a vörösök gyorsan kihasználják a megingásokat, és könnyedén jutnak tovább.

Ami, valljuk meg, a kötelező minimum a számukra. Felesleges leírni, hogy amiatt, mert nagyobb sztárok, azt pedig végképp, hogy keresetekben - a világ leggazdagabb klubjáról lévén szó -, rangban, valamint tudásban mekkora a különbség. A United harmincmilliárd forintnak megfelelő összegtől esik el, ha nem jut be a BL-be.

A ZTE-nek "kevés" a feladata

A BBC-vezér a ZTE-nek szurkol
A BBC közismerten Manchester United-drukker vezérigazgatója, Greg Dyke esetleg örülne annak, ha zalaegerszegi győzelem születne Manchesterben. A Bajnokok Ligája meccsek közvetítési joga ugyanis - sokmillió fontért - nem a BBC-é, hanem a nagy rivális ITV-é. Ha Beckhaméket kiverné a Zalaegerszeg, akkor automatikusan már csak az UEFA-kupában küzdhetnének tovább, márpedig ezeknek a kupameccseknek a közvetítési jogát az ITV nem kötötte le, így a BBC-nek komoly esélyei lennének - ráadásul nem is kellene százmillió fontokat feláldoznia. Arról nem is szólva, hogy a Manchester United meccseit rendszerint egymillióval több tévénéző szokta megnézni, mint az utána következő második legnépszerűbb csapatét, a Liverpoolét.
Viszont ezek a tények egyszersmind a nagyokat nyomják, igaz a Beckhamék olykor hetente játszanak nagy téttel bíró összecsapásokat. Természetesen bíznak magukban, a továbbjutásban, és erre meg is van az alapjuk. És mégis. Bizakodunk egy kicsit, rég tartotta futballmeccs ekkora lázban az országot. (Dávid és Góliát, ugye, meg az első, unos-untig felhozott szerencsés meccs.)

A ZTE-nek "kevés" feladata van. Lassítani a játékot, pontosan adogatni, megbecsülni a labdát, a támadásokat lövéssel befejezni, hogy lehetőleg ne tudjanak lefordulni az angolok a középpályásokról. Így egyszerűnek tűnik a dolog, de sokan megpróbálták már, és túl sokan bukták már el ezt a taktikát Manchesterben.

Még a kieséssel is 160 ezer svájci frankot kereshet a ZTE

Bozsik Péter talán az egyetlen magyar, aki megőrizte realitásérzékét (mint azt a hatszázalékos esélylatolgatás is mutatja). Ettől függetlenül továbbjutásra játszik. "Ha csak egy egész kis esélyünk is adódik, akkor azt meg kell ragadni" - nyilatkozta az Indexnek hétfőn.

A meglepetés egyértelműen a gyors gólszerzés - a csodaszerű 2-0-s előny - lehetne, ami nem is annyira titkolt célja együttesének. A Zete anyagilag már mindenképpen jól jár. a Manchesterrel szemben a BL csoportmeccsek nem voltak bekalkulálva a költségvetésbe. Az alapcél, az UEFA-kupába jutás teljesítve, a klub 160 ezer svájci frankkal (26,5 millió forinttal) gazdagodik kiesése esetén is.

Ferguson csapata eközben egyre jobb formába lendül, a Chelsea ellen már kifejezetten jól játszott a második félidőben. Akkor folyamatosan nyomás alatt tartották a hazaiakat, és egyenlítettek. Ha a ZTE ugyanúgy játszana, mint a Chelsea, akkor.

BL-selejtező, visszavágó
Manchester, Old Trafford stadion, 21.10 (magyar idő szerint), Jv: Cortez Batista (portugál)
Manchester: Carroll - Ph. Neville, Blanc, Ferdinand, Silvestre - Beckham, Verón, Keane, Giggs - Van Nistelrooy, Solskjaer
Zalaegerszeg: Ilic - Csóka, Urbán, Budisa, Szamosi - Babati, Ljubojevic, Molnár B., Vincze O. - Kenesei, Egressy

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!