Piroska
3 °C
3 °C

Zárt kapuk mögött az Újpest és a Videoton

2002.09.18. 15:28
A Magyar Labdarúgó Liga fegyelmi bizottsága szerdai ülésén szigorú büntetéseket hozott a hétvégi futballbotrányokkal kapcsolatban. Az Újpest és a Videoton két soron következő meccsét zárt kapuk mögött kénytelen lejátszani, míg a Ferencvárosra három és fél millió forintos büntetést szabtak ki.
Ahogyan várni lehetett: példátlanul szigorú intézkedéseket hozott a Magyar Labdarúgó Liga a hétvégi bajnoki fordulóban történt rendzavarások miatt. Szieben László, a fegyelmi bizottság elnöke is elismerte, hogy az eddigi legsúlyosabb büntetést hozta meg a testület, de ez várható is volt, mert a Liga történetében először fordult elő komoly botrány.

Három és félmilliós büntetés a Fradinak

Az Újpest és a Videoton következő két bajnoki meccsére nem engedheti be a nézőket, emellett a rendezési hiányosságok miatt mindkét klub kétszázötven ezer forintot köteles a Ligának fizetni. A liláknak további egymilliós, a Vidinek kétmilliós büntetést is kiszabtak.

A Ferencváros sem járt sokkal jobban, mert összességében három és félmillió forint büntetésére kötelezték őket, a következő öt idegenbeli "fellépésén" saját költségén szövetségi ellenőrt kell alkalmaznia, a helyi rendezőgárdát pedig 20 fővel meg kell erősítenie.

Ötszáz helyett ötezret büntetnek

Az Újpest öt, a Videoton hat soron következő hazai bajnokiján a rendező klubnak szövetségi ellenőrt kell fizetnie. (Talány, hogy az ellenőröknek mi dolguk lesz a két-két zárt kapus meccsen.)

Mint ahogy az is kérdés, hogy az igazgató, Muszbek Mihály maximálisan elégedett-e ezzel a döntéssel, hiszen vasárnap ő hangoztatta: ötszáz főt kell kordában tartaniuk. Ez a döntés azonban minimálisan ötezret érint - többnyire azokat, akiket még mindig érdekel a nívótlan bajnokság. Az egész idényre bérletet váltó szurkolókat tényleges anyagi kár is éri.

A Dunaferr köpésért kapott 300 ezret

A Dunaferr sem úszta meg: 300 ezer forintos büntetést kapott, mert a Kispest-Honvéd elleni hazai mérkőzés után a szurkolók leköpték a játékvezetőt.

Általános felháborodás
Az érintettek a Magyar Távirati Irodának fejtették ki véleményüket.
Petró László, az FTC jogásza: Mivel nem kaptunk idézést, nem tudtuk ismertetni az álláspontunkat. Ezért nem elsősorban fellebbezni akarunk, hanem a tárgyalás megtartását kérjük a bizottságtól. Még nem ismerem a határozatot, így nem tudom, a testület milyen tények alapján döntött.

Gyulay Zsolt, az Újpest klubigazgatója: Mi mindenben megfeleltünk a biztonsági előírásoknak, teljes mértékben együttműködtünk a rendőrséggel, nem tudom, ennél többet egy klub tehetett-e volna. Miután kézhez kaptuk a határozatot, döntünk arról, mi legyen a következő lépés, de sok reményt nem fűzök hozzá, hogy változtatást el tudunk érni, sok ilyen büntetést szabtak már ki ránk.

Viniczai Tibor, a Videoton FC ügyvezetője: A kettő helyett egy zárt kapus mérkőzést tartunk indokoltnak, s emellett a kétmillió forintos bírság nagyon jelentős mérséklését is szeretnénk elérni. A pályabetiltásnak talán van valami értelme, a pénzbüntetés azonban semmilyen hatással nincs a renitens szurkolókra. A májusi, Ferencváros elleni mérkőzésen történt verekedés után egyébként történtek lépések, a pálya felé már nem tudnak lejutni a szurkolók. Most még a két tábor között kell kettős védőrácsot felállítani.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!