Judit
3 °C
7 °C

Mezey stábjára költik az utánpótlás pénzét?

2002.11.22. 11:00
Az MLSZ Felügyelőbizottságának jelentése szerint négy hónap alatt a Bozsik-program féléves költségvetésének húsz százalékát költötte el saját magára a Mezey György vezette adminisztráció. Az egykori szövetségi kapitány a felügyelőbizottságra, az MLSZ a jelentést közlő Sport plusz hetilapra rágott be.
A Bozsik-program az Orbán-kormány találmánya volt, célja az utánpótlás egész országra kiterjedő fejlesztésén keresztül a magyar foci felemelkedésének biztosítása. A programra a költségvetés 500 millió forintott biztosított, vezetésével Mezey Györgyöt bízták meg. A Bozsik-program februári elindítását a sportminisztérium és az MLSZ óriási médiakampánnyal harangozta be, a szaksajtó a magyar foci válságának végéről cikkezett. A labdarúgó-szövetség olyan kiadványt is megjelentetett, amely a Bozsik József - Bozsik Péter - Bozsik-program hármason keresztül értelmezett múlt-jelen-jövő dimenzió kifejtését engedte meg magának.

Az MLSZ elnöksége legutóbbi ülésén találkozott először a Bozsik-program gazdálkodásáról szóló felügyelőbizottsági jelentéssel. A jelentés a programban alkalmazott szakemberek indokolatlanul magas fizetéseit és túlzó költekezést állapított meg. A dokumentumok szerint az irányító szervezet működtetésére és tagjainak fizetésére négy hónap alatt 92 millió forintot (azaz a teljes költségvetés közel húsz százalékát) költötték el.

Dolgozunk vele - mondta Berzi

Sport plusz hetilap pénteki számában megjelent cikk szerint az elnökség tagjai Berzi főtitkáron és Mezeyn kérték számon a túlköltekezést. "Többen megkérdezték Berzi Sándort és Mezey Györgyöt, hogy milyen jogon vesztek fel több százezres fizetéseket a programra szánt pénzből, mire a főtitkár válasza az volt: 'dolgozunk vele'" - íra a hetilap.

Személyes támadás Mezey ellen?

Bozóky Imre, az MLSZ elnöke a sportnapilapban ezekre a vádakra úgy válaszolt, hogy "néhány embernek érdeke, hogy ne legyen sikeres a program, ők szítják az ellentéteket". Lehetetlennek tartotta ugyanakkor, hogy négy hónapra is százmilliós kifizetést és működtetést állapítottak meg.

A Sport pluszban Varga Ferenc, a jelentést készító felügyelőbizottság elnöke elmondja még, hogy Mezey kézzel-lábbal hadakozott az ellen, hogy a jelentés - amit eleve a személye elleni támadásnak vélt - az elnökség elé kerüljön. (Néhány napja az edzőképzéssel kapcsolatosan került vitába a sportminisztériummal a korábbi kapitány).

MLSZ: európai léptékben kis összeg

Az Index az MLSZ-től azt a tájékoztatást kapta, hogy az elindítási és működtetési költségek jelentősek voltak, akár még 140 millió forintot is kitehettek. 1300 falu kapott ugyanis labdákat, egyéb segédeszközöket, 1200 edző fizetését fedezik ebből.

"Ezek pedig nagy költségek, de európai viszonylatban még mindig elenyészőek. Ez a terület sok éven keresztül nem kapott támogatást, úgyhogy van mit bepótolni" - nyilatkozta az Indexnek Szöllősi György sajtófőnök, aki azt sem tartotta kizártnak, hogy beperelik a hetilapot, mert valótlanságokat tettek közzé. Mezey György nem kívánt az ügyben nyilatkozni.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?