Eufrozina, Kende
4 °C
15 °C

Botlottak az esélyesek

2002.10.22. 20:27
A Bajnokok Ligája negyedik játéknapján a továbbjutásra is esélyes csapatok közül kikapott az eddig száz százalékos Arsenal. Emellett hat döntetlen született. A két spanyol sztárcsapat, a Valencia és Real Madrid egyaránt döntetlent ért el, előbbi hazai pályán nagyképűsködésének köszönhetően, utóbbi idegenben. Az Inter, az Ajax, és a Dortmund sem tudott nyerni. A Roma a belga Genk hálójába nem tudott betalálni. A Liverpool viszont - egyedüliként - hozta a papírformát, és fölényesen nyert Moszkvában.
A-csoport: Az eddig gólt sem kapó Arsenal kikapott

Jóllehet a hétvégén kikapott a Premier Ligában a csúcsokat döntögető Arsenal, a negyedik fordulóban már kivívhatta volna a továbbjutást. Az Auxerre-t kellett ennek érdekében legyőznie a londoniaknak, akik eddig még gólt sem kaptak a sorozatban. Ez a nagyszerű sorozatuk aztán gyorsan megszakadt, mert a franciák gyorsan vezetést szereztek. Kapo lefordult Vieiráról, és nem hibázott. Ezzel pedig még nem volt vége a hazaiak vesszőfutásának, mert a szenegáli Fadiga is eredményes volt.

A fordulás után siker koronázta az Arsenal nagy rohamait. Henry futott el a jobboldalon, beadását Kanu vágta a kapuba. Az Ágyúsok fölényben játszottak továbbra is, de a kapu előtt ezúttal nem volt szerencséjük, így elmaradt a sokak által várt továbbjutás.

A csoport másik meccsén is korai gólt láthattak a nézők, hiszen Rosicky beívelése után Koller a hálóba fejelt, Waterreus kapus nem a legjobban mozdult ki. A hollandok ezek után ha nem is meghatározó módon, de uralták a meccset, az egyenlítés azonban csak a második félidő elején jött össze számukra. Rommedahl játszott Brugginkhoz, aki gondolt egyet, és 25-ről nagy gólt lőtt. A folytatásban nem változott az eredmény.

Jegyzőkönyv
Arsenal-Auxerre 1-2
G: Kanu (53.) ill. Kapo (8.), Fadiga (27.)
Dortmund-Eindhoven 1-1
G: Koller (10.) ill. Bruggink (47.)
Az állás: 1. Arsenal 7 pont, 2. Dortmund 7, 3. Auxerre 4, 4. PSV 2.

B-csoport: A Valencia első döntetlenje

Az eddig gyengélkedő Liverpool jól kezdett Moszkvában - két órával korábban játszották a meccset a többinél -, Baros azonban két nagy helyzetet is kihagyott, Danyisevszkij azonban tíz méterről a dermedten álló védők között egy visszaadás után a léc alá bombázott.

Ezek után aztán jött Owen, és a sorozatban megszerezte első góljait. Mivel háromig meg sem állt, így simának tűnhet a végeredmény, de azért némiképp szenvedett az angol gárda. Owen amúgy amolyan önmagára jellemző gólokat szerzett, két lecsorgó labdát is értékesített.

A másik meccsen sokáig semmi sem történt, majd félóra után felpörögtek az események. Az ausztrál Ergic találatát három perc múlva Baraja - harminc méteres bombával - egalizálta. A térfélcsere után Torres révén előnybe kerültek a spanyolok, ám a sorozat idei meglepetéscsapata nem adta fel, és megmentett egy pontot. Yakin átadását ismét Ergic értékesítette.

Jegyzőkönyv
Szpartak-Liverpool 1-3
G: Danyisevszkij (23.), illetve Owen (29., 70., 90.)
Basel-Valencia 2-2
G: Ergic (33. és 91.) ill Baraja (36.), Torres (72.)
Az állás: 1. Valencia 10 pont, 2. Liverpool 7, 3. Basel 5, 4. Szpartak 0.

C-csoport: Fölényeskedő Real, kínlódó Roma

A Real ugyancsak elszenvedte idei első vereségét a hazai bajnokságban, de az AEK - Görögországban még nem ért véget a csapatok sztrájkja, így nincsenek játékban - legyőzése kötelező feladat volt a királyi együttesnek, mert akkor ők is továbbjutnak. Raúl és Figo nélkül állt fel a hazai csapat, és az első percben Guti kihagyott egy helyzetet, utána azonban hosszas unalom következett. A görögök magabiztosan tartották a labdát, a Real pedig nem találta a ritmust.

A félidő közepén azonban felpörgették a játékot, Carlos nagy lövést eresztett meg, majd egy percre rá, Cambiasso baloldali centerézése után McManaman jobb belsővel csavarta el a hosszú sarokba a labdát hat méterről. Nemsokára Guti hagyott ki ziccert. Ismét visszavett a Real, majd a félidő vége előtt Guti szöktette Ronaldót, aki négy védő között "varázsolt" egy keveset, majd kiugratta az angol középpályást, aki második gólját is bepasszolta a kifutó kapus mellett egy finom pöcköléssel. A Real csak annyit adott ki magából az első félidőben, amennyi a győzelemhez feltétlenül szükséges.

Mivel így volt a másodikban is, a görögök helyzetbe kerülhettek, de Ivic és Malahdenisz is hibázott, pontosabban Casillas hárított hatalmas bravúrokkal. Aztán a hajrá előtt Kacuranis kiváló ütemben érkezett - a kényelmes védők között - egy szögletre, és ezt már a kapus sem foghatta.

A figyelmeztetés korántsem hatott a címvédőre, és Ivic elfutása után a costa ricai Centeno az üres kapuba gurított. (Ronaldo rossz passzából indult a támadás, majd az ötös sarkán Hierro megbotlott.) A nagyképűen játszó spanyolok egy megnyert meccset veszítettek el.

A másik találkozón a Roma hiába volt jobb a játék minden elemében, és minden statisztikában a belga Genknél, nem tudta győzelemre váltani a fölényét. A belgák eddig még gólt sem lőttek, de ennek ellenére két pontjuk van.

Jegyzőkönyv
Real Madrid-AEK Athén 2-2
G: Mcmanaman (22. és 43.) ill. Kacuranis (73.), Centeno (86.)
Roma-Genk 0-0
Az állás: 1. Real Madrid 8 pont, 2. Roma 5, 3. AEK 4, 4. Genk 2.

D-csoport: Crespo duplája tartotta életben az Intert

Az Inter hazai veresége után egyértelműen a javítás szándékával utazott - a bajnokságban még veretlen társulat - Lyonba, de a franciák győzelmük esetén óriási lépést tesznek a továbbjutás felé. A hazaiak kezdték aktívabban a játékot, és az igen jó formában lévő brazil Anderson húsz perc után büntetett.

Az Inter Crespo lövésével jelezte: ez a meccs még nincs lefutva. Aztán egy szerencsés góllal egyenlítettek az olaszok. Zanetti beadásába rosszul ért bele a brazil hátvéd, Cacapa és a fejéről a kapuba vágódott a labda. A Lyon sem hagyta annyiban, és Carriere igazolta, nemcsak az előkészítésben jó, és ő fejezett be egy formás támadást.

A térfélcsere után az Inter megint egyenlített. Materazzi hosszú indítása után Vieri küzdött meg a labdáért, majd az érkező Crespo elé került a játékszer, aki belőtte. Az argentin csatárnak tíz perc sem kellett, hogy megfordítsa a meccset. Zanetti elfutása után tökéletesen érkezett. Ezzel viszont még nem volt vége.

Anderson ugyanis Edmilson príma átadását Toldo kapujába helyezte. A rákapcsoló Lyon a következő támadásból is gólt szerezhetett volna, a kapus azonban ezúttal a helyén volt, mint ahogy a véghajrában is.

Az Ajax mezőnyfölényben játszott szinte az első perctől kezdve, de csak kevéssel a szünet előtt jutott előnyhöz Ibrahimovic révén. Trabelszi kihagyhatatlan helyzetbe hozta a svéd éket, akinek két méterről nem volt nehéz dolga.

A hétvégén tizenegyedszer is norvég bajnok Rosenborg a második féldidőre összekapta magát, és a hajrában egyenlített. Történt, hogy van Damme a kiugró Johnsent lerántotta - piros lapot kapott a védő -, a jogos büntetőt pedig Enerly belőtte.

Jegyzőkönyv
Lyon-Inter 3-3
G: Anderson (21. és 75.), Carriere (44.) ill. Cacapa (33., öngól) Crespo (58. és 66.)
Ajax-Rosenborg 1-1
G: Ibrahimovic (39.) ill. Enerly (88.)
Az állás: 1. Lyon 6 pont, 2. Inter 4, 3. Ajax 4, 4. Rosenborg 2.