Auguszta
-7 °C
0 °C

Milliókat keres Banglades magyar kapitánya

2002.11.06. 13:16
A magyar futball válságával párhuzamosan koptak ki a nemzetközi labdarúgásból a magyar edzők is. De azért nem mindenhonnan: Kottán György immár két éve Banglades szövetségi kapitánya. Az Index olvasóinak most felfedi a távol-keleti futball- ezotéria titkait.
Banglades a világ egyik legsűrűbben lakott országa, rádásul állandóan elönti az árviz, ezért egyúttal az egyik legszegényebb is: az egy főre jutó nemzeti jövedelem évente bő kétszáz dollár.

Détári szerződésében is szerepet játszott

"Azért nem olyan rossz itt az Isten háta mögött" - mondja felvetésünkre Kottán György, Banglades szövetségi kapítánya. Kottán itthon az MTK-ban, 1971-től pedig a Linzben futballozott. Ausztriában csapatával bajnokságot nyert, majd a Bundesligában folytatta, miután leszerződtette az Uerdingen. A nyolcvanas évek közepétől menedzserként dolgozott tovább, többekközött Détári Lajos a frankfurti szerződtetésében is benne volt.

"Aztán jött a "85-ös bundabotrány, a magyar játékosok ázsiója pedig csökkent Nyugaton. Ekkor fogadtam meg, hogy nem igazán szeretnék többet a hazai focival foglalkozni" - magyarázta. Hozzátette: a bangladesi ajánlatot is a német vonalon keresztül kapta. "A FIFÁ-nak van egy Gold programja, melynek az a célja, hogy az elmaradott térségekben fejlessze a labdarúgást. Én is így kerültem Bangladesbe."

157. Banglades a világranglistán

Amikor a bangladesi munkát elvállalta nem is tudta pontosan, hogy hol van az ország. Banglades egyébként a legfrissebb világranglista alapján a 157. "Elvárásaik lényegében nincsenek, azok teljesítését viszont jól megfizetik. Itt már azt is nagy dolognak tartják, ha nemzetközi meccseken szerepel a csapat" - értékelt Kottán, aki munkájért milliós összeget kap kézhez.

"Az októberben rendezett Ázsia Játékokon kaptunk egy hármast a kínaiaktól, de ez nem meglepő, mert arrafelé komoly összegeket ölnek a futballba, míg itt, mégha a gazdaság fejlődő pályára is állt - volt honnan megindulnia -, csak a töredékét" - mondta. A vb-selejtezőkön amúgy két döntetlenre futotta a gárda erejéből.

Milliós fizetésért dolgozik

Kottán nem titkolta, hogy jelenlegi munkahelyén sok minden hiányol, hosszabb távú tervei viszont nincsenek. A szerződéséből hátralévő még egy évet kitölti, és bajnokság reformján tevékenykedik, mert egyelőre csak tornákat rendeznek, amelyekből az egyiket kinevezték bajnokságnak.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!