Pandora, Gabriella
-1 °C
4 °C

Bojkottal fenyegetőznek a fekete futballisták

2002.10.15. 21:10
Az európai labdarúgó mérkőzések bojkottját mérlegelik az Angliában játszó neves feketebőrű labdarúgók, ha nem sikerül megfékezni a stadionokban uralkodó idegengyűlöletet.
A hét elején számos érintett futballista fordult a brit Kick It Out nevű, idegengyűlölet elleni harcra "szakosodott" szervezethez hatékony fellépést sürgetve azután, hogy Anglia szombati Szlovákia elleni Eb-selejtezője alatt Pozsonyban a hazai szurkolók rasszista bekiabálásokkal sértegették Emile Heskey-t és Ashley Cole-t.

A világbajnok Henry támogatja a kezdeményezést

Sir Herman Ouseley, a szervezet elnöke Londonban bejelentette, hogy az elkövetkező hetekben sor kerül a színesbőrű játékosok találkozójára, amelyen megvitatják, mit tegyenek az egyre gyakoribbá váló rasszista megnyilvánulásokkal szemben.

Sir Herman közölte: néhány játékos, köztük Thierry Henry, az Arsenal és a francia válogatott csatára már támogatásáról biztosította azt a kezdeményezést, miszerint a színesbőrű játékosok ne játsszanak a kontinensen addig, amíg az UEFA nem hoz hatékony intézkedéseket az idegengyűlölet ellen. Korábban, kiborulva azt jelezte: levonul a pályáról, ha még egyszer szidják.

Betelt a pohár

- Nem csak a hét végén Pozsonyban történtekről van szó. Számos feketebőrű játékost minden alkalommal folyamatosan gyaláznak, amikor Európában játszik. A legtöbb futballista nem akar a bojkott radikális eszközéhez folyamodni, mert a labdarúgást tartja hivatásának, és eddig szemet hunyt az esetek fölött. Mostanra azonban betelt a pohár - hangoztatta Sir Herman.

Hozzátette: a Kick it Out egyeztetni fog a profi játékosok érdekvédelmi szervezetével és az Angol Labdarúgó Szövetséggel is a kérdésről.

A pályamunkások is sértegették Cole-t

Ashley Cole, az angol válogatott játékosa megdöbbenésének adott hangot amiatt, hogy Pozsonyban nemcsak a nézők gyalázták a feketebőrű játékosokat, hanem a hivatalos közreműködők is. "Valahányszor kimentem bedobást végrehajtani, a pályamunkások sértegetése fogadott" - mondta.

Nem véletlen, hogy a Szlovák Labdarúgó Szövetség levelben hivatalosan is elnézést kért az angol szövetségtől. Nyilatkozatuk szerint a szlovákok külön levelet fognak írni az angolok legbrutálisabban támadott játékosainak, Heskeynek és Cole-nak. A Liverpool csatára egyébként úgy nyilatkozott, hogy pályafutása alatt még soha nem volt olyan durva támadásoknak kitéve, mint Pozsonyban. "Nem tudtuk nem meghallani a rasszistákat, mert nem csak egy szektorból jött, hanem az egész stadionból" - mondta Heskey.

A korábbi válogatott nem a bojkottban látja a megoldást

Természetesen a bojkott lehetősége korábbi klasszisokból is reakciókat váltott ki. Cyrille Regis, az angol válogatott színesbőrű csatára felhívta az érintett játékosokat, hogy álljanak el bojkott ötletétől. "Nem hagynám, hogy a rasszista mocskolódások megakadályozzanak a futballban. Ha hagyod magad megfélemlíteni, akkor veszítesz" - nyilatkozta Regis.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!