Ágnes
-5 °C
2 °C

Bukhatnak a kapitányok

2002.10.14. 14:53
Könnyen lehet, hogy Európa egyes országaiban karácsonykor már nem az lesz a szövetségi kapitány, aki az Európa-bajnoki selejtezők kezdetekor volt. Ez azért is meglepő, mert még csak két kör zajlott le a selejtezőkből és nem amolyan "futottak még" országokról van szó.
A magyart válogatott a Svédországban elért döntetlenjével jelentősen hozzájárult, hogy a skandinávokat irányító Lars Lagerback, Tommy Söderberg kettős is a támadások kereszttüzébe került. A svéd lapok elsősorban az összeállítás és a mutatott játék miatt kritizálják az edzőpárost.

A svédek eddig két olyan ellenféllel találkoztak, akik ellen a közvélemény egyértelműen győzelmet várt, ám előbb a lettekkel idegenben, majd a magyar válogatottal hazai környezetben is csak döntetlenre voltak jók Ljungbergék.

Trapattoni: Nincsenek álmatlan éjszakáim

Hiába követelik az olasz újságírók - újfent - Giovanni Trapattoninak, az olasz labdarúgó-válogatott szövetségi kapitányának a lemondását, minden idők egyik legsikeresebb talján mesterének esze ágában sincs távoznia posztjáról. Az ok, amiért a szakvezető távozását követelik: csapata hazai pályán csak 1-1-es döntetlent ért el Jugoszlávia ellen a szombati Európa-bajnoki selejtezőn.

- Az az igazság, hogy a sajtó képviselői legszívesebben kéthavonta kapitányt cserélnének - mondta Trapattoni. - Tíz éve még zavart volna ez a hozzáállás, de mostanában már nem érdekel. Nincsenek álmatlan éjszakáim emiatt.

A kritikusok türelmetlenségét a szombati döntetlen mellett az okozza, hogy az olasz válogatott a legutóbbi kilenc tétmérkőzéséből mindössze kettőt nyert meg. Ráadásul a júniusi világbajnokság nyolcaddöntőjében a társrendező Koreai Köztársaság együttese búcsúztatta Tottiékat, augusztusban pedig barátságos mérkőzésen Triesztben szenvedtek kínos, 1-0-ás vereséget Szlovéniától.

Béna horvátok

A horvát sajtó ugyanakkor azt követeli, mondjon le posztjáról Otto Baric szövetségi kapitány. A válogatott 2-0-ás vereséget szenvedett Bulgáriától a szófiai Eb-selejtezőn és a Jutarnji List című zágrábi napilap szerint "a csapat teljesen béna volt, ugyanakkor a bolgárok friss és ultramodern futballt mutattak be".

- A mieink képzett, s tehetséges játékosok, képesek arra, hogy nagyszerű eredményeket érjenek el, csak éppen ehhez egy kemény edző is szükségeltetik - vélekedett Miroslav Blazevic, akinek irányítása alatt az 1998-as franciaországi vb-n Horvátország bronzérmes lett.

Baricra hatott a "nyomás", hiszen megígérte, változtat a csapat összeállításán. Ugyanakkor hozzátette: harmincesztendős edzői pályafutása során többször átélt már hasonló krízist, de bízik benne, hogy ahogy eddig, úgy most is mindig sikerül megfelelő megoldást találnia.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!