Judit
3 °C
7 °C

Újragondolt stadion-rekonstrukció

2002.09.12. 14:58
Igaz konkrétumok még most sincsenek, már biztos: a 38 felújítandó stadion közül várhatóan jó néhány nem fog elkészülni. Jánosi György Gyermek-, Ifjúsági és Soprtminiszter szerint a meglévő pénzt koncentrálni kell, ha van olyan önkormányzat, amelyik nem akar stadionfelújítást, akkor nem szabad ráerőltetni. Mindeközben a korábbi vezetés elleni feljelentést továbbították a rendőrségre.
"Az érintett felekkel közösen újragondolja a stadionrekonstrukciós programot a Gyermek-, Ifjúsági és Sportminisztérium" - jelentette be Jánosi György, a tárca vezetője csütörtöki sajtótájékoztatóján.

Októberig meg akarnak állapodni az érintettekkel

"A végrehajtás ellehetetlenült, mivel korábban jelentős források merültek ki. A szűkös anyagiak miatt a tervezett 38 stadionban legfeljebb apró csinosításokra, szépítésekre kerülhet sor. Éppen ezért a meglévő pénzt koncentrálni szeretnénk, és akkor kevesebb létesítményben tényleg teljes átalakítást tudnánk végrehajtani" - mondta.

Jánosi reméli, hogy a Magyar Labdarúgó Szövetséggel és a Ligával, valamint az önkormányzatokkal legkésőbb október végéig meg tudnak állapodni, és akkor még a költségvetési törvény beterjesztése előtt lezárhatják a vitát.

Az egyik megoldás nem vonatkozik a futballra

A minisztérium két megoldást javasol. Az egyik, hogy azok az önkormányzatok, amelyek ragaszkodnak a rekonstrukcióhoz, időben elnyújtva megvalósíthatják azt. A másik, hogy ha nem a futballpályát, hanem egyéb sportcélú létesítményt kívánnak felújítani, átépíteni, akkor a forrásokat ide csoportosítja át a GYISM. (Deutsch vádjai, miszerint nem akarják folytatni a rekonstrukciót beigazolódni látszanak.)

A következő hónapok feladata lesz az is, hogy a minisztérium megvalósítsa az élsport "egycsatornás" támogatási rendszerét. Ez azzal párhuzamos valósulna meg, hogy a Magyar Olimpiai Bizottság és a Nemzeti Sportszövetség saját feladatára, vagyis az ötkarikás játékokkal kapcsolatos felkészülésre, illetve a sportszövetségek működési költségeinek kiosztására összpontosítana.

Vállalják a felelősséget

- Megszűnne az a módszer, hogy az állam vagy a minisztérium a felelősséget más szervezetre ruházza át. Mi szeretnénk felvállalni a döntéseket és annak következményeit - jegyezte meg Jánosi.

Ismételten kiemelte, hogy már beindult a sport működési zavarainak feltérképezése, s az adatokat az úgynevezett Fehér Könyvben gyűjtik össze. Ez tartalmazza majd azokat a sarkalatos pontokat, amelyekben állami közbelépésre, segítségre van szükség, és ez szolgálna alapul a várhatóan jövő év elején elfogadásra kerülő sporttörvény átfogó módosításához.

Elküldték a feljelentést

A sajtótájékoztatón bejelentették, hogy a minisztérium elküldte az Országos Rendőr-főkapitányságnak az ismeretlen tettes elleni feljelentést különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés és hanyag kezelés bűncselekményének alapos gyanúja miatt. Az ezzel kapcsolatos, s a tárca korábbi tevékenységére vonatkozó részleteket már a múlt héten ismertették.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?