Nándor
9 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

UEFA-főigazgató: nem jelent előnyt az önálló rendezés

2002.09.30. 10:30
Múlt héten Magyarországon járt a 2008-as labdarúgó-Európa-bajnokság megrendezésére pályázó országokat végiglátogató UEFA-ellenőrzőbizottság. A delegáció körbejárta a reménybeli magyar Eb-helyszíneket (Budapest, Székesfehérvár, Győr, Kaposvár, Debrecen, Diósgyőr), ahol stadionok híján, a tervekről szóló prezentációkat, maketteket nézegettek. A látogatás elején és végén erősen diplomatikus sajtótájékoztatót tartottak. Magyarország esélyeiről érdemi információ nem derült ki, igaz, ezt legalább előre megmondták. A bizottság elutazása előtt Lars-Chirster Olsson, az UEFA főigazgatója adott interjút az Indexnek.
A sajtótájékoztatón többször hangsúlyozták, hogy Magyarország pályázata mennyit fejlődött a 2004-es rendezésért folytatott verseny óta, de konkrétumokat nem említettek.

A négy évvel ezelőtti közös pályázatukat főleg Ausztriára építették. Magyarország akkor inkább csak kiegészítette az osztrák projektet. A magyar szervezők most megmutatták, hogy önállóan is képesek komoly szervezőmunkára. Magyarország egyébként azóta rendkívül sokat fejlődött, és a szervezés szinte valamennyi pontján előrelépést tapasztalhattunk.

A magyar szervezők általában előnyösnek tarják, hogy az oroszokon kívül csak mi jelentkeztünk egyedül. Valóban előnyben részesíték az önálló pályázatokat?

Ez tévedés. A kisebb országok egyedül nem nagyon vágnak bele egy ekkora torna megrendezésébe, és éppen az ő érdekükben támogatjuk azt az elképzelést, hogy legalább minden második Európa Bajnokságot több ország közösen rendezhessen meg.

2004-ben Portugália egymagában ad otthont az EB-nek, úgyhogy ezek szerint erre ráfaragtunk. Itt sokan különlegesen szerencsés egybeesésnek tartják azonban, hogy Magyarország EU-csatlakozását várhatóan december 13-án, azaz pont az Eb-pályázatokról szóló döntés napján fogják deklarálni. Befolyásolhatja ez az UEFA döntését?

Nem hinném, hogy ennek bármilyen hatása lenne. Az EU-csatlakozás nyilván önmagában is erősíti Magyarország kedvező megítélését, bizonyítja az ország gazdaságának erejét. Az aláírás időpontjától függetlenül az UEFA Végrehajtó Bizottság tagjai természetesen tisztában vannak azzal, hogy Magyarország 2008-ra már mindenképpen EU-tag lesz. Ez persze növelheti a magyar pályázat iránti bizalmat, de nem hiszem, hogy csatlakozási ceremónia időpontja önmagában bármit is befolyásolna a pályázat elbírálásában.

Budapesten fogadta önöket a köztársasági elnök és a miniszterelnök is. A többi pályázó országban is találkoztak ilyen magas szintű politikusokkal?

Mindenhol találkozhattunk magas szintű kormánytagokkal, bár miniszterelnökkel Magyarországon kívül csak Skóciában. Oroszországban és a skandináv országokban a szakminiszterek fogadtak minket, akik természetesen számunkra teljesen megfelelő kompetenciával képviselték saját kormányukat. De el kell mondjam, hogy a kormányzat teljes körű támogatása a magyar pályázat egyik legerősebb pontja. Az Eb-rendezésre benyújtott pályázatok persze a labdarúgó szövetségek szervező munkáján alapszanak, de megfelelő állami támogatás nélkül a legjobb szándék és a legszínvonalasabb pályázat sem elég.