Szilárda
-4 °C
3 °C

Pitbull a brazil bajnokság élén

2002.09.13. 11:22
Kilenc forduló után egy szinte teljesen ismeretlen kiscsapat, az Esporte Clube Juventude vezeti a brazil labdarúgó-bajnokságot. A Caxias do Sul nevű városka együttese a legutóbbi fordulóban azzal okozott szenzációt, hogy a Maracana-stadionban 4-0-ra verte a világhírű Botafogót.
Brazíliában az utóbbi években többször előfordult, hogy "nevenincs" kiscsapatok alaposan megleckéztették a sztáregyütteseket. A legismertebb a Sao Caetano példája: 1999-ben és 2001-ben is az aranyéremért játszhatott, igaz mindkétszer vereséget szenvedett.

A magyar játékosok jobban keresnek, mint a juventudésok

Ricardo Gomes
A Juventude azonban messze a legszegényebb csapat azok közül, amelyek felvették a versenyt a nagyokkal. A legjobban fizetett játékosok keresete sem haladja meg a 6000 eurót, vagyis a másfélmillió forintot. (Viszonyításképpen: a hazai mezőny harmada jobban keres ennél.)

- Nincs titkos recept - nyilatkozott Ricardo Gomes, a 37 esztendős vezetőedző, aki csak néhány hete vette át az együttes irányítását. - Egyszerűen megpróbáltam elérni, hogy a játékosok kellő önbizalommal lépjenek pályára. És amikor júniusban mindenki a tévé előtt ült és a világbajnokságot nézte, mi akkor is készültünk.

A Chievo a hatodik helyen kötött ki

Szakírók szerint a Juventude labdarúgóira az elszántság és a küzdeni tudás a jellemző, ezt az is jelzi, hogy a futballisták olyan művészneveket használnak, mint Indio, vagy Pitbull.

Európában sem ritkaság, hogy egy ismeretlen csapat rövid ideig kiemelkedő teljesítményre képes, gondoljunk csak az olasz Chievo tavalyi nagyszerű menetelésére. Végül azonban az anyagi lehetőségek behatárolták a terveket, így végül a hatodikak lettek, ám újonccsapattól ez is szép teljesítmény.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!