Viola
-6 °C
-2 °C

Kiborult a világbajnok

2002.09.30. 14:37
Az idei szezonban eddig rekordokat döntögető Arsenal játékosa, a francia világbajnok Thierry Henry kijelentette: levonul a pályáról, ha még egyszer rasszista jelzőkkel illetik. Henry-t az Eindhoven elleni BL-meccs után találták meg a drukkerek, amikor két gólt lőtt.
A holland bajnokságban százszázalékos teljesítményt nyújtó Eindhoven nagy reményekkel fogadta az angol Arsenalt a múlt szerdai BL-fordulóban, de Gilberto Silva már a huszonegyedik másodpercben vezetéshez juttatta a vendégeket. A holland drukkerek már a meccs előtt összetűzésbe keveredtek a rendőrökkel, és a pályán sem tudták higgadtan elviselni a 4-0-s vereséget.

Vieirát is érte már inzultus

Thierry Henry
A francia csatárt, Thierry Henryt megdobálták, és rasszista jelzőkkel illették. A játékost és a csapatot nem először éri ilyen atrocitás, gondoljunk csak a Lazio-Arsenal két évvel ezelőtti BL-meccsre, ahol Mihajlovics és Vieira egymást szidva hevesen "niggereztek" és a "cigányoztak". (Bergkamp ekkor jegyezte meg, hogy nagyon becsüli őt, mert minden meccsen kap különféle jelzőket a nézőktől.)

Henryt igencsak megviselte az eset. Úgy véli, hogy a futballban nincs helye a rasszizmusnak, és a hatóságoknak sokkal komolyabban kéne kezelniük a problémát. "Ha a következő ilyen esetnél lemegyek a pályáról, akkor talán mások is komolyabban fogják venni" - fejtegette ellentmondást nem tűrően.

Henry: Miért kellene elnéznem a rasszizmust?

"2002-t írunk és azt gondolhatnánk, hogy az emberek viselkedése mostanra már megváltozott. Képes vagyok kezelni azokat a szurkolókat, akik megpróbálnak felbosszantani. De miért kellene elnéznem a rasszizmust? - folytatta. - Kiborít, amikor egyesek úgy érzik, hogy joguk van letámadniuk a bőrszíned miatt."

A találkozó után Gerhard Aigner, az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) főigazgatója a rasszizmus elleni összefogásra szólította fel a klubokat. Aigner szerint a csapatok szoros együttműködésére van szükség, hogy az idegengyűlöletet teljesen háttérbe szorítsák a futballpályákon.

Súlyos büntetéseket fontolgat az UEFA

"Rasszista viselkedés esetén a jövőben súlyosabb büntetéseket fogunk kiszabni - mondta a főigazgató. - Számítunk a nemzeti szövetségek, a klubok, a játékosok, a szurkolók és a rendőrség támogatására is."

Korántsem véletlen, hogy október 17. és 28. között rasszizmus ellenes akciót szervez az UEFA.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!