Sára, Márió
-6 °C
2 °C

Európa selejtezésbe kezdett

2002.09.06. 14:40
Negyven összecsapással kezdődik el a hétvégén az Európa-bajnoki selejtezők sora. A világbajnokságon leszereplő címvédő franciák Cipruson mutatkoznak be. A vb-bronzos törökök a szlovákokat fogadják, míg az ezüstérmes németek Litvániában vendégeskednek. Emellett a norvég-dán, a görög-spanyol és az orosz-ír ígéri a legkomolyabb izgalmakat.
Fokozott figyelem kíséri a címvédő francia válogatott ciprusi bemutatkozását, hiszen Santini kapitány első tétmeccse következik, amelyiken kiderülhet, kiket száműzött a világbajnokságon rúgott gól nélkül kieső csapatból. A szlovénok új szövetségi kapitánnyal mutatkoznak be, Málta ellen kötelező számukra a győzelem.

A svédek Lettországban, a lengyelek San Marinóban mutatkoznak be

A vb-selejtezőkön kieső norvégokhoz a dánok látogatnak, és a hazaiak nagyon fogadkoznak, hogy kijavítják hibájukat, és ott lesznek a portugáliai Eb-n. Ehhez az első, de nem könnyű lépcső most következik. Az átalakulóban lévő románok megszenvedhetnek Szarajevóban.

Az osztrákok és a hollandok papírforma győzelmet arathatnak hazai környezetben, míg csoportellenfeleikre, a svédekre és a lengyelekre idegenben vár a kötelező feladat. Várhatóan a skótok és a németek sem botlanak vendégjátékuk során.

Fog-e a törökökön az átok?

A spanyolok viszont joggal tarthatnak az athéni fellépéstől, mert a görögök a német Otto Rehhagel vezetésével rendezték soraikat, és a vb-selejtezőbeli angliai döntetlen korántsem volt véletlen. Most pedig a kijutás a cél.

A törökök könnyedén túlléphetnek a szlovákokon, amennyiben a vb-n mutatott produkciójukat mutatják. Az átok azonban foghat rajtuk, hiszen a legutóbbi öt világbajnokság harmadik helyezettje - 82: Lengyelország, 86: Franciaország, 90: Olaszország, 94: Svédország, 98: Horvátország -, nem tudta kivívni a soron következő Eb részvételi jogát.

A játékban nem lévő olaszok elcsúszhatnak

A megfiatalított horvát csapat számára az észtek feltehetően nem okoznak gondot, a belga-bolgár meccs sokkal komolyabb küzdelmet ígér, hiszen a bolgárok lemaradtak a legutóbbi két világversenyről, és most nem szeretnének. A játékban nem lévő olaszok könnyedén elcsúszhatnak Bakuban, míg a talán legkiegyensúlyozottabb csoport, a tizedik azonnal rangadóval kezdődik - orosz-ír -, amelyiknek kimenetelét igen nehéz megjósolni.

Ugyanígy nem könnyű a rendező és a szabadnapos Anglia mérkőzésére sem, hiszen a portugáloknál gyaníthatóan komoly változások lesznek.

Európa-bajnoki selejtezők:
1. csoport:
Ciprus-Franciaország, Nicosia
Szlovénia-Málta, Ljubljana
(az ötödik résztvevő Izrael)
2. csoport:
Norvégia-Dánia, Oslo
Bosznia-Hercegovina - Románia, Szarajevó
(az ötödik résztvevő Luxemburg)
3. csoport:
Ausztria-Moldova, Bécs
Hollandia-Fehéroroszország, Eindhoven
(az ötödik résztvevő Csehország)
4. csoport:
Lettország-Svédország, Riga
San Marino-Lengyelország, Serravalle
(az ötödik résztvevő Magyarország)
5. csoport:
Feröer-szigetek - Skócia, Toftír
Litvánia-Németország, Kaunas
(az ötödik részvevő Izland)
6. csoport:
Örményország-Ukrajna, Jereván
Görögország-Spanyolország, Athén
(az ötödik résztvevő Észak-Írország)
7. csoport:
Törökország-Szlovákia, Isztambul
Liechtenstein-Macedónia, Vaduz
(az ötödik résztvevő Anglia)
8. csoport:
Horvátország-Észtország, Eszék
Belgium-Bulgária, Brüsszel
(az ötödik résztvevő Andorra)
9. csoport:
Finnország-Wales, Helsinki
Azerbajdzsán-Olaszország, Baku
(az ötödik résztvevő Jugoszlávia)
10. csoport:
Oroszország-Írország, Moszkva
Svájc-Grúzia, Bázel
(az ötödik résztvevő Albánia)
Barátságos mérkőzés: Anglia-Portugália, Birmingham

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!