Teréz
5 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

A döntetlen már hízelgő lenne Izlandon

2002.09.06. 15:07
Megint egy olyan meccs előtt áll a magyar futball válogatott, amelyiken ciki, ha nem nyer, ám a papírforma egyáltalán nem ígér győzelmet. Izland az 54., Magyarország viszont csak a 71. a FIFA hivatalos világranglistáján.
Izland a kilencvenes évek magyar labdarúgásának mumusa volt. A 94-es vb-selejtezőkön Kovács Kálmánék szégyenszemre kétszer is kikaptak az akkor még sokkal gyengébbnek vélt ellenféltől. A korábban bálnavadászoknak titulált félamatőr csapat első jelentős nemzetközi győzelmét felettünk aratta, '92-ben, a Népstadionban 2-1-re nyertek a négy évvel korábban még 3-0-ra vert izlandiak. (A visszavágón is kikaptunk, és két év múlva az Eb-selejtezőn is.)

A cseheket is megverték a vb-selejtezőn

Azóta az izlandi labdarúgás igen sokat fejlődött, mára már a mieninkkel együtt a harmadik kalapban szerepelnek a sorsolások előtti kiemelési rangsorban. Már vannak Európa elismert bajnokságaiban szerepelő klasszisaik: Arason a Rosenborg kapusa, Sverisson a Herthában, Gudjohnsen a Blackburnben játszik. A legutóbbi vb-selejtező sorozatban a cseheket is legyőzték 3-1-re - Nedvedék emiatt nem lehettek elsők csoportjukban -, és az utolsó előtti fordulóig még a továbbjutásra is esélyesek voltak.

Az eddigi eredmények:
1988: Magyarország-Izland 3-0
1988: Izland-Magyarország 0-3
1992: Magyarország-Izland 1-2
1993: Izland-Magyarország 2-0
1995: Izland-Magyarország 2-1
1995: Magyarország-Izland 1-0
A mieink azonban ettől függetlenül - a szokásos és nem ritkán alaptalan optimizmussal - minimum a pontszerzés reményében utaznak a szigetországba, noha valljuk meg: nem mi vagyunk a toronymagas esélyesek. Még akkor sem, ha esetleg Lipcsei Péter hosszú idő után ismét ott lesz a középpályán, és még akkor sem, ha Dragóner Attila elnöki kegyelmet kapott piros lapja után, és ott lehet a védelem tengelyében.

De milyen a mieink játéka?

Gellei kapitány szokása szerint visszafogottan bizakodik, ám megmosolyogtató, hogy egyrészt az éghajlat, másrészt a svédekéhez (velük kezdünk az EB-selejtezőkön) hasonló játékstílus miatt játszunk éppen Izlandon. Nem csak arról van szó, hogy az időjárás ilyenkor arrafelé sokkal hűvösebb, mint Stockholmban, de azon is elgondolkodhatnánk, hogy a mieinknek végre a saját játékukat kellene játszani, nem pedig rendre az ellenfélhez alkalmazkodni.

Saját játéka azonban nem igazán van a társulatnak, erre a spanyolok elleni első hatvan perc a bizonyíték, hiszen még kapura sem lőttünk. (Félóra azonban csakugyan jó volt.) Most biztosan nem fogjuk látni a kezdeti vergődést, vagy a hajrábeli sziporkázást, mert a szombaton hatkor kezdődő mérkőzést egyik televíziós csatorna sem közvetíti. Nem érné meg nekik.