Sámuel, Hajna
21 °C
32 °C

Enyhítették a Fradi és az Újpest büntetését

2002.10.16. 12:02
Az Újpest az eredeti kettővel szemben egy meccset kénytelen zárt kapuk mögött megrendezni - ezt már megtette -, a Fradinak félmillióval kell kevesebbet fizetni. A zöldek ettől függetlenül elégedetlenek és fellebbeznek.
A Magyar Labdarúgó Liga fegyelmi bizottsága újratárgyalta a szeptember 14-én súlyos szurkolói rendbontások közepette lejátszott Újpest-Ferencváros (3-0) NB I-es mérkőzésen történteket, és az eredetinél enyhébb büntetéseket szabott ki. Az Újpestnek 1 millió, az FTC-nek 2.5 millió forintot kell fizetnie.

A kapu mögötti szektort le kell zárni

Az ÚTE emellett egy mérkőzést köteles zárt kapuk mögött megrendezni, ezt azonban a Kispest elleni találkozóval már "le is tudta". A klubnak továbbá a december 15-ig sorra kerülő hazai összecsapásain saját költségén szövetségi ellenőrt kell alkalmaznia, négy találkozón pedig köteles zárva tartani azt a kapu mögötti szektort, amelyben az újpesti "keménymag" szokott tartózkodni.

A Ferencvárosnak - ugyancsak december 15-ig - az idegenbeli mérkőzéseire kell szövetségi ellenőrt kérnie. Ezeken a találkozókon a rendezőgárdát saját költségén 20 fővel köteles megerősíteni.

Az új eljárás eredménye sem igazán különbözik az eredetitől

A testület négy nappal a mérkőzés után a vendégcsapatot 3, a hazai együttest 1 millió forintos bírság befizetésére kötelezte, s több mellékbüntetést is kiszabott. Ezek közül a legsúlyosabb az volt, hogy az Újpestnek két hazai találkozóját kell zárt kapuk mögött lejátszania.

Mindkét klub fellebbezett a meghallgatásuk nélkül hozott szigorú döntés ellen, s a szabályoknak megfelelő tárgyalást követelt. Ezt követően a fellebbviteli bizottság október 4-én úgy döntött: súlyos hibák miatt hatályon kívül helyezi az ítéleteket, s új eljárás lefolytatására kötelezi a fegyelmi bizottságot.

Fradi: a vendéglátók tehetnek a botrányról

A Fradi jogásza, Petró László azonban nem elégedett, és kijelentette: a klub fellebbez a fegyelmi bizottság döntése ellen.

- A testület nem mérlegelte azokat az érveket, amelyeket felsorakoztattunk. A sporttörvény egyértelműen kimondja, hogy a mérkőzés biztonságáért a rendező a felelős - nyilatkozott Petró. - A rendbontás részben azért történt, mert a szurkolók különböző eszközöket vihettek be a stadionba, többen pedig jegy nélkül jutottak be. Erről a vendéglátók tehetnek, márpedig az Újpest büntetését jelentősen csökkentették. Az idegenben szereplő klub felelőssége csak a szurkolói utaztatására illetve koordinálására terjed ki.

Az Újpest FC vezetősége szerdán dönt arról, hogy fellebbez vagy elfogadja a fegyelmi bizottság keddi határozatát.