Eufrozina, Kende
5 °C
15 °C

Sebőköt kirúgták a Cottbusból

2002.08.28. 19:21
A gyenge bajnoki rajt miatt három játékosától is szeretne megválni a német labdarúgó Bundesliga élvonalában szereplő Energie Cottbus, az egyik "bűnbak" a magyar válogatottban alapembernek számító védő, Sebők Vilmos lett. A Cottbus egyetlen idei gólját amúgy épp Sebők fejelte a Leverkusennek.
A nyáron a Bundesliga legkisebb költségvetésű klubja nem hosszabbította meg Mátyus János szerződését, jóllehet három gólt is szerzett a csapat színeiben. (A védőnek azóta sem sikerült csapatot találnia.) A Cottbus ezek után leigazolta a helyére az Újpestből Lőw Zsoltot és a cseh Robert Vágnert, kettőjükért 800 ezer eurót fizettek.

A Bochum és a Rostock is oktatta a Cottbust

A cél pedig továbbra is egyértelmű volt: a gárdának harmadszor is ki kell harcolnia a bennmaradást. Nem is kezdték rosszul a szezont, hiszen a BL-döntős Leverkusen ellen 1-1-es döntetlent játszottak, a gólt a csereként beálló Sebők fejelte. Ezek után azonban két meccsen nem sikerült gólt szerezniük, viszont kilencet kaptak, és korántsem veretes ellenfelekkel találkoztak.

Előbb az újonc Bochum lőtt a Cottbusnak ötöt, majd hazai pályán a Rostock négyet. (Mindhárom magyar - Miriuta, Lőw és a 49-szeres válogatott Sebők - a pályán volt). A Cottbus így az utolsó előtti helyre sodródott - csak a nullapontos Hannovert előzi meg -, és a klubnál értelemszerűen felelősöket kerestek. Úgy tűnik három játékos személyében meg is találták.

A menedsser: Új hátvéd kell

"Az átigazolási időszak hétfői végéig mindenképpen új klubot akarunk találni Hamid Terminának, Brasiliának és Sebőknek. Ha nem megy, akkor felbontjuk a szerződésüket" - mondta könyörtelenül Klaus Stabach, a kelet-németországi együttes menedzsere. "A következő öt napban mindenképpen igazolni szeretnénk egy új hátvédet" - tette hozzá.

Sebők így reagált az MTI érdeklődésére: "Bevallom, eléggé meglepett a hír. Furcsának tartom, hogy a rossz szereplésért éppen engem okolnak a vezetők, de akár még valami jó is kisülhet a dologból. Több csapat is érdeklődik irántam, csütörtökön az egyik angol élvonalbeli együtteshez utazom próbajátékra. Bízom benne, hogy a vészesen közeledő határidő miatt sikerül hamarosan új klubot találnom."

Sebők a Nemzeti Sportban kifejtette: a tavalyi bennmaradásért járó különprémiumot nem kapták meg, az egyéb prémiumokat pedig hatvan százalékkal csökkentették. "Sokkal tartoznak nekem" - összegzett. Azt azonban elismerte, hogy a két súlyos vereség rajta is múlott.

Hol van már a Bayern elleni győztes gól?

Sebők amúgy 2000. július 1-jén szerződött Cottbusba, mindjárt első idényében győztes gólt lőtt a Bayern Münchennek - összességében hármat jegyzett -, és igaz egyszer sem szerepelt előkelő helyen a Kicker nevű szaklap év végi játékososztályzatai alapján, a megbízható védők közé tartozott.

Ha nem sikerült csapatot találnia magának, akkor igen nehéz helyzetbe kerülhet, hiszen jobb híján a télig várnia kell arra, míg 44 Bundesliga-meccsel a háta mögött szerződtethetik. Ily módon követheti jó barátját, Mátyus Jánost.