Gusztáv
3 °C
7 °C

UEFA-főigazgató: nem jelent előnyt az önálló rendezés

2002.09.30. 10:30
Múlt héten Magyarországon járt a 2008-as labdarúgó-Európa-bajnokság megrendezésére pályázó országokat végiglátogató UEFA-ellenőrzőbizottság. A delegáció körbejárta a reménybeli magyar Eb-helyszíneket (Budapest, Székesfehérvár, Győr, Kaposvár, Debrecen, Diósgyőr), ahol stadionok híján, a tervekről szóló prezentációkat, maketteket nézegettek. A látogatás elején és végén erősen diplomatikus sajtótájékoztatót tartottak. Magyarország esélyeiről érdemi információ nem derült ki, igaz, ezt legalább előre megmondták. A bizottság elutazása előtt Lars-Chirster Olsson, az UEFA főigazgatója adott interjút az Indexnek.
A sajtótájékoztatón többször hangsúlyozták, hogy Magyarország pályázata mennyit fejlődött a 2004-es rendezésért folytatott verseny óta, de konkrétumokat nem említettek.

A négy évvel ezelőtti közös pályázatukat főleg Ausztriára építették. Magyarország akkor inkább csak kiegészítette az osztrák projektet. A magyar szervezők most megmutatták, hogy önállóan is képesek komoly szervezőmunkára. Magyarország egyébként azóta rendkívül sokat fejlődött, és a szervezés szinte valamennyi pontján előrelépést tapasztalhattunk.

A magyar szervezők általában előnyösnek tarják, hogy az oroszokon kívül csak mi jelentkeztünk egyedül. Valóban előnyben részesíték az önálló pályázatokat?

Ez tévedés. A kisebb országok egyedül nem nagyon vágnak bele egy ekkora torna megrendezésébe, és éppen az ő érdekükben támogatjuk azt az elképzelést, hogy legalább minden második Európa Bajnokságot több ország közösen rendezhessen meg.

2004-ben Portugália egymagában ad otthont az EB-nek, úgyhogy ezek szerint erre ráfaragtunk. Itt sokan különlegesen szerencsés egybeesésnek tartják azonban, hogy Magyarország EU-csatlakozását várhatóan december 13-án, azaz pont az Eb-pályázatokról szóló döntés napján fogják deklarálni. Befolyásolhatja ez az UEFA döntését?

Nem hinném, hogy ennek bármilyen hatása lenne. Az EU-csatlakozás nyilván önmagában is erősíti Magyarország kedvező megítélését, bizonyítja az ország gazdaságának erejét. Az aláírás időpontjától függetlenül az UEFA Végrehajtó Bizottság tagjai természetesen tisztában vannak azzal, hogy Magyarország 2008-ra már mindenképpen EU-tag lesz. Ez persze növelheti a magyar pályázat iránti bizalmat, de nem hiszem, hogy csatlakozási ceremónia időpontja önmagában bármit is befolyásolna a pályázat elbírálásában.

Budapesten fogadta önöket a köztársasági elnök és a miniszterelnök is. A többi pályázó országban is találkoztak ilyen magas szintű politikusokkal?

Mindenhol találkozhattunk magas szintű kormánytagokkal, bár miniszterelnökkel Magyarországon kívül csak Skóciában. Oroszországban és a skandináv országokban a szakminiszterek fogadtak minket, akik természetesen számunkra teljesen megfelelő kompetenciával képviselték saját kormányukat. De el kell mondjam, hogy a kormányzat teljes körű támogatása a magyar pályázat egyik legerősebb pontja. Az Eb-rendezésre benyújtott pályázatok persze a labdarúgó szövetségek szervező munkáján alapszanak, de megfelelő állami támogatás nélkül a legjobb szándék és a legszínvonalasabb pályázat sem elég.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!