Luca, Ottilia
-4 °C
3 °C

Brazíliában bőrszínre fizetik a focistákat

2002.10.25. 09:46
Miközben az Európai Labdarúgó Szövetség egyre nagyobb hangsúlyt fektet arra, hogy a rasszizmus eltűnjön a pályákról, addig Brazíliában a bőrszín jövedelmi különbségeket is okoz.
Az elmúlt hetekben több incidens is érte az európai pályákon a színesbőrű játékosokat. Előbb Hollandiában fütyülték és huhogták ki az Arsenal fekete játékosait, majd az angol válogatott szlovákiai Eb-selejtezőjén érte hasonló incidens Cole-t és Heskey-t.

Thierry Henry, az Arsenal francia világbajnoka például kijelentette: levonul a pályáról, ha még egyszer rasszista jelzőkkel illetik. Az UEFA ezen esetek nyomán komoly szankciókat helyezett kilátásba.

A brazil labdarúgó-bajnokságban még súlyosabb lehet a helyzet. Egy Sao Paulo-i újságban megjelent felmérés szerint a fehér játékosok magasabb fizetést kapnak mint színesbőrű társaik.

A lap 17 klub 327 futballistájával készített interjút, és a nyilatkozatokból egyértelműen kiderült, hogy a klubvezetők rosszabb feltételekkel kötnek szerződést a feketékkel, mint a fehérekkel.

A kutatás eredménye azért is megdöbbentő, mert a dél-amerikai ország lakosságának közel fele színesbőrű, akárcsak Pelé, és az idén világbajnoki címet szerzett válogatott háromnegyede. Igaz többnyire nem is hazájuk bajnokságában szerepelnek.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!