Alfréd
-3 °C
3 °C
Magyarország
ma 03:00
Magyarország
Alpesi sí

A Basel elbúcsúztatta a Liverpoolt

2002.11.12. 23:11
A Bajnokok Ligájában kedden az A-D-csoportok utolsó csoportmeccsein ugyan csak egy meglepetés született, de arról valószínűleg Svájcban és Angliában még évekig beszélni fognak. A BL tízéves történetében először fordult elő, hogy egy svájci klub továbbjutott a csoportjából.
A Bajnokok Ligája keddi csoportmeccsei izgalmasnak ígérkeztek, s nem is kellett csalatkozniuk a futballínyenceknek.

A Basel csodás volt, de a Liverpool tett majdnem csodát

Különösen a pszichotriller-rajongók érezhették jól magukat a Basel-Liverpool összecsapáson, melyen a hazai gárda a döntetlenért lépett pályáéra, míg a nagymúltú Liverpoolnak győznie kellett a továbbjutáshoz.

A győzelmi kényszer ellenére azonban a hazaiak lőtték a gólokat, félóra után már 3-0-ra vezettek. Eldőlt, gondolta mindenki, leszámítva magukat a liverpooli játékosokat. A második félidőben ugyanis, negyvenöt perces hajrát produkálva, kiegyenlítettek, s nem sokon múlott, hogy csodát téve megnyerjék a meccset, kiharcolva a továbbjutást is. A fordítás azonban nem sikerült, így óriási meglepetésre a B-csoportból a Basel követi a már korábbat továbbjutott - kedden a Szpartak ellen 3-0-ra győző - Valenciát a következő körbe.

A svájci kiscsapat, amely idén szerepel először a BL-ben, már-már brit-specialistának nevezhető, hiszen a BL-selejtezőjében a skót Celticet búcsúztatta Cristian Gross edzette klub. Érdekesség, hogy a svájci tréner a 97-98-as szezonban dolgozott is a szigetországban, a Tottenham kispadján egyszer találkozott a 'Poollal, s már-már hitchkocki véletlen, hogy az a meccs is 3-3-mal végződött.

Az Ajax a Rosenborgnak hálás

A D-csoportban három gárdának volt még esélye a továbblépésre, s csak úgy, mint az előző kvartettnél, itt is az utolsó másodpercekig nyílt maradt a továbbjutás kérdése.

Az Ajax-Inter összecsapás igen viharosan kezdődött, a hazaiak már a hetedik percben lőttek egy abszolut szabályos gólt, ám Van der Vaart találatát a partjelző lesnek látta, így a játékvezető érvénytelenítette azt. Az Ajax ennek ellenére nem vesztette kedvét az első 45 percben lefocizta az olaszokat, de gólt nem sikerült szereznie.

A szünet után azonban fordult a kocka, mintha egy másik csapat jött volna ki kék-fekete mezben. Az Inter két meseszép kontrából - melyek Hector Cúper néhány évvel ezelőtti Valenciájának a játékára emlékeztettek - két gólt szerzett, s bebiztosította a továbbjutását.

Különösen Crespo második, 11 méterről 'leadott' fejese marad feledhetetlen, mely egy négyemberes egyérintőzés végeztével vágodott a kapuba.

A hollandok, bár támadtak szakadatlanul, valójában már csak abban bízhattak, hogy a Lyon nem veri meg a Rosenborgot. A norvégok szívességet is tettek Ronald Koeman csapatának, megszerezték a vezetést, s bár a hajrában gólt kaptak, kézbesítették a döntetlent, s ezzel együtt az Ajax jegyét a következő körbe.

Három lőtt góllal is tovább lehet jutni a BL-ben

Az utolsó meccs előtt a Roma továbbjutása is kétséges volt, az olaszoknak - a sérült Totti nélkül - otthon kellett legalább egy pontot szerezniük a 16 közé jutáshoz. Az AEK elleni meccsen Delvecchio vezetéshez is jutatta a farkasokat, ám Centeno a kilencvenedikben egyenlített, így az ötperces hosszabbítás alatt Fabio Capellóról még maga Michelangelo is képtelen lett volna megformázni a nyugalom szobrát.

Végül persze maradt az 1-1, mellyel a Roma, a Genkkel szintén döntetlenező Real mögött - valószínűleg negatív csúcsot döntve, hat meccsen lőtt három góllal - tovább lépett. Az AEK szintén felállított egy csúcsot, a görögök hat döntetlennel, veretlenül estek ki a BL-ből.

A Dortmund és az Arsenal pihent

Az A-kvartett meccsein érződött, hogy valójában tét nélkül léptek pályára a csapatok, hiszen az Arsenal és a Dortmund már korábban biztosította helyét a második körbe. Az Auxerre le is győzte a Dortmundot, az Arsenal pedig otthon nem bírt a PSV-vel.

A keddi eredmények és a csoportok végeredménye:

A-csoport:

Auxerre-Dortmund 1-0
G: Benjani Mwaruwari 77'

Arsenal-PSV 0-0

A csoport végeredménye:

Dortmund 10
Arsenal 10
Auxerre 7
PSV 6

B-csoport:

Valencia-Szpartak Moszkva 3-0
G: Sanchez 38', 46', Marco Aurelio 80'

Basel-Liverpool 3-3
G:Rossi 2', Gimenez 22', Atouba 29', ill. Murphy 61', Smícer 64', Owen 85'

A csoport végeredménye:

Valencia 16
Basel 9
Liverpool 8
Spartak 0

C-csoport:

Genk-Real Madrid 1-1
G: Sonck 87', ill. Tote 21'

AS Roma-AEK Athén 1-1
G: Delvecchio 40', ill. Centeno 90'

A csoport végeredménye:

Real Madrid 9
AS Roma 9
AEK Athén 6
Genk 4

D-csoport:

Ajax-Inter 1-2
G: Van Der Vaart 95', ill. Crespo 50', 52'

Rosenborg-Lyon 1-1
G: Brattbakk 67' , ill. Govou 82'

A csoport végeredménye:

Internazionale 11
Ajax 8
Lyon 8
Rosenborg 3

A csoportelsők és a csoportmásodikok bekerültek a BL legjobb 16 csapata közé, a csoportharmadikok az UEFA Kupában folytathatják, a negyedikek kiestek.