Előd
7 °C
17 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Ártatlanságát próbálja bizonyítani Moreno

2002.11.21. 11:01
A nyári labdarúgó világbajnokság legnagyobb vihart kavart játékvezetője, Byron Moreno - az olasz-koreai meccs bírója - ártatlanságát bizonyítja. Dokumentumokkal óhajtja bebizonyítani, hogy nem csalt a vb-n. Továbbra is kérdés azonban, hogy később miből vett luxusautót, és hogy hogyan tudta visszafizetni adósságait.
Byron Moreno, a botrányairól elhíresült játékvezető ártatlanságát bizonyító dokumentumokat küldött a Nemzetközi Labdarúgó Szövetségnek. A FIFA november 8-án vonta ki a forgalomból az ecuadori bírót, mivel előbb a világbajnokságon, majd hazája bajnokságában hozott vitatható és az eredményeket döntően befolyásoló ítéleteket.

Moreno idei tevékenységével vitathatalnaul a világ legismertebb játékvezetőjévé küzdötte fel magát. Először a vb nyolcaddöntőjében hívta fel magára a figyelmet, amikor a Dél-Korea - Olaszország mérkőzésen les miatt tévesen érvénytelenítette Tommasinak a hosszabbításban szerzett találatát, ami az európaiak továbbjutását jelentette volna, majd nem sokkal később egy ártalmatlan szituációban kiállította Francesco Tottit. Végül aranygóllal a vendéglátók kerültek a negyeddöntőbe.

Az eset után Olaszországban első számú közellenségnek, míg hazájában és Koreában nemzeti hősnek titulálták a vb legfiatalabb bíróját. A japán Sukan Bunsu című lap nem sokkal később már arról írt, hogy a korábban átlagos anyagi helyzetű Moreno közvetlenül a vb után vett magának egy méregdrága Chevrolet gépkocsit, luxuskörülmények között vakációzott, és visszafizette minden adósságát.

A botrányhős ezután hazájában is bekavart. Szeptemberben az Universitaria-Barcelona ecuadori bajnoki találkozó 3-3-ra állt a rendes játékidő végén, amikor Moreno hatperces hosszabbítást jelzett. Végül a meccs a 103. percig tartott, amikorra a hazai csapat megszerezte a győztes gólt. Az ecuadori szövetség ezért húsz mérkőzésre eltiltotta.

Miután a FIFA is megbüntette, Moreno meglepetésre azonnal bejelentette visszavonulását, így esetleges felmentésével csak becsületét szeretné tisztára mosni.