Sámuel, Hajna
18 °C
32 °C

Vissza a jelenbe

2002.08.28. 13:37
Sima, 5-0-ás vereséget szenvedett a Zalaegerszeg a Manchester Unitedtól kedd este a Bajnokok Ligája harmadik selejtezőkörének visszavágóján. A két héttel ezelőtti, budapesti ZTE-siker után az angol sztárcsapat teljesen megérdemelten, 5-1-es összesítéssel jutott a BL főtáblájára.

Két héten át álmodozhattunk, hogy megütjük a főnyereményt, a Zete kiveri a világ leggazdagabb klubját, és bejut a Bajnokok Ligájába. Aztán a visszavágó hetedik percében felébredtünk, és magunkra ismertünk. A magyar focit nem váltotta meg még Koplárovics Béla sem, de két hét duzzadó önbizalommal gazdagabbak lettünk.

Bővebben: Manchester United - Zalaegerszeg 5-0

A Manchester igazából már az első meccsen eldönthette volna a továbbjutást, de akkor még kihagyta valamennyi helyzetét. Bozsik Péter csapata pedig önmagát felülmúlva, nagyszerű taktikával és gyakorlatilag egyetlen komoly helyzetét kihasználva legyőzte világhírű ellenfelét.

Bár a ZTE szakvezetője a továbbjutási esélyeket végig óvatosan (az eredmény ismeretében azt mondhatjuk reálisan) ítélte meg, a közvélemény - ugyancsak érthetően - szolid eufóriában úszott a visszavágóig. Nyilván az országos lelkesedés is visszahatott Bozsikra, aki azért a meccs előtt már (ZTE továbbjutását jelentő) 2-1-es vereségre fogadott volna.

Ferguson ugyanakkor végig magabiztos maradt, pedig az odavágó után keményen támadta az angol sajtó. Ugyanazok a lapok, amelyek most mindent visszavonnak, és lelkesen ünneplik a United sima győzelmét.

A Zalaegerszeg a visszavágón is igazán megtette, amit megtehetett, lássuk be: legjobb esetben körülbelül ilyen játékra képes egy magyar csapat. Az Index sportstatisztikai szakcsoportjának kimutatása szerint volt, hogy egymás után tizenötször(!) passzoltak pontosan egymáshoz a magyar játékosok.

A kedd esti meccs után egyébként Ferguson kijelentette, hogy a Manchester első félidei játékának valószínűleg egyetlen csapat sem tudott volna ellenállni. A ZTE-híveket az vigasztalhatja, hogy a csapat már korábban, az NK Zagreb ellen kivívott továbbjutással biztosította helyét az UEFA-kupa következő körében.