Fábián, Sebestyén
-2 °C
0 °C

Ártatlanságát próbálja bizonyítani Moreno

2002.11.21. 11:01
A nyári labdarúgó világbajnokság legnagyobb vihart kavart játékvezetője, Byron Moreno - az olasz-koreai meccs bírója - ártatlanságát bizonyítja. Dokumentumokkal óhajtja bebizonyítani, hogy nem csalt a vb-n. Továbbra is kérdés azonban, hogy később miből vett luxusautót, és hogy hogyan tudta visszafizetni adósságait.
Byron Moreno, a botrányairól elhíresült játékvezető ártatlanságát bizonyító dokumentumokat küldött a Nemzetközi Labdarúgó Szövetségnek. A FIFA november 8-án vonta ki a forgalomból az ecuadori bírót, mivel előbb a világbajnokságon, majd hazája bajnokságában hozott vitatható és az eredményeket döntően befolyásoló ítéleteket.

Moreno idei tevékenységével vitathatalnaul a világ legismertebb játékvezetőjévé küzdötte fel magát. Először a vb nyolcaddöntőjében hívta fel magára a figyelmet, amikor a Dél-Korea - Olaszország mérkőzésen les miatt tévesen érvénytelenítette Tommasinak a hosszabbításban szerzett találatát, ami az európaiak továbbjutását jelentette volna, majd nem sokkal később egy ártalmatlan szituációban kiállította Francesco Tottit. Végül aranygóllal a vendéglátók kerültek a negyeddöntőbe.

Az eset után Olaszországban első számú közellenségnek, míg hazájában és Koreában nemzeti hősnek titulálták a vb legfiatalabb bíróját. A japán Sukan Bunsu című lap nem sokkal később már arról írt, hogy a korábban átlagos anyagi helyzetű Moreno közvetlenül a vb után vett magának egy méregdrága Chevrolet gépkocsit, luxuskörülmények között vakációzott, és visszafizette minden adósságát.

A botrányhős ezután hazájában is bekavart. Szeptemberben az Universitaria-Barcelona ecuadori bajnoki találkozó 3-3-ra állt a rendes játékidő végén, amikor Moreno hatperces hosszabbítást jelzett. Végül a meccs a 103. percig tartott, amikorra a hazai csapat megszerezte a győztes gólt. Az ecuadori szövetség ezért húsz mérkőzésre eltiltotta.

Miután a FIFA is megbüntette, Moreno meglepetésre azonnal bejelentette visszavonulását, így esetleges felmentésével csak becsületét szeretné tisztára mosni.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!