Piroska
3 °C
3 °C

Győzelem vagy győzelem

2002.10.15. 11:14
Nagyon régen lehetett akkora önbizalma tétmeccsre készülve a magyar labdarúgó válogatott tagjainak, mint a szerdai San Marino elleni hazai összecsapás előtt. Az elmúlt hónapok eredményei - döntetlen Spanyolország és Svédország ellen, győzelem Izlandon - alapján joggal bizakodhatnak.
A Stockholmban elért 1-1-es döntetlen után szerdán San Marino ellen játssza második Európa-bajnoki selejtezőjét a magyar labdarúgó-válogatott. Az 1986-os rossz emlékű mexikói világbajnokság óta (a Fradi 95-ös BL szereplésén kívül) nem bízhattunk ennyire komolyan magyar csapat nemzetközi sikerében.

A legnehezebbnek tartott meccsen szerzett pontot most az elvileg legkönnyebben elérhető győzelemmel növelhetjük négyre, az Eb-selejtezőkön még soha az életben pontot sem szerző San Marino ellen.

A san marinói futball fejlődésének lehetőségeit egyébként is erősen meghatározza a teljes san marinoi populáció huszonhétezres létszáma. Igaz, futball szempontból (is) jó környezetben (olasz), de azért mégiscsak elférnének egy közepes méretű stadionban.

A magyar válogatottból Kenesei és Lőw bajlódik kisebb sérüléssel, de valószínűleg a találkozó időpontjára mindketten bevethetőek lesznek. Gellei Imre szövetségi kapitány is tudja, hogy ezúttal csak a három pont az elfogadható, azonban óv mindenkit az elbizakodottságtól.

A kapítánynak minden oka megvan az óvatosságra. A sima, sok gólos győzelem nemzetközi meccsen ma már tényleg rendkívül ritka. San Marino például a lengyelek elleni selejtező hetvenötödik percében még tartotta a 0-0-át (és a végén is csak kettővel égett), és hát a szerdai ellenfélnél tényleg csak hajszállal erősebb Lichteinstein ellen kivívott gól nélküli döntetlenünk sem annyira régi emlékünk.

Ha a magyar válogatott megnyeri a szerdai meccset, akkor két forduló után selejtező-csoportja élére fog állni. Ám a visszafogott várakozás ellenére is szögezzük le, hogy amennyiben nem nyer, akkor minden idők legnagyobb égését szenvedi el.

San Marino: Eddig pont nélkül
San Marino válogatottja eddig háromszor indult az Európa-bajnoki selejtezőkön, ám eddig még pontot sem sikerült szereznie a miniállam csapatának. Szerdai ellenfelünk összesített mérlege: 27 meccs, nulla pont, 4-112-es gólkülönbség. A vb-selejtezőkön sem kíséri nagyobb szerencse őket, valamennyi kiírásban a csoportjuk utolsó helyén végeztek, azonban az 1994-es világbajnokság előtt otthonukban sikerült pontot szerezniük Törökország ellen.

Ez lesz egyébként a magyar labdarúgó válogatott 767. mérkőzése, az eddigi mérleg: 372 győzelem, 172 döntetlen, 222 vereség, 1678 lőtt, illetve 1168 kapott gól. A két válogatottnak ez lesz az első találkozója, melyet az izlandi Gylfi Thór Orrason vezet.

A magyar válogatott ugyanbban az összeállításban lép fel, mint Stockholmban, vagyis: Király - Urbán Dragóner Gyepes - Fehér, Lipcsei, Lisztes, Dárdai, Lőw - Tököli, Kenesei.

A Magyarország-San Marino összecsapás mellett szerdán még további 18 Európa-bajnoki selejtezőt és három barátságos találkozót rendeznek. A mieinkkel egy csoportban szereplő, svédek és lengyelek barátságos találkozón szerepelnek. A skandinávok a 2004-es kontinenstorna házigazdáját, Portugáliát, a lengyelek pedig Új-Zélandot fogadják hazai pályán.

A szerdai műsor:
1. csoport:
Málta-Franciaország, Ta,Qali 20.45

2. csoport:
Luxemburg-Románia, Luxembourg 20.00
Norvégia - Bosznia-Hercegovina, Osló 21.00

3. csoport:
Ausztria-Hollandia, Bécs 20.30
Csehország-Fehéroroszország, Teplice 16.30

5. csoport:
Izland-Litvánia, Reykjavík 20.10
Németország - Feröer-szigetek, Hannover 20.30

6. csoport:
Görögország-Örményország, Athén 19.00
Észak-Írország - Ukrajna, Belfast 21.00

7. csoport:
Törökország-Liechtenstein, Isztambul 19.30
Anglia-Macedónia, Southampton 21.00

8. csoport:
Észtország-Belgium, Tallinn 17.00
Bulgária-Andorra, Szófia 17.00

9. csoport:
Jugoszlávia-Finnország, Belgrád 19.00
Wales-Olaszország, Cardiff 20.45

10. csoport:
Oroszország-Albánia, Volgográd 17.00
Írország-Svájc, Dublin 20.30

Barátságos mérkőzések:
Lengyelország - Új-Zéland, Ostrowiec 19.15
Svédország-Portugália, Göteborg 20.00
Spanyolország-Paraguay, Logrono 21.45

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!