Vince, Artúr
-3 °C
1 °C

Senkinek nem kell a magyar foci

2002.10.01. 12:54
Az eredeti tervek szerint mindhárom UEFA Kupában érdekelt magyar csapat visszavágó mérkőzése látható lett volna valamelyik tévécsatornán. Aztán az első meccsek eredményeinek tükrében változott a műsor. A hazai pályán szereplő Újpest és ZTE csak élőben lesz látható.
A Ferencváros az első találkozón négygólos diadalt aratott a török Kocaelisport ellen és bizakodva utazhat a visszavágóra. Hogy ott mit tudnak nyújtani Lipcseiék, azt mindenki figyelemmel követheti majd az M2 műsorán. Ugyanakkor a komoly vereséget összeszedő két csapatunk hazai mérkőzésének közvetítésétől elállt az RTL Klub és a Duna TV is.

Nem elég, hogy a Való Világ a nyomába se ér a konkurencia kukkolós műsorának, a PSG-Újpest meccs sem a várt nézettséget hozta az RTL Klubnak. A csatornánál a Manchester budapesti fellépésének sikere után úgy gondolták, a brazil világbajnok Ronaldinhoval felálló franciákat is legalább annyian nézik majd, mint Beckhaméket.

4%-ot bármivel eltudnak érni

Az első összecsapás első félidejével nem is volt gond, ám miután a gallok háromgólos előnybe kerültek, visszavettek az iramból, és az unalmas második negyvenöt percre mindössze a legfanatikusabb foci drukkerek voltak kíváncsiak. Ez pedig a csatornának csak 4 % -os nézettséget eredményezett. Az RTL-nél úgy vélik, erre az eredményre bármilyen más műsorral is képesek. Így hiába reklámozták önmagukat már az első összecsapás után is, aki világbajnokot akar látni magyar pályán, menjen ki a Megyeri útra, vagy nézze a Canal Plust.

A Duna TV-n idén három futballmeccset láthattunk. Mint azt Mogyorósi Pétertől, a sportosztály munkatársától az Index megtudta, a két válogatott meccs (magyar-horvát és magyar-fehérorosz) nézettsége is jó volt, de megközelíteni sem tudta a ZTE-NK Zagreb BL -selejtezőt.

A 6-0 és a Fradi meccs

A másik zágrábi alakulattal vívandó UEFA Kupa visszavágót azonban már nem adja a csatorna. Mint kiderült, az első találkozó előtt gondolták úgy, hogy adni kéne a zalaiak visszavágóját, ám két fontos körülmény keresztülhúzta számításukat. Urbánék közel egy időben játszanak a Ferencvárossal, ám ennél is nyomósabb ok az első találkozó végeredménye (6-0 oda).

Mogyorósi szerint hiába közszolgálati a Duna TV, nekik is "kereskedelmileg kell gondolkodniuk". Nem elég, hogy nekik kell szponzor után rohangálniuk, 2002-ben csak a Duna TV nem kapta meg az államtól az ígért kétmilliárd forintos állami támogatást. A magyar-fehérorosz meccs előtt is mindössze három órával tudták meg, hogy adják a találkozót, mégis megoldották a feladatot. A zalaiak meccse azonban egyértelműen nem éri meg a ráfordítandó energiát.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!