Piroska
3 °C
3 °C

Svédország - Magyarország 1-1

2002.10.12. 15:46
Stockholmban, a tétmeccsen hazai pályán évek óta veretlen svédek ellen döntetlent ért el első Eb-selejtezőjén a magyar válogatott.
Nagyszerüen kezdte a mérkőzést Gellei Imre csapata, és Fehér Csaba kifejezetten kreatív megmozdulását követően Kenesei góljával már az 5. percben vezetést szerzett. A félidő közepéig két további komoly helyzetet dolgozott ki a magyar válogatott, miközben a svédek sehol nem voltak.

Ezután a hazaiak átvették a játék irányítását, Svensson fejesével és Ljunberg kiugratásával egyenlíthettek volna, de előbb Tököli, utóbb Király mentett bravúrosan. A magyar csapat támadójátéka ekkor már visszaesett, veszélyesebb kontrákra se tellett, de a védelem elég jól tartotta magát, a középpályások pedig ügyesen elrakták a megszerzett labdákat.

A második félidőt gyakorlatilag végigtámadták a svédek, Urbánéknak ekkor már tényleg csak a rombolásra maradt erejük. Azt viszont egyetlen alkalom kivételével jól csinálták, igaz előfordult, hogy csak Lipcsei bevetődése mentette meg a csapatot.

A svédek egyenlítő találatához Gyepes kihagyása és Király hibája is kellett, de az a helyzet, hogy a mezőnyjáték alapján megérdemelten mentettek pontott a házigazdák.

A magyar csapat váratlan és rendkívül értékes döntetlent ért el, a papíforma alapján legnehezebb Eb-selejtező meccsén.

2004 Eb-selejtező, 4. csoport
Stockholm, Rasunda-stadion, 35 082 néző
Játékvezető: Stark (német)

Svédország: Isaksson - Mellberg, Jakobsson, Michael Svensson, Antonelius (M. Jonson, 67.) - Alexandersson (Kallström, 59.), Linderoth, Anders Svensson, Ljungberg - Andreas Andersson, Ibrahimovic (Allback, 76.)

Magyarország: Király - Urbán, Dragóner, Gyepes - Fehér Cs., Lisztes, Lipcsei, Dárdai, Lőw - Tököli (Fehér M., 59.), Kenesei (Gera, 69.)

Gólszerző: Ibrahimovic (75.) illetve Kenesei (5.)
Sárgalap: Andreas Andersson (38.), Ibrahimovic (40.), Linderoth (53.), Mi. Svensson (85.) illetve Lipcsei (25.), Fehér Cs. (36.), Lisztes (38.)

A magyar válogatott napra pontosan száz évvel ezelőtt játszotta első hivatalos nemzetközi mérkőzését. 1902. október 12-én Bécsben 5-0-ra kaptunk ki Ausztriától.

5. perc: Fehér a jobb oldalról középre gurított, az érkező Kenesei pedig hat méterről bevágta. 1-0 ide!!!!

7. perc: Löw beadása után Tököli nyolc méteres fejesét csak nagy nehezen tenyereli ki Isaksson.

10. perc: Beszorulunk a saját térfelünkre. Zyinórban három szögletet rugnak a svédek.

18. perc: Mellberg ívelt a kapunk elé egy szabadrugást, Ibrahimovic nyolc méterről alig fejelt mellé.

20. perc: Alexandersson lépett be a magyar tizenhatosra, majd összeesett, de a német bíró nem ette meg.

25. perc: Lipcsei középen vezette fel a labdát, majd harminc méterről jobbal az égbe lőtt.

27. perc: Lipcsei vagy szabálytalankodott vagy nem, a bíró mindenesetre befújta. Ártalmatlan helyzetből jöhetnek szabaddal a svédek, Lipcsei viszont addig is kireklamálta magának a sárgát.

30. perc: Dragóner szabálytalansága miatt megítélt szabadot balról ívelhettek be a svédek. Az ötösünkön pattogó labdát Michael Svensson pár méterről bólíntotta kapura, Király már verve volt, de Tököli a gólvonalról kivágta. (A hazaiak eddigi legnagyobb helyzete volt).

Nagyon nyomnak a svédek.

35. perc: Ljunberg ugrott ki egyedül nagyszerű ütemben a magyar tizenhatos vonalánál kapta a labdát. Lövését Király elévetődve, hatalmas bravúrral védte.

37. perc: Fehér Csaba, majd Lisztes is besárgult. Kicsit kapkodnak a mieink.

42. perc: Ibrahimovic is sárgát kapott.

Labdabirtoklás aránya az első félidőben: 54-46 Svédország javára.
Kapu irányába tartó lövések aránya az első félidőben: 5-5
Kapura tartó lövések aránya az első félidőben: 2-2

A szünetben egyik kapítány sem cserélt.

47. perc: Ljunberg szöktette Alexanderssont, akinek lövését Király spárgázva védte.

56. perc: Svensson kapott labdát a magyar tizenhatos jobb oldalán. Dragoner lepattant a svéd csatárról, akinek nyolc méterről leadott lövését Király bravúrral védte. A kipattanót Ibrahimnovic az üres kapura vágta, de a bevetődő Lipcseiről a kapu fölé vágódott a labda.

53. perc: Linderoth vágta fel Keneseit, amiért sárgát kapott.

59. perc: Tököli helyére Fehér Miklós, Alexandersson helyett Kallström állt be.

61. perc: Ibrahimovic pár méterről gyengén fejelt kapura, Király könnyedén ölelhette magához a labdát.

63. perc: Szöglet után Dárdai elé vágódott a labda, akinek húsz méteres erőtlen lövése irányt változtatott egy hazai védőn, de Isaksson visszavetődve hárítani tudott.

65. perc: Kallström huszonkét méteres csavart szabadrúgása ment mellé.

67. perc: Hosszú idő után újra a svéd kapu elé kerültünk, de Dárdai száz méterrel fölé lőtt.

69. perc: Kenesei helyett Gera jött be.

A második félidőben kicsit visszaesett a magyar válogatott, és teljesen magára húzta a svéd csapatot.

76. perc: Matias Jonsson jobb oldali beadására Király bizonytalanul mozdult ki, már csak Ibrahimovic fejét tudta kiöklözni, de alabda arrólk így is a magyar kapuba került. :(

A svédek gólszerzőjét Király (nyilvánvalóan véletlen) jobbegyenese miatt hosszan ápolták, majd levitték a pályáról. Helyére Allback állt be.

81. perc: Kallström lövését Király öklözte ki. Beszorultunk.

86. perc: Ljunberg ugrott ki középen, de Király kiválló ütemben felszedte előle a labdát. Ljunberg átesett a magyar kapuson, a svédek tizenegyest reklamáltak, de Stark továbbot intett.

90. perc: Három perc hosszabbítás.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!