Luca, Ottilia
-4 °C
3 °C

Erőszakos futballhétvége

2002.12.03. 09:54
Számos botrány akadt a világ futballpályáin a hétvégi fordulóban. Itthon az MTK-Fradi meccs előtt egy kínai(!) szúrt meg egy zöld-fehér szimpatizánst, míg Horvátországban a Dinamo-Hajduk örökrangadón vettek őrizetbe huszonegy huligánt. Olaszországban a Roma-Juventus meccs után csaptak össze a hívek, míg a Napoli védőjét egyszerűen megverték az utcán. Argentínában pedig egész egyszerűen lelőttek egy ünneplő szurkolót.
Megkéseltek egy fradi szurkolót

Amíg a nézőtéren a már-már megszokott zsidózáson kívül semmi rendkívüli nem történt, addig az MTK-Fradi örökrangadó előtt megkéseltek egy fradistát. Az 1-es villamoson utazó zöld-fehér hívek szóváltásba keveredtek két kínai férfivel, majd az eset odáig fajult, hogy az idősebb kínai kést rántott és többször megszúrta az egyik szurkolót.

A villamos ekkor ért az MTK pályához, a kínaiak leszálltak, és miközben üvegekkel és különböző tárgyakkal dobálták őket, bemenekültek a közeli lakótelep házai közé. A megszúrt fiatalembert életveszélyes állapotban ápolják, míg a rendőrség ismeretlen tettes ellen indított nyomozást.

Horvátországban a 2-1-es hazai győzelemmel zárult Dinamo Zagreb-Hajduk Split rangadót követően a huligánok több autót, buszt és villamost rongáltak meg. Ez viszonylag "enyhébb" balhé az elmúlt évekhez képest, hiszen volt eset, amikor gyilkossági kísérlet miatt tett feljelentést a rendőrség. Most "csak" huszonegy huligánt állítottak elő rongálás és garázdaság vádjával.

A szurkolók gyújtogatnak, a játékosok tiltakoznak

"Természetesen" az olasz labdarúgó-bajnokság 12. fordulójában, az AS Roma-Juventus rangadón sem maradt el a szurkolók összecsapása. Már a találkozó előtt balhéztak a hazai hívek, unaloműzés gyanánt felgyújtottak több torinói rendszámú autót. Bent a pályán "csak" petárdákat dobáltak át a Juve szurkolói közé, minek következtében hatan sérültek meg. A mérkőzés után is keresték a hazai ultrák, hogy hogyan vehetnének elégtételt az elszalasztott győzelem miatt az ellenfél szurkolóin, de csak egy-két kisebb pofozkodás alakulhatott ki, a rendőrség megakadályozta a komolyabb incidenseket.

Péntek éjjel pedig Francesco Baldinit, a második ligás Napoli védőjét, támadták meg amikor néhány drukker kocsijával leszorította őt az útról, majd megállásra késztette. Kocsiját megrongálták, őt pedig úgy megverték, hogy súlyos fej- és bordasérüléseket szenvedett. Két hete a szintén Serie B-ben szereplő Messina kapusát egy pályára berohanó néző ütötte le.

A hétvégén ezen esetek miatt is valamennyi olasz bajnoki mérkőzés 15 perccel később kezdődik és minden pályán, a csapatkapitányok olvassák fel azt a kiáltványt, melyben tiltakoznak az értelmetlen erőszak ellen.

Halálos fieszta Argentínában

Argentínában az Independiente megnyerte az argentin labdarúgó-bajnokság nyitó szakaszát. Ezt híveik az utcán igazi dél-amerikai fiesztával ünnepelték. Azonban a rivális Boca Juniors egyik szurkolója nem nézte jó szemmel. A 36 éves Boca rajongó szóváltásba keveredett egy 42 éves ünneplővel, majd, hogy mélyebb nyomatékot adjon igazának, lelőtte. Itt azonban nem hagyta abba ámokfutását, nem sokkal később még egy szurkolóra rálőtt, majd a rendőrökkel is tűzharcba keveredett, mielőtt elkapták volna. Első áldozata a kórházba szállítása után meghalt, a másik pedig életveszélyes állapotban van.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!