Aliz
6 °C
14 °C

Enyhítették a Fradi és az Újpest büntetését

2002.10.16. 12:02
Az Újpest az eredeti kettővel szemben egy meccset kénytelen zárt kapuk mögött megrendezni - ezt már megtette -, a Fradinak félmillióval kell kevesebbet fizetni. A zöldek ettől függetlenül elégedetlenek és fellebbeznek.
A Magyar Labdarúgó Liga fegyelmi bizottsága újratárgyalta a szeptember 14-én súlyos szurkolói rendbontások közepette lejátszott Újpest-Ferencváros (3-0) NB I-es mérkőzésen történteket, és az eredetinél enyhébb büntetéseket szabott ki. Az Újpestnek 1 millió, az FTC-nek 2.5 millió forintot kell fizetnie.

A kapu mögötti szektort le kell zárni

Az ÚTE emellett egy mérkőzést köteles zárt kapuk mögött megrendezni, ezt azonban a Kispest elleni találkozóval már "le is tudta". A klubnak továbbá a december 15-ig sorra kerülő hazai összecsapásain saját költségén szövetségi ellenőrt kell alkalmaznia, négy találkozón pedig köteles zárva tartani azt a kapu mögötti szektort, amelyben az újpesti "keménymag" szokott tartózkodni.

A Ferencvárosnak - ugyancsak december 15-ig - az idegenbeli mérkőzéseire kell szövetségi ellenőrt kérnie. Ezeken a találkozókon a rendezőgárdát saját költségén 20 fővel köteles megerősíteni.

Az új eljárás eredménye sem igazán különbözik az eredetitől

A testület négy nappal a mérkőzés után a vendégcsapatot 3, a hazai együttest 1 millió forintos bírság befizetésére kötelezte, s több mellékbüntetést is kiszabott. Ezek közül a legsúlyosabb az volt, hogy az Újpestnek két hazai találkozóját kell zárt kapuk mögött lejátszania.

Mindkét klub fellebbezett a meghallgatásuk nélkül hozott szigorú döntés ellen, s a szabályoknak megfelelő tárgyalást követelt. Ezt követően a fellebbviteli bizottság október 4-én úgy döntött: súlyos hibák miatt hatályon kívül helyezi az ítéleteket, s új eljárás lefolytatására kötelezi a fegyelmi bizottságot.

Fradi: a vendéglátók tehetnek a botrányról

A Fradi jogásza, Petró László azonban nem elégedett, és kijelentette: a klub fellebbez a fegyelmi bizottság döntése ellen.

- A testület nem mérlegelte azokat az érveket, amelyeket felsorakoztattunk. A sporttörvény egyértelműen kimondja, hogy a mérkőzés biztonságáért a rendező a felelős - nyilatkozott Petró. - A rendbontás részben azért történt, mert a szurkolók különböző eszközöket vihettek be a stadionba, többen pedig jegy nélkül jutottak be. Erről a vendéglátók tehetnek, márpedig az Újpest büntetését jelentősen csökkentették. Az idegenben szereplő klub felelőssége csak a szurkolói utaztatására illetve koordinálására terjed ki.

Az Újpest FC vezetősége szerdán dönt arról, hogy fellebbez vagy elfogadja a fegyelmi bizottság keddi határozatát.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?