Nándor
9 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Győzelem vagy győzelem

2002.10.15. 11:14
Nagyon régen lehetett akkora önbizalma tétmeccsre készülve a magyar labdarúgó válogatott tagjainak, mint a szerdai San Marino elleni hazai összecsapás előtt. Az elmúlt hónapok eredményei - döntetlen Spanyolország és Svédország ellen, győzelem Izlandon - alapján joggal bizakodhatnak.
A Stockholmban elért 1-1-es döntetlen után szerdán San Marino ellen játssza második Európa-bajnoki selejtezőjét a magyar labdarúgó-válogatott. Az 1986-os rossz emlékű mexikói világbajnokság óta (a Fradi 95-ös BL szereplésén kívül) nem bízhattunk ennyire komolyan magyar csapat nemzetközi sikerében.

A legnehezebbnek tartott meccsen szerzett pontot most az elvileg legkönnyebben elérhető győzelemmel növelhetjük négyre, az Eb-selejtezőkön még soha az életben pontot sem szerző San Marino ellen.

A san marinói futball fejlődésének lehetőségeit egyébként is erősen meghatározza a teljes san marinoi populáció huszonhétezres létszáma. Igaz, futball szempontból (is) jó környezetben (olasz), de azért mégiscsak elférnének egy közepes méretű stadionban.

A magyar válogatottból Kenesei és Lőw bajlódik kisebb sérüléssel, de valószínűleg a találkozó időpontjára mindketten bevethetőek lesznek. Gellei Imre szövetségi kapitány is tudja, hogy ezúttal csak a három pont az elfogadható, azonban óv mindenkit az elbizakodottságtól.

A kapítánynak minden oka megvan az óvatosságra. A sima, sok gólos győzelem nemzetközi meccsen ma már tényleg rendkívül ritka. San Marino például a lengyelek elleni selejtező hetvenötödik percében még tartotta a 0-0-át (és a végén is csak kettővel égett), és hát a szerdai ellenfélnél tényleg csak hajszállal erősebb Lichteinstein ellen kivívott gól nélküli döntetlenünk sem annyira régi emlékünk.

Ha a magyar válogatott megnyeri a szerdai meccset, akkor két forduló után selejtező-csoportja élére fog állni. Ám a visszafogott várakozás ellenére is szögezzük le, hogy amennyiben nem nyer, akkor minden idők legnagyobb égését szenvedi el.

San Marino: Eddig pont nélkül
San Marino válogatottja eddig háromszor indult az Európa-bajnoki selejtezőkön, ám eddig még pontot sem sikerült szereznie a miniállam csapatának. Szerdai ellenfelünk összesített mérlege: 27 meccs, nulla pont, 4-112-es gólkülönbség. A vb-selejtezőkön sem kíséri nagyobb szerencse őket, valamennyi kiírásban a csoportjuk utolsó helyén végeztek, azonban az 1994-es világbajnokság előtt otthonukban sikerült pontot szerezniük Törökország ellen.

Ez lesz egyébként a magyar labdarúgó válogatott 767. mérkőzése, az eddigi mérleg: 372 győzelem, 172 döntetlen, 222 vereség, 1678 lőtt, illetve 1168 kapott gól. A két válogatottnak ez lesz az első találkozója, melyet az izlandi Gylfi Thór Orrason vezet.

A magyar válogatott ugyanbban az összeállításban lép fel, mint Stockholmban, vagyis: Király - Urbán Dragóner Gyepes - Fehér, Lipcsei, Lisztes, Dárdai, Lőw - Tököli, Kenesei.

A Magyarország-San Marino összecsapás mellett szerdán még további 18 Európa-bajnoki selejtezőt és három barátságos találkozót rendeznek. A mieinkkel egy csoportban szereplő, svédek és lengyelek barátságos találkozón szerepelnek. A skandinávok a 2004-es kontinenstorna házigazdáját, Portugáliát, a lengyelek pedig Új-Zélandot fogadják hazai pályán.

A szerdai műsor:
1. csoport:
Málta-Franciaország, Ta,Qali 20.45

2. csoport:
Luxemburg-Románia, Luxembourg 20.00
Norvégia - Bosznia-Hercegovina, Osló 21.00

3. csoport:
Ausztria-Hollandia, Bécs 20.30
Csehország-Fehéroroszország, Teplice 16.30

5. csoport:
Izland-Litvánia, Reykjavík 20.10
Németország - Feröer-szigetek, Hannover 20.30

6. csoport:
Görögország-Örményország, Athén 19.00
Észak-Írország - Ukrajna, Belfast 21.00

7. csoport:
Törökország-Liechtenstein, Isztambul 19.30
Anglia-Macedónia, Southampton 21.00

8. csoport:
Észtország-Belgium, Tallinn 17.00
Bulgária-Andorra, Szófia 17.00

9. csoport:
Jugoszlávia-Finnország, Belgrád 19.00
Wales-Olaszország, Cardiff 20.45

10. csoport:
Oroszország-Albánia, Volgográd 17.00
Írország-Svájc, Dublin 20.30

Barátságos mérkőzések:
Lengyelország - Új-Zéland, Ostrowiec 19.15
Svédország-Portugália, Göteborg 20.00
Spanyolország-Paraguay, Logrono 21.45