Szilárda
-4 °C
2 °C

Bozóky: Képesek vagyunk sikeres Eb-t rendezni

2002.09.23. 13:53
A 2008-as foci-Eb megrendezéséért folytatott magyar kampány legfontosabb szakasza kezdődött meg a héten. Hétfőtől péntekig tart az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) inspekciós bizottságának látogatása Magyarországon. A testület a pályázó országok felkészültségéről, terveiről tájékozódik, és bejárja a leendő Eb-helyszíneket.
Bozóky Imre, az MLSZ elnöke beszédében kiemelte, hogy ez a legfontosabb hét, amely választ ad arra, képes lesz-e Magyarország 2008-ban Európa-bajnokságot rendezni. "Erre képesnek kell lennünk, mert ebben a régióban még nem volt ilyen nagy formátumú rendezvény, és ez hatalmas esély, hogy a futballban ketté osztott Európát ismét összehozzuk. Számunkra pedig egy hatalmas lehetőség, hogy megmutassuk magunkat és felzárkózzunk a nyugathoz."

A szövetség első embere reméli, hogy a látogatás végén megnyugtató választ tud adni az érdeklődőknek, hiszen véleménye szerint az ország készen áll egy ilyen nagyszabású rendezvény megrendezésére.

"Átjáró a két Európa között"

Mike Lee UEFA-igazgató számára jól indult a hét, hiszen a sajtótájékoztató előtt több mint kétórás megbeszélésen vett részt az magyar labdarúgás vezetőivel. Úgy érzi, partneri viszony alakult ki a nemzetközi és a hazai szövetség vezetői között. A magyar pályázat véleménye szerint még gyerekcipőben jár, de a hat pályázónak egyenlő esélye van a december 13-ai döntésig. "Egyetlen jelentkezőtől sem várjuk el, hogy olyan stadionokat ajánljon fel, amelyekben azonnal pattoghatna a labda."

Ragyogó ötletnek tartja, hogy Európa közepén, egy elhivatott szövetség átjárót, mintegy kaput akar nyitni nyugat felé. A magyar pályázat tartalmazza a lényeget, az elkövetkezendő napokban azt kell megvizsgálniuk, mi van a szavak mögött. December tizenkettedikéig többkilónyi dokumentumot, adatot kell áttanulmányozniuk.

Az UEFA Magyarországra látogató inspekciós bizottságának tagjai:
Lars-Christer Olsson UEFA-igazgató, professzionálisfutball- és marketingosztály
Jürgen Müller vezető termékmenedzser, nemzeti csapatok versenyeinek osztálya
Anne King a vezető termékmenedzser asszisztense, nemzeti csapatok versenyeinek osztálya
Christophe von Wattenwyl eseménymenedzser, nemzeti csapatok versenyeinek osztálya
Cees de Bruin az UEFA stadion- és biztonsági bizottságának tagja
Mike Lee UEFA-igazgató, kommunikációs és sajtó ügyek osztálya

Lars Christer Olsson, az UEFA másik képviselője szerint a labdarúgó-Európa-bajnokság a harmadik legnagyobb sportrendezvény, még sok a megbeszélni való a magyar kollegákkal, de az eddigi kérdéseire megfelelő válaszokat kapott. Számukra roppant szimpatikus, hogy a magyar kormány garanciát vállalt a stadionokra, és teljes mellszélességgel kiáll az Eb-pályázat mellett.

2006-ra kell kész lenni a stadionoknak

Arra a kérdésre, hogy nem -e problémát, hogy a magyar pályázatban szereplő stadionok többsége egyelőre csak papíron létezik, elmondta, hogy 2006 szeptemberére - két évvel a megnyitó előtt - kell készen lenni a stadionoknak, és ők most nemcsak azokat hivatottak ellenőrizni, hanem azok környékét, és közlekedését is. Hét héten át utaznak, a többi pályázó helyszineit is bejárják és bízik abban, hogy a hét végén jó benyomásairól tud majd számot adni a magyar tervekkel kapcsolatban.

Berzi Sándor az MLSZ főtitkára elmondta: "Nagy munka volt a pályázat, hiszen a követelmények jóval nagyobbak mint négy évvel ezelőtt voltak, de bízom benne, hogy a pénteki záró sajtótájékoztatón megfelelő választ tudok adni az érdeklődőknek."

"Ne felejtsük el azonban - mondta Berzi -, hogy négy évvel ezelőtt is a megkérdezettek 85%-a a spanyol pályázatot tartotta a befutónak, majd a második helyre a magyar-osztrák közös pályázatot várták, és végül mégis Portugália rendezi meg a két év múlva sorra kerülő kontinensvetélkedőt."

Magyarország mellett Ausztria és Svájs, Görögország és Törökország, Írország és Skócia, Horvátország és Bosznia-Hercegovina, valamint a négy skandináv ország közös pályázattal, míg Oroszország szólóban jelentkezett a megrendezésre.

A bizottság programja:
Hétfő:
Sajtótájékoztató (Hotel Kempinski)
Látogatás Győrben
Kedd:
Látogatás Kaposváron és Székesfehérváron
Szerda:
Medgyessy Péter miniszterelnök és Jánosi György sportminiszter fogadja a delegációt (Parlament)
Látogatás Miskolcon és Debrecenben
Csütörtök:
Látogatás Szegeden 10 ó és Budapesten (Puskás Ferenc stadion, Kongresszusi Központ)
Péntek:
Látogatás a Margitszigeten és a BNV-n.
Mádl Ferenc köztársasági elnök fogadja a küldöttséget.
Záró sajtótájékoztató 13.45 ó (Hotel Kempinski)

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!