Sára, Márió
-6 °C
2 °C

Egyik zsebéből a másikba

2002.11.29. 18:04
Vasárnap délután a 185. örökrangadót játsza az MTK és a Ferencváros a Hungária kőrúton. A hazaiak első, a vendégek második helyen állnak a bajnokságban, így elvileg tényleg komoly tétje van találkozónak. A csapatok tulajdonosa és az előzmények miatt azonban a meccs tisztasága legalábbis kétséges.
Várszegi Gábor 1994-ben vette meg az első osztályból éppen kiesett MTK csapatát. Az Amerikából hazatért üzletember komoly összeget fektetett az egyesületbe és a korábban tizenkilencszer bajnokságot nyerő kék-fehérek azonnal visszakerültek az NB1-be. A sportegyesülettől (a magyar klubok között elsőként) leváló önálló futball klubot nyugat-európai mintára szervezték át, Várszegi Magyarországon azóta is egyedülállóan normális körülményeket és nagyszerű anyagi feltételeket biztosított. "Az első osztályban van tizenegy egyesület és van az MTK" - nyíaltkozta a körülményekről egy vidéki csapat játékosa nem rég, társai hangos egyetértése közben: az MTK kimagaslóan a legvonzóbb magyar klub lett.

Sowunmi a Fradié
Pénteken két és fél éves szerzodést kötött a Ferencváros Thomas Sowunmival. A három évvel ezelőtt a Vasasban befutó 24 éves, nyolcszoros válogatott csatár dunaújvárosi szerzodését a liga bontotta fel, a Ferencváros előtt így nyílt meg az átigazolás lehetősége. Sowunmi a napokban több első osztályú csapattól is kapott ajánlatot, de a játékos szerint "Garami József személye jelent megfelelő garanciát számára a szakmai fejlodésre". A csatár elvileg már a vasárnapi örökrangadón is játszahat, de nem valószínű, hogy több hetes kihagyás után Garami edző a kezdőbe nevezené.

A futballba befektetett százmilliók (de inkább milliárdok) azonban nem térültek meg. Bár a kék-fehérek általában jól jöttek ki a játékosok adás-vételéből, de igazán komoly pénzt csak a Bajnokok Ligája szereplés hozott volna, amit az MTK - bár kétszer is egészen közel állt hozzá - nem tudott elérni.

Várszegi 2001-ben ezért megvásárolta az MTK ősi riválisát, az ekkor csődközeli helyzetbe sodródott Ferencvárost. Bár Bajnokok Ligája szereplésre természetesen a zöld-fehéreknél sincs garancia, de a legnépszerűbbnek tartott magyar klub rendbe rakása majd értékesítése Várszegi számára is vonzó lehetőségnek tűnt. A durva politikai felhangokkal is kísért üzletkötés legkétségesebb (és a bajnokság versenykiírásának is ellentmondó) vonatkozása a két rivális csapat közös tulajdonlása volt. Az MTK ezért Várszegi magántulajdonába, a Fradi pedig Várszegi egyik cége, a Fotex tulajdonába került, amivel legalább az írott szabályoknak megfeleltek.

Szoros együttműködés

Igazából nem is nagyon leplezték a két egyesület szoros együttműködését. Az MTK előbb elcserélte négy játékosát a Vasasban játszó Szili Attilára, akit azonnal kölcsön adott az FTC-nek, majd az egyik legelismertebb hazai szakembert, a kék-fehérek klubigazgatójaként dolgozó Garami Józsefet engedte át a Fradi kispadjára. Igazán komoly bundagyanút azonban csak a tavalyi bajnokság tavaszi idénye keltett.

Mire számít Ön?

 • 22
  Tisztességes Fradi győzelem
 • 18
  Tisztességes MTK győzelem
 • 15
  Bede nem adja meg a szabályos Várszegit
 • 9
  Tisztességtelen Fradi győzelem
 • 7
  Nem tudom, hogy de kihozzák döntetlenre
 • 3
  Tisztességtelen MTK győzelem
Bármi is legyen ugyanis Várszegi szándéka az FTC-vel, sikeres üzlethez mindenképpen évről évre nemzetközi kupába kell indulnia a csapatnak. A tavalyi bajnokság téli szünetében az MTK több mint húsz ponttal vezetett a második helyezet ZTE előtt, elképzelhetetlennek tűnt, hogy ne nyerje meg az aranyérmet. A Fradinak ugyanakkor (miután már ősszel kiesett a győztes számára UEFA-kupa szereplést biztosító Magyar Kupából), a nemzetközi szerepléshez az első két hely valamelyikét kellett megszereznie.

"Hajrá Fradi!" - kiabálták az MTK szurkolók

A Zalaegerszeget már nem sikerült beelőzniük, viszont a tavasszal szinte valamennyi meccsét elvesztő MTK-t igen. "Hajrá Fradi!" - kiabálta elkeseredett iróniával az MTK kórus csapatuk utolsó mérkőzésen, ahol az Újpest ellen egészen látványosan vesztő kékek bebiztosították a FTC nemzetközi szereplését.

Idén ősszel már játszott egymás ellen a két csapat, akkor az MTK rendkívül feszült hangulatú meccsen 1-0-ra nyert az Üllői úton. Most visszavágásra számítanak a Fradisták, de az összejátszásra gyanakvó MTK- és semleges szurkolók is. A győzelmet három, a döntetlent pedig egy ponttal jutalmazó rendszer következménye ugyanis, hogy az esetlegesen együttműködő csapatoknak jobban megéri oda-vissza megverniük egymást, mint két döntetlent játszaniuk. A gyanakvó szurkolók koncepcióját erősíti, hogy a hazaiak legjobbja, a bajnokság góllövőlistáját vezető Illés Béla elég értelmetlen szabálytalanságokkal gyűjtött be két sárgalapot a két legutóbbi fordulóban, ezért vasárnap nem játszhat.

Ráadásul Bede vezeti

"Egy ideje nincs meg az az illúzióm, hogy az MTK-Fradi meccsek a pályán dőlnek el" - írta az Index Drukkerkocsmájában az egyik MTK drukker, de még akkor sem biztos, hogy vasárnap Fradi győzelemtől kell tartania, ha történetesen igaza van. A csapatok ugyanis még kétszer fognak egymás ellen játszani az alapszakaszt követő rájátszásban (amennyiben mindkettő az első vagy utolsó hatban végez, de jelenlegi helyzetükből következően nyilván az első hatban lesznek), a Várszegi-stáb pedig bőven ráér akkor konspirálni.

Összeesküvés-elméletekben különösen jól képzett szurkolók az örökrangadó játékvezetőjét is megemlítik. Bede bíró vezette ugyanis már az idei első örökrangadót is, ahol több elmaradt kiállítás és egy alaptalanul érvénytelenített Fradi gól miatt tüntetett a közönség. Nem teljesen világos, hogy mindez hogyan támasztaná alá a bundagyanút, de úgy tűnik, abban megegyezik a két csapat szurkolóinak véleménye, hogy Bede így is, úgy is hülye.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!