Előd
7 °C
17 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Zárt kapuk mögött az Újpest és a Videoton

2002.09.18. 15:28
A Magyar Labdarúgó Liga fegyelmi bizottsága szerdai ülésén szigorú büntetéseket hozott a hétvégi futballbotrányokkal kapcsolatban. Az Újpest és a Videoton két soron következő meccsét zárt kapuk mögött kénytelen lejátszani, míg a Ferencvárosra három és fél millió forintos büntetést szabtak ki.
Ahogyan várni lehetett: példátlanul szigorú intézkedéseket hozott a Magyar Labdarúgó Liga a hétvégi bajnoki fordulóban történt rendzavarások miatt. Szieben László, a fegyelmi bizottság elnöke is elismerte, hogy az eddigi legsúlyosabb büntetést hozta meg a testület, de ez várható is volt, mert a Liga történetében először fordult elő komoly botrány.

Három és félmilliós büntetés a Fradinak

Az Újpest és a Videoton következő két bajnoki meccsére nem engedheti be a nézőket, emellett a rendezési hiányosságok miatt mindkét klub kétszázötven ezer forintot köteles a Ligának fizetni. A liláknak további egymilliós, a Vidinek kétmilliós büntetést is kiszabtak.

A Ferencváros sem járt sokkal jobban, mert összességében három és félmillió forint büntetésére kötelezték őket, a következő öt idegenbeli "fellépésén" saját költségén szövetségi ellenőrt kell alkalmaznia, a helyi rendezőgárdát pedig 20 fővel meg kell erősítenie.

Ötszáz helyett ötezret büntetnek

Az Újpest öt, a Videoton hat soron következő hazai bajnokiján a rendező klubnak szövetségi ellenőrt kell fizetnie. (Talány, hogy az ellenőröknek mi dolguk lesz a két-két zárt kapus meccsen.)

Mint ahogy az is kérdés, hogy az igazgató, Muszbek Mihály maximálisan elégedett-e ezzel a döntéssel, hiszen vasárnap ő hangoztatta: ötszáz főt kell kordában tartaniuk. Ez a döntés azonban minimálisan ötezret érint - többnyire azokat, akiket még mindig érdekel a nívótlan bajnokság. Az egész idényre bérletet váltó szurkolókat tényleges anyagi kár is éri.

A Dunaferr köpésért kapott 300 ezret

A Dunaferr sem úszta meg: 300 ezer forintos büntetést kapott, mert a Kispest-Honvéd elleni hazai mérkőzés után a szurkolók leköpték a játékvezetőt.

Általános felháborodás
Az érintettek a Magyar Távirati Irodának fejtették ki véleményüket.
Petró László, az FTC jogásza: Mivel nem kaptunk idézést, nem tudtuk ismertetni az álláspontunkat. Ezért nem elsősorban fellebbezni akarunk, hanem a tárgyalás megtartását kérjük a bizottságtól. Még nem ismerem a határozatot, így nem tudom, a testület milyen tények alapján döntött.

Gyulay Zsolt, az Újpest klubigazgatója: Mi mindenben megfeleltünk a biztonsági előírásoknak, teljes mértékben együttműködtünk a rendőrséggel, nem tudom, ennél többet egy klub tehetett-e volna. Miután kézhez kaptuk a határozatot, döntünk arról, mi legyen a következő lépés, de sok reményt nem fűzök hozzá, hogy változtatást el tudunk érni, sok ilyen büntetést szabtak már ki ránk.

Viniczai Tibor, a Videoton FC ügyvezetője: A kettő helyett egy zárt kapus mérkőzést tartunk indokoltnak, s emellett a kétmillió forintos bírság nagyon jelentős mérséklését is szeretnénk elérni. A pályabetiltásnak talán van valami értelme, a pénzbüntetés azonban semmilyen hatással nincs a renitens szurkolókra. A májusi, Ferencváros elleni mérkőzésen történt verekedés után egyébként történtek lépések, a pálya felé már nem tudnak lejutni a szurkolók. Most még a két tábor között kell kettős védőrácsot felállítani.