Vendel
7 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Európa selejtezésbe kezdett

2002.09.06. 14:40
Negyven összecsapással kezdődik el a hétvégén az Európa-bajnoki selejtezők sora. A világbajnokságon leszereplő címvédő franciák Cipruson mutatkoznak be. A vb-bronzos törökök a szlovákokat fogadják, míg az ezüstérmes németek Litvániában vendégeskednek. Emellett a norvég-dán, a görög-spanyol és az orosz-ír ígéri a legkomolyabb izgalmakat.
Fokozott figyelem kíséri a címvédő francia válogatott ciprusi bemutatkozását, hiszen Santini kapitány első tétmeccse következik, amelyiken kiderülhet, kiket száműzött a világbajnokságon rúgott gól nélkül kieső csapatból. A szlovénok új szövetségi kapitánnyal mutatkoznak be, Málta ellen kötelező számukra a győzelem.

A svédek Lettországban, a lengyelek San Marinóban mutatkoznak be

A vb-selejtezőkön kieső norvégokhoz a dánok látogatnak, és a hazaiak nagyon fogadkoznak, hogy kijavítják hibájukat, és ott lesznek a portugáliai Eb-n. Ehhez az első, de nem könnyű lépcső most következik. Az átalakulóban lévő románok megszenvedhetnek Szarajevóban.

Az osztrákok és a hollandok papírforma győzelmet arathatnak hazai környezetben, míg csoportellenfeleikre, a svédekre és a lengyelekre idegenben vár a kötelező feladat. Várhatóan a skótok és a németek sem botlanak vendégjátékuk során.

Fog-e a törökökön az átok?

A spanyolok viszont joggal tarthatnak az athéni fellépéstől, mert a görögök a német Otto Rehhagel vezetésével rendezték soraikat, és a vb-selejtezőbeli angliai döntetlen korántsem volt véletlen. Most pedig a kijutás a cél.

A törökök könnyedén túlléphetnek a szlovákokon, amennyiben a vb-n mutatott produkciójukat mutatják. Az átok azonban foghat rajtuk, hiszen a legutóbbi öt világbajnokság harmadik helyezettje - 82: Lengyelország, 86: Franciaország, 90: Olaszország, 94: Svédország, 98: Horvátország -, nem tudta kivívni a soron következő Eb részvételi jogát.

A játékban nem lévő olaszok elcsúszhatnak

A megfiatalított horvát csapat számára az észtek feltehetően nem okoznak gondot, a belga-bolgár meccs sokkal komolyabb küzdelmet ígér, hiszen a bolgárok lemaradtak a legutóbbi két világversenyről, és most nem szeretnének. A játékban nem lévő olaszok könnyedén elcsúszhatnak Bakuban, míg a talán legkiegyensúlyozottabb csoport, a tizedik azonnal rangadóval kezdődik - orosz-ír -, amelyiknek kimenetelét igen nehéz megjósolni.

Ugyanígy nem könnyű a rendező és a szabadnapos Anglia mérkőzésére sem, hiszen a portugáloknál gyaníthatóan komoly változások lesznek.

Európa-bajnoki selejtezők:
1. csoport:
Ciprus-Franciaország, Nicosia
Szlovénia-Málta, Ljubljana
(az ötödik résztvevő Izrael)
2. csoport:
Norvégia-Dánia, Oslo
Bosznia-Hercegovina - Románia, Szarajevó
(az ötödik résztvevő Luxemburg)
3. csoport:
Ausztria-Moldova, Bécs
Hollandia-Fehéroroszország, Eindhoven
(az ötödik résztvevő Csehország)
4. csoport:
Lettország-Svédország, Riga
San Marino-Lengyelország, Serravalle
(az ötödik résztvevő Magyarország)
5. csoport:
Feröer-szigetek - Skócia, Toftír
Litvánia-Németország, Kaunas
(az ötödik részvevő Izland)
6. csoport:
Örményország-Ukrajna, Jereván
Görögország-Spanyolország, Athén
(az ötödik résztvevő Észak-Írország)
7. csoport:
Törökország-Szlovákia, Isztambul
Liechtenstein-Macedónia, Vaduz
(az ötödik résztvevő Anglia)
8. csoport:
Horvátország-Észtország, Eszék
Belgium-Bulgária, Brüsszel
(az ötödik résztvevő Andorra)
9. csoport:
Finnország-Wales, Helsinki
Azerbajdzsán-Olaszország, Baku
(az ötödik résztvevő Jugoszlávia)
10. csoport:
Oroszország-Írország, Moszkva
Svájc-Grúzia, Bázel
(az ötödik résztvevő Albánia)
Barátságos mérkőzés: Anglia-Portugália, Birmingham