Luca, Ottilia
-4 °C
3 °C

A svédek nem bírtak Lettországgal

2002.09.08. 00:04
Nagyszerűen kezdte az EB-selejtezőket a magyar válogatott, pedig még nem is játszott. Miközben válogatottunk Izlandot verte barátságos meccsen, selejtezőcsoportjában a svédek gól nélküli döntetlent játszottak Lettországban, Lengyelország pedig csak nagy nehezen nyert San Marino vendégeként. Szakértők szerint, ha a továbbiakban sem kéne meccset játszanunk, akkor még a továbbjutásra is lenne esélyünk.
A világbajnokságon Argentínát is legyőző svédek Rigában kezdték meg EB-selejtezőiket. Ljungberget és Henrik Larssont leszámítva a legerősebb csapatukkal léptek pályára, de így sem bírtak a legfeljebb lelkes lett válogatottal. Kérdés, hogy a váratlan döntetlen milyen hatással lesz következő meccsre, amit hazai pályán játszanak október 12-én a magyar válogatott ellen.

A csoport másik találkozóján, a leggyengébb európai csapatként rangsorolt San Marino sokáig jól tartotta magát a lengyelek ellen, de a hetvenötödik percben Kaczorowski csak betalált. Két perccel a meccs lefújása előtt Kukielka is gólt szerzett, így ha nem is fölényesen, de nyertek a vendégek.

A többi selejtező meccs közül Skóciának a Ferröer-szigeteken elszenvedett 2-2-es döntetlenje a legnagyobb meglepetés, de arra se fogadtak volna sokan, hogy Horvátország hazai pályán csak 0-0-t játszik az észtekkel. Elég váratlan eredmény továbbá Bulgária sima győzelme Belgiumban.

Eb-selejtezők
Ferröer-szigetek - Skócia 2-2
Norvégia - Dánia 2-2
Ausztria - Moldávia 2-0
Horvátország - Észtország 0-0
Oroszország - Írország 4-2
Ciprus - Franciaország 1-2
Finnország - Wales 0-2
Litvánia - Németország 0-2
San Marino - Lengyelország 0-2
Lettország - Svédország 0-0
Belgium - Bulgária 0-2
Örményország - Ukrajna 2-2
Bosznia-Hercegovina - Románia 0-3
Szlovénia- Málta 3-0
Törökország - Szlovákia 3-0
Hollandia - Belorusszia 3-0
Görögország - Spanyolország 0-2
Azerbajdzsán - Olaszország 0-2
Liechtenstein-Moldávia 1-1
Svájc-Grúzia 4-1

Az EB címvédő franciák világbajnoki formájuknak megfelelően huszonöt percen át vesztésre álltak Cipruson, de végül Cissé és Wiltord góljaival legyűrték a félelmetesnek semmiképpen se nevezhető hazaiakat.

A többi EB győzelemre is esélyes csapat közül, a spanyolok Raul góljával már a nyolcadik percben vezetést szereztek Görögországban, majd a második félidőben Valeron biztosította be győzelmüket. A 0-2 ellenére egyáltalán nem volt sima meccs, a görögök sokáig közelebb álltak az egyenlítéshez, mint a spanyolok a magabiztos győzelemhez.

A németek is idegenben kezdtek, ők Litvánia ellen. Rudi Völler vb-ezüstérmes csapata végig irányította a mérkőzést, és Ballack góljával valamint Stankevicius öngóljával 2-0-ra nyert.

Öngól segítette az olaszokat is, akik Azerbajdzsánban léptek pályára. Az olasz kezdőcsapat legmeglepőbb vonása az volt, hogy nem volt meglepetés, minden előzetes várakozás ellenére egyetlen újonc sem kezdett. Azerbajdzsán nem tanúsított komolyabb ellenállást, és előbb Akhmedov talált saját kapujába, majd Del Piero lőtt gólt.

Hollandia Davids, Kluivert és Hasselbaink góljaival simán, 3-0-ra intézte el Fehéroroszországot Eindhovenben. 1-1-es döntetlennel végződött a legnagyobb érdeklődéssel kísért barátságos meccs, az angol-portugál. Alan Smith góllal ünnepelte, hogy először játszott kezdőként a válogatottban, a második félidőben viszont a portugálok cserejátékosa, Costinha egyenlített.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!