Árpád
-2 °C
4 °C

Bíróiskolát akar nyitni a vb legrosszabb bírója

2002.12.03. 13:24
Byron Moreno, az idei labdarúgó világbajnokság legvitatottabb figurája volt. A kockafejű ecuadori játékvezető számlájára írják a nagy esélyes olaszok korai búcsúját. Nem sokkal később hazájában csalt el egy mérkőzést, az ecuadori szövetség és a FIFA is megbüntette. Bejelentette visszavonulását és mindenki azt hitte, megszabadul tőle a futballtársadalom. Moreno kalandos életútja azonban újabb fordulatot vett: a hétvégén bejelentette, hogy bíróiskolát nyit.
Az ecuadori Byron Moreno játékvezető a koreai-japán világbajnokságon szerzett magának világhírnevet. A koreai-olasz nyolcaddöntőben les címén nem adta meg az olaszok hosszabbításban szerzett szabályos találatát, ami az európaiak továbbjutását jelentette volna, majd egy ártalmatlan szituációban kiállította Francesco Tottit. Végül aranygóllal a vendéglátók kerültek a negyeddöntőbe.

Hosszabbítás, választás, véletlen

Nem sokkal később hazájában addig vezetett egy találkozót, amíg a hazaiak meg nem szerezték győztes góljukat. Éppen azon a környéken, ahol a meccs időpontjában képviselőjelöltként is szerepelt. A hétvégén azonban mindenre magyarázatot adott a francia L'Équipe napilapnak adott interjújában.

A francia újságírónak elmondta: véleménye szerint nem követett el hibát a világbajnokságon. A koreai-olasz meccsen nem ő nem adta meg a gólt, ő csak ráhagyatkozott a partjelzőjére, aki lest intett. Egyébként is, ha az olaszok belövik helyzeteiket, most nem lenne miről beszélni.

Nem pénzért volt hülye

Tagadta azt a vádat is, miszerint hogy 200 ezer dollárt kapott volna azért a meccsért, melyből nem sokkal a vb után luxuskocsit vett, új lakásba költözött, és kifizette minden kint lévő adósságát. Saját bevallása szerint a vb-n 22.500 dollárt kaptak, plusz napi 200-at az egyéb költségeikre. Ő azonban jól spórolt, nem költött semmire, így minden pénzt haza tudott vinni.

A FIFA nem sokkal az eset után azonnal levette őt a nemzetközi játékvezetők listájáról, ő azonban bízik benne, hogy a nemzetközi szövetség tisztára mossa a nevét. Dokumentumokkal tudom bizonyítani ártatlanságomat - mondta a francia napilapban. Felmentésében azért is bízik, mert a mai napig roppant büszke, hogy az Argentína-Chile vb-selejtező után, Sepp Blatter FIFA elnök személyesen gratulált neki, a kiemelten fontos meccs sikeres levezetéséhez, sőt közös fotó is készült róluk.

A legfőbb terv: bíróiskola

De bárhogy is ér véget pályafutása roppant büszke arra, hogy 23 évesen minden idők legfiatalabb ecuadori játékvezetője volt. Mint mondta: első évében átlagban 7 sárga és 2 piros lapot osztott ki meccsenként, ám amint kissé rutinosabb lett, lenyugodott és inkább megbeszélte a problémákat a játékosokkal.

Jogi diplomája megszerzése után első dolga lesz, hogy bíróiskolát nyit. Azt sem tartja elképzelhetetlennek, hogy válogatott játékosok is órákat adjanak nála, mert véleménye szerint a futball jövőjét, csak az életből szerzett tapasztalatok jelenthetik.

Minden a 90. percben történt

Minden bizonnyal hazájában is nevetnek ezen, hiszen ott, jelenleg húszmeccses eltiltását tölti, miután a Deportivo Quito-Barcelona mérkőzést, 113 percig játszatta. Szerinte máskor is volt már rá példa, hogy egy csapat, a 90 perc letelte után szerezte a győztes találatot. Mint mondta, a latin-amerikai országok többségében - mint például Chile, Kolumbia, Peru, Mexikó - minden olyan eseményt, ami a 90. perc után történik, a 90. perc eseményéhez kell beírni. Így fordulhatott elő, hogy idekerült a 102. és a 113. percben született Deportivo gól is.

Egyenesen kikéri magának, hogy azért csalt, mert azon a környéken indult a választásokon. Ez ügyben egyébként fel is jelentette a Barcelona elnökét. "Az én lelkiismeretem tiszta, hiszen hazám szövetsége is felmentett, aki viszont engem gyanúsít, a bíróság előtt kell felelnie tettéért".

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?