Tekla
8 °C
20 °C

Újragondolt stadion-rekonstrukció

2002.09.12. 14:58
Igaz konkrétumok még most sincsenek, már biztos: a 38 felújítandó stadion közül várhatóan jó néhány nem fog elkészülni. Jánosi György Gyermek-, Ifjúsági és Soprtminiszter szerint a meglévő pénzt koncentrálni kell, ha van olyan önkormányzat, amelyik nem akar stadionfelújítást, akkor nem szabad ráerőltetni. Mindeközben a korábbi vezetés elleni feljelentést továbbították a rendőrségre.
"Az érintett felekkel közösen újragondolja a stadionrekonstrukciós programot a Gyermek-, Ifjúsági és Sportminisztérium" - jelentette be Jánosi György, a tárca vezetője csütörtöki sajtótájékoztatóján.

Októberig meg akarnak állapodni az érintettekkel

"A végrehajtás ellehetetlenült, mivel korábban jelentős források merültek ki. A szűkös anyagiak miatt a tervezett 38 stadionban legfeljebb apró csinosításokra, szépítésekre kerülhet sor. Éppen ezért a meglévő pénzt koncentrálni szeretnénk, és akkor kevesebb létesítményben tényleg teljes átalakítást tudnánk végrehajtani" - mondta.

Jánosi reméli, hogy a Magyar Labdarúgó Szövetséggel és a Ligával, valamint az önkormányzatokkal legkésőbb október végéig meg tudnak állapodni, és akkor még a költségvetési törvény beterjesztése előtt lezárhatják a vitát.

Az egyik megoldás nem vonatkozik a futballra

A minisztérium két megoldást javasol. Az egyik, hogy azok az önkormányzatok, amelyek ragaszkodnak a rekonstrukcióhoz, időben elnyújtva megvalósíthatják azt. A másik, hogy ha nem a futballpályát, hanem egyéb sportcélú létesítményt kívánnak felújítani, átépíteni, akkor a forrásokat ide csoportosítja át a GYISM. (Deutsch vádjai, miszerint nem akarják folytatni a rekonstrukciót beigazolódni látszanak.)

A következő hónapok feladata lesz az is, hogy a minisztérium megvalósítsa az élsport "egycsatornás" támogatási rendszerét. Ez azzal párhuzamos valósulna meg, hogy a Magyar Olimpiai Bizottság és a Nemzeti Sportszövetség saját feladatára, vagyis az ötkarikás játékokkal kapcsolatos felkészülésre, illetve a sportszövetségek működési költségeinek kiosztására összpontosítana.

Vállalják a felelősséget

- Megszűnne az a módszer, hogy az állam vagy a minisztérium a felelősséget más szervezetre ruházza át. Mi szeretnénk felvállalni a döntéseket és annak következményeit - jegyezte meg Jánosi.

Ismételten kiemelte, hogy már beindult a sport működési zavarainak feltérképezése, s az adatokat az úgynevezett Fehér Könyvben gyűjtik össze. Ez tartalmazza majd azokat a sarkalatos pontokat, amelyekben állami közbelépésre, segítségre van szükség, és ez szolgálna alapul a várhatóan jövő év elején elfogadásra kerülő sporttörvény átfogó módosításához.

Elküldték a feljelentést

A sajtótájékoztatón bejelentették, hogy a minisztérium elküldte az Országos Rendőr-főkapitányságnak az ismeretlen tettes elleni feljelentést különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés és hanyag kezelés bűncselekményének alapos gyanúja miatt. Az ezzel kapcsolatos, s a tárca korábbi tevékenységére vonatkozó részleteket már a múlt héten ismertették.