Vilhelmina
12 °C
28 °C

Bíróiskolát akar nyitni a vb legrosszabb bírója

2002.12.03. 13:24
Byron Moreno, az idei labdarúgó világbajnokság legvitatottabb figurája volt. A kockafejű ecuadori játékvezető számlájára írják a nagy esélyes olaszok korai búcsúját. Nem sokkal később hazájában csalt el egy mérkőzést, az ecuadori szövetség és a FIFA is megbüntette. Bejelentette visszavonulását és mindenki azt hitte, megszabadul tőle a futballtársadalom. Moreno kalandos életútja azonban újabb fordulatot vett: a hétvégén bejelentette, hogy bíróiskolát nyit.
Az ecuadori Byron Moreno játékvezető a koreai-japán világbajnokságon szerzett magának világhírnevet. A koreai-olasz nyolcaddöntőben les címén nem adta meg az olaszok hosszabbításban szerzett szabályos találatát, ami az európaiak továbbjutását jelentette volna, majd egy ártalmatlan szituációban kiállította Francesco Tottit. Végül aranygóllal a vendéglátók kerültek a negyeddöntőbe.

Hosszabbítás, választás, véletlen

Nem sokkal később hazájában addig vezetett egy találkozót, amíg a hazaiak meg nem szerezték győztes góljukat. Éppen azon a környéken, ahol a meccs időpontjában képviselőjelöltként is szerepelt. A hétvégén azonban mindenre magyarázatot adott a francia L'Équipe napilapnak adott interjújában.

A francia újságírónak elmondta: véleménye szerint nem követett el hibát a világbajnokságon. A koreai-olasz meccsen nem ő nem adta meg a gólt, ő csak ráhagyatkozott a partjelzőjére, aki lest intett. Egyébként is, ha az olaszok belövik helyzeteiket, most nem lenne miről beszélni.

Nem pénzért volt hülye

Tagadta azt a vádat is, miszerint hogy 200 ezer dollárt kapott volna azért a meccsért, melyből nem sokkal a vb után luxuskocsit vett, új lakásba költözött, és kifizette minden kint lévő adósságát. Saját bevallása szerint a vb-n 22.500 dollárt kaptak, plusz napi 200-at az egyéb költségeikre. Ő azonban jól spórolt, nem költött semmire, így minden pénzt haza tudott vinni.

A FIFA nem sokkal az eset után azonnal levette őt a nemzetközi játékvezetők listájáról, ő azonban bízik benne, hogy a nemzetközi szövetség tisztára mossa a nevét. Dokumentumokkal tudom bizonyítani ártatlanságomat - mondta a francia napilapban. Felmentésében azért is bízik, mert a mai napig roppant büszke, hogy az Argentína-Chile vb-selejtező után, Sepp Blatter FIFA elnök személyesen gratulált neki, a kiemelten fontos meccs sikeres levezetéséhez, sőt közös fotó is készült róluk.

A legfőbb terv: bíróiskola

De bárhogy is ér véget pályafutása roppant büszke arra, hogy 23 évesen minden idők legfiatalabb ecuadori játékvezetője volt. Mint mondta: első évében átlagban 7 sárga és 2 piros lapot osztott ki meccsenként, ám amint kissé rutinosabb lett, lenyugodott és inkább megbeszélte a problémákat a játékosokkal.

Jogi diplomája megszerzése után első dolga lesz, hogy bíróiskolát nyit. Azt sem tartja elképzelhetetlennek, hogy válogatott játékosok is órákat adjanak nála, mert véleménye szerint a futball jövőjét, csak az életből szerzett tapasztalatok jelenthetik.

Minden a 90. percben történt

Minden bizonnyal hazájában is nevetnek ezen, hiszen ott, jelenleg húszmeccses eltiltását tölti, miután a Deportivo Quito-Barcelona mérkőzést, 113 percig játszatta. Szerinte máskor is volt már rá példa, hogy egy csapat, a 90 perc letelte után szerezte a győztes találatot. Mint mondta, a latin-amerikai országok többségében - mint például Chile, Kolumbia, Peru, Mexikó - minden olyan eseményt, ami a 90. perc után történik, a 90. perc eseményéhez kell beírni. Így fordulhatott elő, hogy idekerült a 102. és a 113. percben született Deportivo gól is.

Egyenesen kikéri magának, hogy azért csalt, mert azon a környéken indult a választásokon. Ez ügyben egyébként fel is jelentette a Barcelona elnökét. "Az én lelkiismeretem tiszta, hiszen hazám szövetsége is felmentett, aki viszont engem gyanúsít, a bíróság előtt kell felelnie tettéért".