Gyöngyi
6 °C
13 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Svédország - Magyarország 1-1

2002.10.12. 15:46
Stockholmban, a tétmeccsen hazai pályán évek óta veretlen svédek ellen döntetlent ért el első Eb-selejtezőjén a magyar válogatott.
Nagyszerüen kezdte a mérkőzést Gellei Imre csapata, és Fehér Csaba kifejezetten kreatív megmozdulását követően Kenesei góljával már az 5. percben vezetést szerzett. A félidő közepéig két további komoly helyzetet dolgozott ki a magyar válogatott, miközben a svédek sehol nem voltak.

Ezután a hazaiak átvették a játék irányítását, Svensson fejesével és Ljunberg kiugratásával egyenlíthettek volna, de előbb Tököli, utóbb Király mentett bravúrosan. A magyar csapat támadójátéka ekkor már visszaesett, veszélyesebb kontrákra se tellett, de a védelem elég jól tartotta magát, a középpályások pedig ügyesen elrakták a megszerzett labdákat.

A második félidőt gyakorlatilag végigtámadták a svédek, Urbánéknak ekkor már tényleg csak a rombolásra maradt erejük. Azt viszont egyetlen alkalom kivételével jól csinálták, igaz előfordult, hogy csak Lipcsei bevetődése mentette meg a csapatot.

A svédek egyenlítő találatához Gyepes kihagyása és Király hibája is kellett, de az a helyzet, hogy a mezőnyjáték alapján megérdemelten mentettek pontott a házigazdák.

A magyar csapat váratlan és rendkívül értékes döntetlent ért el, a papíforma alapján legnehezebb Eb-selejtező meccsén.

2004 Eb-selejtező, 4. csoport
Stockholm, Rasunda-stadion, 35 082 néző
Játékvezető: Stark (német)

Svédország: Isaksson - Mellberg, Jakobsson, Michael Svensson, Antonelius (M. Jonson, 67.) - Alexandersson (Kallström, 59.), Linderoth, Anders Svensson, Ljungberg - Andreas Andersson, Ibrahimovic (Allback, 76.)

Magyarország: Király - Urbán, Dragóner, Gyepes - Fehér Cs., Lisztes, Lipcsei, Dárdai, Lőw - Tököli (Fehér M., 59.), Kenesei (Gera, 69.)

Gólszerző: Ibrahimovic (75.) illetve Kenesei (5.)
Sárgalap: Andreas Andersson (38.), Ibrahimovic (40.), Linderoth (53.), Mi. Svensson (85.) illetve Lipcsei (25.), Fehér Cs. (36.), Lisztes (38.)

A magyar válogatott napra pontosan száz évvel ezelőtt játszotta első hivatalos nemzetközi mérkőzését. 1902. október 12-én Bécsben 5-0-ra kaptunk ki Ausztriától.

5. perc: Fehér a jobb oldalról középre gurított, az érkező Kenesei pedig hat méterről bevágta. 1-0 ide!!!!

7. perc: Löw beadása után Tököli nyolc méteres fejesét csak nagy nehezen tenyereli ki Isaksson.

10. perc: Beszorulunk a saját térfelünkre. Zyinórban három szögletet rugnak a svédek.

18. perc: Mellberg ívelt a kapunk elé egy szabadrugást, Ibrahimovic nyolc méterről alig fejelt mellé.

20. perc: Alexandersson lépett be a magyar tizenhatosra, majd összeesett, de a német bíró nem ette meg.

25. perc: Lipcsei középen vezette fel a labdát, majd harminc méterről jobbal az égbe lőtt.

27. perc: Lipcsei vagy szabálytalankodott vagy nem, a bíró mindenesetre befújta. Ártalmatlan helyzetből jöhetnek szabaddal a svédek, Lipcsei viszont addig is kireklamálta magának a sárgát.

30. perc: Dragóner szabálytalansága miatt megítélt szabadot balról ívelhettek be a svédek. Az ötösünkön pattogó labdát Michael Svensson pár méterről bólíntotta kapura, Király már verve volt, de Tököli a gólvonalról kivágta. (A hazaiak eddigi legnagyobb helyzete volt).

Nagyon nyomnak a svédek.

35. perc: Ljunberg ugrott ki egyedül nagyszerű ütemben a magyar tizenhatos vonalánál kapta a labdát. Lövését Király elévetődve, hatalmas bravúrral védte.

37. perc: Fehér Csaba, majd Lisztes is besárgult. Kicsit kapkodnak a mieink.

42. perc: Ibrahimovic is sárgát kapott.

Labdabirtoklás aránya az első félidőben: 54-46 Svédország javára.
Kapu irányába tartó lövések aránya az első félidőben: 5-5
Kapura tartó lövések aránya az első félidőben: 2-2

A szünetben egyik kapítány sem cserélt.

47. perc: Ljunberg szöktette Alexanderssont, akinek lövését Király spárgázva védte.

56. perc: Svensson kapott labdát a magyar tizenhatos jobb oldalán. Dragoner lepattant a svéd csatárról, akinek nyolc méterről leadott lövését Király bravúrral védte. A kipattanót Ibrahimnovic az üres kapura vágta, de a bevetődő Lipcseiről a kapu fölé vágódott a labda.

53. perc: Linderoth vágta fel Keneseit, amiért sárgát kapott.

59. perc: Tököli helyére Fehér Miklós, Alexandersson helyett Kallström állt be.

61. perc: Ibrahimovic pár méterről gyengén fejelt kapura, Király könnyedén ölelhette magához a labdát.

63. perc: Szöglet után Dárdai elé vágódott a labda, akinek húsz méteres erőtlen lövése irányt változtatott egy hazai védőn, de Isaksson visszavetődve hárítani tudott.

65. perc: Kallström huszonkét méteres csavart szabadrúgása ment mellé.

67. perc: Hosszú idő után újra a svéd kapu elé kerültünk, de Dárdai száz méterrel fölé lőtt.

69. perc: Kenesei helyett Gera jött be.

A második félidőben kicsit visszaesett a magyar válogatott, és teljesen magára húzta a svéd csapatot.

76. perc: Matias Jonsson jobb oldali beadására Király bizonytalanul mozdult ki, már csak Ibrahimovic fejét tudta kiöklözni, de alabda arrólk így is a magyar kapuba került. :(

A svédek gólszerzőjét Király (nyilvánvalóan véletlen) jobbegyenese miatt hosszan ápolták, majd levitték a pályáról. Helyére Allback állt be.

81. perc: Kallström lövését Király öklözte ki. Beszorultunk.

86. perc: Ljunberg ugrott ki középen, de Király kiválló ütemben felszedte előle a labdát. Ljunberg átesett a magyar kapuson, a svédek tizenegyest reklamáltak, de Stark továbbot intett.

90. perc: Három perc hosszabbítás.