Szilárda
-4 °C
3 °C

Tizenegymilliárd forintot bukott a Bayern

2002.10.30. 15:44
A hírnevéhez és önmagához képest is méltatlanul szereplő Bayern München gazdaságilag is nehéz helyzetbe kerülhet a kieséssel. Kivált, mert a Bundesligában több egyesület is kénytelen volt csökkenteni játékosaik korábban megállapított prémiumát.
A Bayern München eddig hétszer próbálkozott a Bajnokok Ligájában, és eddig kétszer döntőt játszottak - 2001-ben nyertek a spanyol Valencia ellen -, kétszer az elődöntőben, ugyancsak kétszer pedig a negyeddöntőben búcsúztak. Vagyis: eddig rendre továbbjutottak a csoportjukból, most azonban nem.

Idén félmilliárdot sem kapnak az UEFA-tól

Két éve, amikor a végső sikert is megszerezte a bajor alakulat, akkor a hivatalos adatok szerint 12 milliárd forintnak megfelelő összeget kasszírozott. Ebben benne van az UEFA-tól kapott pénz, illetve a közvetítési jogok értékesítése is.

Erre most keresztet vethetnek, igaz kétmillió svájci frankot az indulással megszereztek, az eddigi egyetlen döntetlen pedig félmilliót ér, ám összességében ez a pénz nem éri el a félmilliárd forintot. Alighanem érzékenyen érinti majd a klub költségvetését a kiesés, noha az nem derült ki, hogy mennyit terveztek előzetes bevételként. Szerény becslések is biztosra vehető: legalább ötször ennyit.

Beckenbauer a szezon előtt a kupagyőzelemben reménykedett

Mivel a Bundesliga csapatai közül több jelentős múlttal bíró egyesület gazdasági nehézségekkel küzd - a Stuttgartnak négymilliárd forint az adóssága -, spórolásra kényszerültek, húsz százalékkal csökkentették a játékosok prémiumait. Még a bajnok Dortmundnál is érvényesült ez a tendencia.

Nem kizárható, hogy a Bayernnél is hasonló intézkedésekre kényszerülnek, kivált, mert a nyáron Ballack és Ze Roberto megvásárlása több mint húszmillió eurót költöttek. Idén biztosan nem érik meg a pénzüket, noha Beckenbauer a világbajnokság után azt nyilatkozta, hogy Ballack lehet a nemzetközi eredményesség záloga, és hogy vele elérhetik az áhított célt: a végső diadalt.

Jól jöhet Kahn büntetése

Ebből adódóan az egyik berlini lap a kiesés után ironikus hangvételű cikket jelentetett meg, amelyiknek a lényege: jól jön majd az az ötvenezer euró, amit a jelenleg sérült Kahnnak kell befizetni a klubkasszába, miután kiderült, egy diszkóban múlatta idejét nemrégiben.

Nemzetközi sajtóvisszhang

SPANYOLORSZÁG:
El Mundo: "A Deportivo likvidálta a Bayernt."
El Periódico: " A világhírű bajor együttes a hátsó ajtón távozott a kupaporondról."
Marca: "A Bayern a pokolra jutott!
AUSZTRIA:
Kronenzeitung: "Isten veled Európa! Romokban a müncheni sztárcsapat."
Kurier: "A Bayern a senkiföldjén. Szégyenteljes a bajor búcsú. Egy pillanatig sem tűnt úgy, hogy a csapat az életéért küzd."
Die Presse: "Végleges kiütés. Európa ajtaja a 89. percben bezárult a Bayern előtt."
BELGIUM:
Het Laatste Nieuws: "A Deportivo aláírta a bajorok halálos ítéletét."
ANGLIA:
The Guardian:"Makaay véget vetett a Bayern kupareményeinek."
Daily Mail: "Bye bye Bayern! Megalázták, de emiatt csak a bajorok hullatnak könnyeket."
The Sun: "A bőrnadrág kiporolva!"
OLASZORSZÁG:
Corriere dello Sport: "Viszlát Európa! Kemény ítélet egy klubnak, amely nagy reményekkel indult."
HOLLANDIA:
De Telegraaf: "A Bayern ezúttal nem tudta eljátszani a kilenc életű macska szerepét."

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!