Lázár, Olimpia
-6 °C
-3 °C

Gera mesterhármasával győzött a válogatott

2002.10.16. 22:39
Nem tudott vezetést szerezni a magyar labdarúgó válogatott az első félidőben a San Marino elleni Európa-bajnoki selejtezőn. A szünetben beállt Gera aztán mesterhármasával eldöntötte a találkozót.
San Marino például a lengyelek elleni selejtező hetvenötödik percében még tartotta a 0-0-át (és a végén is csak kettővel égett) - írtuk a selejtezőmeccs előtt, de az elmúlt hónapok sikerei, és főleg a stockholm után mindenki fölényes győzelmet várt a magyar labdarúgó válogatottól.

Eredményesen romboló vendégek

Európa harmadik legkisebb államának válogatottja igazolta az előzetes várakozásokat: a támadást teljesen feladva szinte csak a rombolásra törekedtek. Ezt aztán olyan eredményesen tették, hogy az első félidőben nem is sikerült gólt szereznie a magyar csapatnak.

Ehhez többek között hozzájárult a felázott mély talaj, valamint Gasperoni, a remekül teljesítő San Marinó-i kapus. Tököli ugyan ügyesen hozta magát gólhelyzetbe a kilencedik percben, de egyrészt elég bénán mellé lőtt, másrészt ezt nem követték további komoly helyzetek.

A félidő végére visszaesett az addig legalább erősen támadó magyar csapat, és teljesen reménytelen akciókkal, sorozatos átadási hibákkal fárasztották az "ébresztőt" skandáló közönséget. A végén még Gyepesnek sikerült elrontania az addigi legnagyobb ziccert: hat méterről az égbe lőtt. San Marinói játékos egyébként egyszer lőtt kapura, messziről és komolytalan erővel.

Gera a pályán

A szünetben cserélt a magyar kapitány, Kenesei helyett Gera folytatta, aki azonnal bizonyított. Lipcsei szögletét a kaputól mintegy hét méterre felpörgette, majd klasszikus ollózzással óriási gólt lőtt.

A folytatásban a magyar csapat játékosai megnyugodtak, és tíz perc elteltével, növelték előnyüket. Gera perdített a tizenhatos vonalán Tökölihez, aki egyből visszatette, a Fradi támadója pedig átvétel után ballal bazi nagy gólt lőtt a jobb pipába.

Mesterhármas

A mieink a biztos előny tudatában is folyamatos nyomás alatt tartották a vendégeket, akik továbbra sem jelentettek semmi veszélyt Király kapujára. Közvetlenül a meccs lefújása előtt Tököli egy lepattanó labdát pontosan adott középre, Gera érkezett már megint, és hat méterről a San Marinó-i kapu bal oldalába fejelte a labdát.

A két csapat közti osztálykülönbség már az első félidőben kiderült, de a magyar válogatott győzelme csak a a második játékrészben vált kétségtelenné.

A 4. csoport állás két forduló után:

1. Magyarország 4 (4-1)
2. Lettország 4 (1-0)
3. Lengyelország 3 (2-1)
4. Svédország 2 (1-1)
5. San Marino 0 (0-5)

Eb-selejtező: Magyarország - San Marino 3-0 (0-0)
Megyeri út, 8000 néző, v.: Orrason (izlandi)

Magyarország: Király - Urbán, Dragóner, Gyepes - Fehér Cs., Lipcsei, Lisztes (Miriuta, 86.), Dárdai (Fehér M., 78.), Lőw - Tököli, Kenesei K. (Gera, 46.)

San Marino: Gasperoni (bolti eladó) - Albani (diák) , Bacciocchi (ács), Gobbi pszichoterapeuta), Gennari (asztalos) - Vannucci (személyi edző), Valentini (diák) (Zonzini, könyvelő, 84.), Marani (diák), Moretti (diák) (R. Selva, könyvelő, 55.) - A. Selva (labdarúgó), Muccioli (postás) (Montagna, diák, 73.)

Gólszerző: Gera (49., 60., 88.)
Sárga lap Urbán (57.), R. Selva (63.), Valentini (67.), Vannucci (68.)

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!