Mária
18 °C
28 °C

Az elnök rasszista szövege miatt távozik Ivica Osim

2002.09.18. 12:51
Schüssel kancellár sem tudta maradásra bírni a Sturm Graz elnökének soviniszta kijelentése miatt távozó Ivica Osimot. Ausztriában elsősorban a horvát edző személyéhez kötötték a Sturm elmúlt években elért kiugró sikereit.
Wolfgang Schüssel osztrák kancellár telefonon kért elnézést az osztrák nép nevében Ivica Osimtól, a Sturm Graz lemondott edzőjétől - írta szerdai számában a zágrábi Sportske novosti.

A horvát sportnapilap szerint Osim lemondását Hannes Kartnignak, Sturm elnökének múlt heti sértő, soviniszta és rasszista kijelentései váltották ki.

A klubelnök utólag ugyan tévényilatkozatában könnyezve vonta vissza szavait, a vérig sértett a boszniai horvát származású Osim - aki egykor sikeres jugoszláv szövetségi kapitány volt, és nyolc éve az osztrák együttes vezető edzője - hajthatatlan maradt, és nem vonta vissza lemondását.

Osim ugyan rendkívül népszerű a grazi szurkolók között, de lemondásának indokát sokan csak ürügynek tartják.

A Sturm ugyanis a tavalyi bajnok Insbruck adminisztratív visszaléptetése után indulhatott az idei Bajnokok Ligájában, de a selejtezőben vereséget szenvedett a Maccabi Haifatól. Az edző távozásának híre már a váratlan kiesés után felröppent, amit aztán maga Osim is heteken át lebegtetett.