Judit
2 °C
7 °C

Az utolsó esélyünk a futball Eb-re

2002.09.20. 16:26
Az MLSZ elnöke szerint nem baj, hogy eddig egyetlen stadionunk sem készütl el, és válogatottunk utóbbi évekbeli gyenge szereplése sem hátrányos az Eb-pályázatnál. Az esélyünk a szolidaritásban, és a regionális támogatásban - az esélyek kiegyenlítődése érdekében - lehet.
"A 2008-as Európa-bajnoki pályázatunk legfontosabb hét napja következik a jövő héten, most minden felértékelődik." - kezdte dr. Bozóky Imre, az MLSZ elnöke a pénteki sajtóbeszélgetést. Hétfőn érezik ugyanis az UEFA szemlebizottsága Magyarországra, és egy hetet szán arra, hogy Budapest mellett a vidéki helyszíneket is meglátogassa. Ez az utolsó alkalom a döntéshozatalig a lobbizásra.

Eddig három kandidálónál voltak

A miniszterelnök és az államfő is fogadja a delegációt, és erre eddig a négy - Ausztria és Svájc, skandináv országok, Oroszország, ír és skót közös - meglátogatott pályázónál még nem volt példa.

A program:
Szeptember 23. - Budapest, Győr
Szeptember 24. - Kaposvár, Székesfehérvár
Szeptember 25. - Miniszterelnöki fogadás, Miskolc, Debrecen
Szeptember 26. - Szeged, Puskás Stadion
Szeptember 27. - Államfői fogadás, záró sajtótájékoztató

Az elnök nem titkolta, hogy jobb lenne, ha néhány stadion már elkészült volna, ám szerinte emiatt nem kerültünk jelentős és behozhatatlan hátrányba, lásd Koreát és Portugáliát. "A 2008-as az utolsó esélyünk a rendezésre, mert biztosra vehető, hogy valamelyik nagy ország - spanyol vagy olasz - jelentkezik a 2012-es Eb-re, vb-t ugyanis nem kaphatnak, viszont a futballkultúrájuk és a stadionjaik révén nyugodt szívvel pályázhatnak" - értékelt.

A válogatott gyenge szereplése sem akadály

Bozóky szerint a magyar válogatott jelenlegi eredménytelensége sem igazán hátráltató tényező, mert hat év múlva jobbak lehetünk az elindított, és Európában is elismert programjainkkal. Másrészt az osztrákok és a svájciak sem olyan erősek, előbbi a második, utóbbi a harmadik kalapban van a sorsoláskor.

Bozóky és a projektmenedzser, Makray Balázs is kifejtette: az esélyünk abban lehet, hogy az UEFA a szolidaritás elvét szem előtt tartja, és a régiókat is támogatja, ne legyen akkora különbség az európai labdarúgásban. És még abban, hogy akár 110 millió szurkolót is megmozgathat a magyar rendezés a hét szomszédos országban.

Elbontható stadionok

Az Index érdeklődésére az elnök elmondta, hogy a többi pályázó stadionokra szánt költségei eddig ismeretlenek, annyi azonban bizonyos, hogy eddig 10 millió svájci frankot - 1.7 milliárd forint - áldozott az osztrák és a svájci szövetség a pályázatra, és annak megismertetésére. (Hazánk ennek töredékét.) Magyarországon az összköltség, mindenestül minimálisan 100 milliárd forint körül várható, ám az előnyünk a többiekkel szemben a kormánygarancia lehet. (Ausztriában kormány sem lesz a szavazáskor.)

Ellenfeleink:
Svédország, Dánia, Norvégia, Finnország együtt
Írország és Skócia
Ausztria és Svájc
Oroszország
Görögország és Törökország
Horvátország és Bosznia
Makray elmondta, a sajtó tájékoztatására is nagy hangsúlyt fektetnek, mert az UEFA illetékesei ezt is vizsgálják, illetve az esetleges negatív felhangot. A biztonságos létesítmények építése alaptétel, valamennyi megépítendő stadion maximálisan megfelel majd az előírásoknak. (Mivel eddig egyetlen sincs még kész, az UEFA előírásait könnyedén be lehet tartani: parkolók, fedett lelátók, 30 ezres férőhely.) A stadionok amúgy részben lebonhatóak lesznek a jobb kihasználás érdekében.

13-án, pénteken lesz a döntéshozatal

Makray arra is emlékeztetett, hogy szép napok várhatnak ránk december 13-án pénteken, mert az Eb-döntéshozatal mellett - az előzetes tervek szerint - ekkor dönt az Európai Unió a bővítés ratifikálásáról. (Persze szerencsétlenséget is hozhat a dátum.)

A szemlebizottság:
Lars-Christer Olsson(svéd) - UEFA igazgató, a 92-es Eb-főnök
Jürgen Müller(német) - a 2008-as Eb-ért felelős menedzser
Christophe von Wattenwyl(svájci) - eseménymenedzser
Cees de Bruin(holland) - az UEFA stadion és biztonsági bizottságának tagja
Mike Lee(angol) - az UEFA kommunikációs igazgatója

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?