Piroska
3 °C
3 °C

Bíztató jelek nélkül

2002.10.13. 13:42
Minden előzetes várakozás ellenére, a honfoglalás óta először, a magyar válogatott idegenben szerzett pontot, selejtezőcsoportjának elvileg legerősebb csapata ellen. Nem felkészülési meccsen, nem a selejtezőket záró, már tétnélküli találkozón. Nem vette el győzelmünket a szemét bíró, nem indokolja a vereséget a sajtó ármánykodása, és nem a bíztató jelekre kell odafigyelnünk.
"Kicsit szerényebbek a svédek, van nekik mire. Elismerően szólnak a magyar válogatottról, de ne áltassuk magunkat, a csapatuk sokkal jobb a miénknél" - írtuk a szombati meccs előtt, és cikkünkben körberöhögtük a pontszerzésben reménykedő magyar játékosokat. Szerencsére nem lett igazunk.

A svédek ugyan valószínűleg tényleg jobbak, valószínűleg tíz egymás elleni meccsből ők jönnének ki jobban. De most már csak: valószínűleg.

A szombati meccsen ugyan ki is kaphattunk volna (például ha Ibrahimovic nem Lipcseibe lő, amikor Király már elszállt), de ugyanígy nyerhettünk is volna (például ha később Király nem Ibrahimovic fejét, hanem a labdát üti ki), szóval nagyjából reális döntetlent játszottunk. Amiről legalább azt az egyszerű dolgot elmondhatjuk, hogy nagyon-nagyon jó eredmény.

MTV mondjon le!
Bár több mint egy héten át reklámozta, végül nem közvetítette a svéd-magyart a Magyar Televízió.
Az MTV közleménye szerint a mérkőzés közvetítésének jogtulajdonosa, a Kirch-média hosszas alkudozás után húszezer euróért (4,9 millió forintért) adta volna tovább a közvetítési jogot, amennyiben a pénzt október 10-ig megkapja.
Az MTV a határidő utolsó napján ugyan átutalta a húszezer eurót, de csak délután három után, amikor a Kirch bankja már nem utalta tovább az összeget. A német cég ezért - a Svéd Labdarúgó Szövetség közvetítési kísérletének is ellenállva - megtagadta a közvetítési jog átadását.

A sikert ugyan elvileg nem kell magyarázni, de ezúttal jó lenne. Viszont az az igazság, hogy fogalmunk sincs, hogyan sikerülhetett, és azt se tudjuk, hogy a stockholmi meccsből következtethetünk-e a további selejtezőkre. Talán mégis igaza volt Gelleinek, amikor az első hallásra súlyos kamuszövegnek tetsző nyilatkozatait adta a csapat egységéről, mert a magyar foci úgy általában biztosan nem jött fel a tizenhatos Eb-döntő szintjére.

Rendesen emelkedtek viszont a válogatott kvalifikációs esélyei, igaz a nulla százalék környékéről volt hova fejlődni. Úgy tűnik, hogy erősíti reményeinket a csoport többi eredménye is: komoly körbeverés néz ki, amiből közepes eredményekkel is tovább lehet jutni.

A papíron legnehezebb mérkőzést az elvileg legkönnyebb meccs követi, szerdán itthon játszunk San Marino ellen. És igaz ugyan, hogy sima győzelmet ma már egyetlen csapat ellen sem lehet betervezni, de San Marinót, amely az európai csapatok között ötvenkettedik, azaz tök utolsó a FIFA-ranglistán, le kell nyomni, különben megint jönnek a "biztató jelek".

2004 Eb-selejtező, 4. csoport

Svédország - Magyarország 1-1
Lengyelország - Lettország 0-1

Korábban játszott meccsek:

Lettország - Svédország 0-0
San Marino - Lengyelország 0-2

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!